Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Baix Penedès rep l'any nou amb l'anunci de la gratuïtat de la C-32 i l'ampliació de l'Hospital del Vendrell

Al Penedès, la detenció del presumpte violador d’Igualada i el tancament de Mahle marquen l'actualitat del 2022

Imatge d'arxiu de l'autopista C-32 a l'altura de la sortida de Cubelles i Cunit Imatge d'arxiu de l'autopista C-32 a l'altura de la sortida de Cubelles i Cunit GEMMA SÁNCHEZ / ACN
Societat ACN
Dissabte, 31 Desembre 2022 15:53

Les comarques del Penedès tanquen el 2022 marcades per la detenció del noi que presumptament va violar una menor a Igualada l’octubre de l’any passat. El jove, amb antecedents per abús sexual, va ingressar a presó provisional. En clau de successos també destaca el judici a un jove de Vilanova per haver matat el seu pare fa tres anys, presumptament induït per una amiga, també jutjada. El tribunal va absoldre la noia i va condemnar el noi amb eximent per brot psicòtic.

Altres notícies marcades han estat el tancament de Mahle a Vilanova, amb 343 acomiadats, el descuit d’una nena de 3 anys al bus escolar a Sitges i l’inèdit pilar de 9 amb folre, manilles i puntals carregat pels Castellers de Vilafranca.

Al Baix Penedès tanquen l'any amb l'anunci de la gratuïtat de la C-32, entre Cubelles i el Vendrell, a partir del primer semestre del 2023 i de l'acord entre la Generalitat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla per ampliar l’Hospital del Vendrell.

21 de gener Tanca la fàbrica de Mahle a Vilanova i la Geltrú, amb 343 acomiadats. La multinacional alemanya es compromet a destinar 37 MEUR a les indemnitzacions, amb una paga mínima de 35.000 euros per empleat. Empresa, sindicats i administracions posen en marxa una taula per reindustrialitzar les instal·lacions del fabricant de components per a l’automoció després de 60 anys d’activitat. Les condicions urbanístiques, però, dificulten els avenços.

21 de febrer Els tres regidors de Capgirem VNG - CUP tanquen files amb els socis de govern (ERC JxCat) per aprovar el pressupost i desobeeixen el vot en contra acordat a l’assemblea del partit. La formació els exigeix la dimissió. Els edils abandonen el partit i continuen al govern de Vilanova com no adscrits. Setmanes després, dimiteix un d’ells, fet que retorna una acta a Capgirem - CUP i deixa l’executiu en minoria. Al setembre, però, els altres dos també surten del govern després de denunciar-lo a Antifrau per diverses presumptes irregularitats.

4 de març El cos d’una veïna de Sant Sadurní d’Anoia apareix esquarterat en un contenidor d’escombraries a la Granada. Els Mossos detenen el germà de la víctima. Dos mesos després, arresten també l’exparella de la dona com a autor material del crim. Els dos homes són empresonats. A mitjans d’abril, un altre crim masclista sacseja el Penedès. Mor una veïna de Vilanova del Camí apallissada per la seva exparella, un home de 42 anys que entra a presó.

21 d'abril Els Mossos d'Esquadra detenen el presumpte autor de la violació a una menor de 16 anys a Igualada durant la celebració de Tots Sants de l'any 2021. El cos policial duu a terme una minuciosa investigació policial que s'allarga durant sis mesos i acaba amb la detenció d'un jove de 20 anys amb antecedents per delictes sexuals. El jutge acorda presó provisional, comunicada i sense fiança per al detingut. La causa està oberta per agressió sexual i assassinat en grau de temptativa i el cas segueix la instrucció al jutjat.

2 de juny Saint-Gobain presenta un ERO per acomiadar 60 dels 300 treballadors de la divisió Sekurit a l’Arboç, dedicada a fabricar vidres laterals i posteriors dels cotxes. Dos anys després del tancament de Glass, la comarca es mobilitza per exigir la retirada del nou expedient i la plantilla es declara en vaga. La multinacional rebaixa progressivament el número d’acomiadats fins plantejar-ne 16 a l’Arboç i acaba retirant l’ERO l’últim dia de les negociacions.

25 d'agost Troballa excepcional al jaciment de l'Abric Romaní de Capellades, ja que després de 40 anys d'excavacions han aparegut les primeres restes humanes. En concret, es tracta de fragments parcials d'un crani de neandertal de 60.000 anys d'antiguitat. El crani s'ha trobat al nivell 18 de les excavacions i els investigadors ho consideren una "recompensa" a les quatre dècades de feina, ja que amb els anys les esperances de trobar restes òssies s'havien anat esvaint.

20 de setembre Descuiden una alumna d’I3 al bus de l’escola Maria Ossó de Sitges. La nena passa més de 7 hores sola al vehicle, aparcat a la cotxera. L’operadora de transports Plana i el monitoratge de la Fundació Pere Tarrés es culpen mútuament. El Consell Comarcal del Garraf, responsable del servei, els imposa la màxima penalització del contracte -un 5%- per una infracció molt greu: 8.251 euros per a la Fundació Pere Tarrés i 1.262 euros per a Plana.

28 de setembre Un tribunal popular jutja un noi per matar el seu pare a Vilanova i la Geltrú el juny del 2019 i a una amiga seva per induir el crim. La fiscalia demana 22 anys i mig de presó per a ella i 29 d'internament psiquiàtric per a ell, tenint en compte l'eximent per brot psicòtic. El jurat absol unànimement la noia perquè la veu incapaç de manipular-lo. A ell el consideren culpable però l’eximeixen per alteració mental. La magistrada descarta l’ingrés en un centre psiquiàtric.

7 d’octubre Comença una vaga al servei de recollida d’escombraries porta a porta a cinc municipis de l’Alt Penedès: Sant Sadurní d’Anoia, Olèrdola, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit. Els ajuntaments i la Mancomunitat Penedès-Garraf retreuen a PreZero l’incompliment dels serveis mínims. Els treballadors reclamen i aconsegueixen un increment salarial a vuit anys vista. La vaga dura un mes i mig.

18 d'octubre El Consell Comarcal de l'Anoia anuncia que no pot pagar les nòmines dels seus 180 treballadors. El motiu no és la falta de fons econòmics sinó el fet que s'ha quedat sense l'interventor -l'actual està de baixa-, una figura imprescindible perquè funcioni la institució i es puguin fer els pagaments. Tot i que en un inici no es preveia resoldre la situació fins al desembre, el govern comarcal (Junts i PSC) anuncia pocs dies després que ha trobat una fórmula excepcional -mitjançant un decret de Presidència- per pagar les nòmines.

1 de novembre Els Castellers de Vilafranca carreguen per primera vegada a la història del món casteller el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Els Verds ho aconsegueixen a la diada de Tots Sants, just 20 anys després del primer cop que van dur a plaça aquest castell. Cap altra colla havia tornat a intentar el gran espadat. Els vilafranquins arrodoneixen la diada completant la torre de 9 i carregant el 3 de 10 amb folre i manilles.

30 de novembre La C-32 entre Cubelles i el Vendrell serà gratuïta a partir del primer semestre del 2023. El conseller de Territori, Juli Fernández, anuncia la mesura a la Taula de Mobilitat del Penedès amb l’objectiu de derivar cap a l’autopista bona part dels 22.000 vehicles diaris que utilitzen la C-31, que creua pel mig Cunit i Segur de Calafell i és origen de nombrosos accidents. El Govern també anuncia una ampliació de la bonificació del peatge de Vallcarca, a Sitges.

7 de desembre El Govern anuncia un acord amb la Xarxa Sanitària Santa Tecla per ampliar l’Hospital del Vendrell, tres mesos després d’haver deixat el projecte fora de la llista d’inversions que aspiraven als Next Generation. La previsió és invertir 45 MEUR per construir més de 9.500 m2 -l’hospital ara n’ocupa 16.000-. La Generalitat garanteix que les obres començaran el 2023 i estaran enllestides el 2025. Els alcaldes ho celebren com una fita històrica després d’anys reclamant millores a l’equipament.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: