Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Arxivada la investigació per l'episodi de pudors arran de la fuita de nafta de l'empresa ASESA a Tarragona

Fiscalia considera que el vessament no va causar danys al medi ambient ni a la salut de les persones

L'exterior de l'empresa Asesa, on es va produir una fuita de nafta L'exterior de l'empresa Asesa, on es va produir una fuita de nafta MAR ROVIRA / ARXIU / ACN
Societat ACN
Dilluns, 16 Gener 2023 14:42

L'Audiència de Tarragona ha arxivat les diligències per investigar la fuita de nafta de l'empresa ASESA, situada al polígon petroquímic sud de Tarragona, el setembre de l'any passat. Fiscalia, que va obrir d'ofici les actuacions, considera que els fets no són constitutius d'un delicte contra el medi ambient i indica que el vessament de 150 m3 d'aquesta substància química no va suposar un "risc greu" per la salut de la població ni per l'entorn, segons recull la interlocutòria que ha tingut accés l'ACN. L'episodi de males olors va arribar fins al Maresme i va durar diversos dies. En l'actuació feta a l'àrea afectada, un bomber va patir una "lleu" afectació i va haver de ser traslladat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

"La quantitat de nafta vessada, el lloc on es va produir, sense sortida a l'exterior, les característiques de la substància, la neteja ràpida de la zona, fan que no es produís un risc de danys substancials en la qualitat de l'aire, del terreny o de les aigües, animals o plantes, ni a la salut de les persones", assenyala la fiscal en cap, Maria José Osuna, en el seu escrit. Així, després de les diligències practicades, la magistrada va acordar arxivar a finals de desembre passat la investigació de la fuita de nafta a les instal·lacions d'ASESA.

Segons indica l'informe fet pels investigadors de la Guàrdia Civil del SEPRONA, a les dues de la matinada del 26 de setembre de l'any passat, es va produir un vessament de 150 m3 de nafta, un derivat del petroli, que es trobava emmagatzemat al tanc número 71 de la planta de la companyia. Aquest tanc cilíndric, de 20 metres d'altura, té una capacitat de 6000 m3 i un sistema per evacuar l'aigua de la pluja. El dia dels fets la instal·lació contenia 3000 m3 de nafta, la meitat de la seva capacitat, i la tapa flotant es trobava precisament a la meitat, amb gairebé deu metres de distància entre la tapa i el part superior.

La pluja intensa al voltant de les instal·lacions – el registre del complex educatiu de la Laboral registra 130 l/m2- va provocar que s'acumulés aigua de forma "abundant" i que es "desestabilitzés" el sostre flotant que va fer perdre la seva horitzontalitat. "Per tant, va permetre que part del producte s'escapés per damunt de la tapa i juntament amb l'aigua acabés al conducte central de l'evacuació d'aigües pluvials fins a l'extrem que no pogués evacuar més líquids perquè l'anell de contenció i els racks estaven negats per la pluja", indica.

En l'escrit d'arxivament, la fiscal assenyala que la "dispersió" dels 150 m3 de nafta que va sortir del tanc no van produir "cap" contaminació al medi marí, ni a les instal·lacions portuàries ni va tenir cap afectació al medi ambient. Pel que fa a l'accident laboral d'un dels bombers que va intervenir a l'àrea afectada, afirma, que va inhalar algun compost orgànic volàtil, el qual li va produir picor ocular i coïssor. Per això, va ser traslladat a l'hospital Joan XXII de Tarragona, tot i que hores més tard es va poder reincorporar a la feina. Segons la interlocutòria, la investigació certifica que "només" es tracta d'un episodi de pudors i d'una "lleu" afectació a un bomber.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: