Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cambrils s'adhereix a la candidatura de la vela llatina com a patrimoni mundial de la UNESCO

El Museu d'Història de Cambrils ha gravat diverses entrevistes a persones relacionades amb la salvaguarda i transmissió d'aquest art de navegar

Imatge de dues embarcacions tradicionals Imatge de dues embarcacions tradicionals AJUNTAMENT DE CAMBRILS
Societat Redacció Infocamp
Dijous, 29 Desembre 2022 12:39

Cambrils ha presentat els corresponents suports per aconseguir que la candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç s'inclogui a les Llistes de Patrimoni Immaterial de la UNESCO. En concret, s'han enviat al Museu Marítim de Barcelona les cartes oficials d'adhesió aprovades respectivament per l'Ajuntament de Cambrils, el Museu d'Història de Cambrils, el Club Nàutic Cambrils, la Confraria de Pescadors de Cambrils i l'Arjau Vela Llatina de Cambrils.

L'art de navegar amb vela llatina havia estat emprat com a eina de treball per la comunitat pescadora cambrilenca fins a la dècada dels anys 40 del segle XX. Aquest fet va ser clau a l'hora de pensar com dissenyar el port de Cambrils, ja que havia de facilitar l'accés a aquest tipus de bastiments amb aparell llatí i donar-los refugi.

Fruit d'aquest llegat i del suport unànime expressat ara per les institucions i entitats locals, des del Museu d'Història de Cambrils s'han gravat un seguit d'entrevistes a persones relacionades amb la salvaguarda i transmissió d'aquest art de navegar que tenen com a port base el de Cambrils.

entrevista vela llatina

Una de les entrevistes gravdes pel Museu d'Història de Cambrils (Cedida)

Des de finals d'estiu, seguint les directrius tècniques del Museu Marítim de Barcelona i amb una productora audiovisual professional, s'han realitzat entrevistes de qualitat per assegurar que puguin ser incloses al vídeo de presentació de la candidatura a l'UNESCO, si es creu oportú.

De testimonis no en manquen, ja que just al 2023 se celebrarà el 25è aniversari de l'inici de la recuperació a Cambrils d'aquest art de navegar tradicional seguint l'estela iniciada al Rosselló i a la Costa Brava. Actualment Cambrils compta amb una dotzena d'embarcacions aparellades amb vela llatina.

La candidatura 

Recordem que l'any passat ja es va donar a conèixer la voluntat del Museu Marítim de Barcelona, l'Associació de Museus Marítims de la Mediterrània, la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, de presentar la candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç per tal que s'inclogui a les Llistes de Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

La candidatura de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç compta amb el suport del el Departament de Cultura de la Generalitat, les diferents diputacions catalanes i està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d'Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d'Eslovènia, i el Taller d'embarcacions de Polilles i el Parc natural marí del golf de Lió de França, assumint el rol d'impulsors als respectius territoris.

Mitjançant la inclusió de l'art de navegar a vela llatina i vela al terç en la Llista de Patrimoni Immaterial de la UNESCO, els promotors de la candidatura pretenen assolir els objectius previstos a la Convenció de la UNESCO 2003: reconèixer i salvaguardar el vast i compartit patrimoni cultural immaterial que representa la pràctica de la navegació a bord d'embarcacions de vela llatina i vela al terç, sensibilitzar la societat a escala local, nacional i internacional, sobre els seus valors identitaris i culturals, i impulsar la cooperació per a la seva preservació, dinamització i transmissió. Cal conservar viva la navegació a vela llatina com a un element essencial del patrimoni marítim i fluvial de la nostra cultura.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: