Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Final feliç per al Penedès

El ple del Parlament aprova per àmplia majoria la incorporació de la vegueria del Penedès en la futura organització territorial de Catalunya

La nova distribució de les vegueries de la Catalunya Centrl i el Penedès La nova distribució de les vegueries de la Catalunya Centrl i el Penedès EL PUNT AVUI
Vida Municipal Josep M. Flores/ Taempus
Dijous, 09 Febrer 2017 07:45

El ple del Parlament de Catalunya va donar llum verd ahir al naixement de la reivindicada vuitena vegueria, la del Penedès, que aglutina les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i una part de l'Anoia, amb una població total que s'aproxima al mig milió de persones. Després de dotze anys de lluita incessant, als despatxos i al carrer, els principals líders de la Plataforma per una Vegueria Pròpia, la principal entitat ciutadana que ha impulsat aquest procés, van sospirar de satisfacció quan una àmplia majoria dels diputats de la cambra catalana –JxSí, el PSC, CSQP i la CUP– van alçar el braç per donar llum verd a la vegueria del Penedès, amb l'única oposició del PP i Ciutadans, que van haver de fer filigranes per justificar el seu vot contrari davant de més d'un centenar d'alcaldes, càrrecs públics i ciutadans de totes les comarques penedesenques que van omplir la tribuna de l'hemicicle i una sala de comissions per assistir a la històrica sessió plenària. “Hem recuperat el lloc que ens pertany; per justícia, per funcionalitat i per dignitat”, va sentenciar Fèlix Simon, president de la Plataforma per una Vegueria Pròpia i l'ànima principal del moviment ciutadà que ha aconseguit que els territoris del Penedès tinguin entitat pròpia en la futura organització territorial de Catalunya.

L'ampli consens polític que ahir va avalar la modificació de la llei del 2010 per crear la vegueria del Penedès i incorporar la nova comarca del Moianès a la vegueria de la Catalunya Central és un pas més, segons Simon, en la construcció de la nova república catalana. Pel president de la Plataforma per una Vegueria Pròpia, aquest “final feliç” és fruit d'un procés que s'ha fet “des de baix”. “Aquesta és la victòria del poble”, va proclamar visiblement emocionat Fèlix Simon, al temps que animava totes les administracions, organitzacions i empreses del Penedès a pensar i actuar ja en clau de vegueria. Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i diputada de JxSí, va assenyalar que la nova vegueria serà una eina estratègica per al futur desenvolupament d'unes comarques que necessiten més inversió per sortir del sotrac de la crisi. Pel diputat de la CUP Joan Garriga, penedesenc resident a Sant Pere de Ribes, la nova vegueria és una oportunitat per cohesionar el Penedès sense donar un xec en blanc al govern. Eva Martínez, en nom del PSC, va esperonar els polítics a fer que la vegueria sigui un “instrument real per la descentralització de serveis”. I Hortènsia Grau, de CSQP, es va congratular de l'ampli consens que ha fet possible l'acord malgrat els matisos polítics.

Al PP i C's ja els van bé les províncies

El PP i Ciutadans es van quedar sols defensant el no a la vegueria del Penedès. Al que li va costar més va ser al diputat popular Santi Rodríguez, que és de Vilanova i la Geltrú i que abans de confirmar el seu vot contrari, com era previsible, va reivindicar part de la paternitat del projecte de vegueria. “Però no aquesta que s'aprova avui. Nosaltres diem sí a la vegueria, sí al Penedès, però sí també a les províncies i a les diputacions, que són competència de l'organització territorial de l'Estat”, va afirmar. Sergi Sanz, en nom de C's, va justificar el seu no emparant-se en el fet que el seu partit és contrari a la llei de vegueries perquè les troben “innecessàries” i “pròpies del passat”. Tant el diputat del PP com sobretot el de C's van haver de fer mans i mànigues per intentar explicar al públic vingut del territori i que els seguia des de la tribuna que el seu vot negatiu no és contra el Penedès sinó contra l'aposta d'organització territorial del conjunt del país.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: