Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El PSC celebra que ERC s'avingui a augmentar al 50% el Fons Nuclear però lamenta que no els contactin per negociar

Els socialistes insisteixen a ampliar el radi i diuen que "respectaran" els projectes que s'hagin pactat al Penta1

El diputat socialista, Joaquim Paladella, i el primer secretari del PSC a l'Ebre El diputat socialista, Joaquim Paladella, i el primer secretari del PSC a l'Ebre ANNA FERRÀS / ACN
Societat Redacció Infocamp
Divendres, 25 Novembre 2022 15:13

El diputat de PSC, Joaquim Paladella, ha celebrat que ERC accepti augmentar del 20% al 50% el Fons Nuclear per al territori, sobretot perquè la proposició de llei és "la cinquena" iniciativa parlamentària en aquest sentit i els republicans, diu, havien rebutjat les anteriors. "M'ha sorprès la resistència tan grossa, que és estranya quan podem tenir 60 MEUR en lloc de 24 MEUR", ha insistit. El diputat ha volgut calmar els ànims de la Ribera d'Ebre nord assegurant que "es respectaran" els projectes que s'hagin promès als municipis del Penta 1 (a 10 km de les nuclears), però que incloure els pobles petits, "no les ciutats", del radi del Penta 2 (30 km). El PSC s'ofereix a negociar perquè la normativa s'aprovi i arribin els diners al gener.

El PSC de les Terres de l'Ebre ha defensat que augmentar els recursos del Fons de Transició Nuclear que revertiran al territori "és una ajuda significativa" i no entenen l'oposició que ha generat, pel fet que es vincula a una ampliació del radi d'impacte. Segons ha argumentat Manel de la Vega, primer secretari del PSC a l'Ebre, després de vuit anys rebent negatives a altres iniciatives parlamentàries, el diputat Joaquim Paladella ha trobat "una escletxa legal" per assolir "aquesta fita" i els socialistes estan" decebuts" pel posicionament i les actituds dels líders d'ERC, a qui acusen de "no saber perdre la partida".

El PSC està disposat a seure i negociar la proposició d'acord que els republicans han donat a conèixer aquest divendres. La proposta la van rebre els grups parlamentaris dijous a la nit però el diputat socialista al Parlament, Joaquim Paladella, lamenta que "ningú" dels republicans hagi contactat directament amb ell, ni hagi rebut cap trucada ni cap avís d'aquesta resolució com a proposant de la modificació.

Paladella ha criticat que s'hagi intentat "enfangar, enganyar i amagar coses" els últims dies. Desmenteix, per exemple, que no es pogués presentar esmenes a la proposició de llei i denuncia que no hi hagi hagut gestos per negociar i millorar la proposta en benefici de les Terres de l'Ebre. "La feina parlamentària és proposar, dialogar i aportar", ha defensat.Cessions

ERC s'ha mostrat disposada a ampliar del 20% al 50% de la recaptació de l'impost per al Fons Nuclear. "Abans ens deien que eren un dineral 24 MEUR, i que no hi hauria prou projectes per gastar-los", ha apuntat el diputat socialista. Amb consens sobre aquest punt, Paladella ha insistit que s'ha d'ampliar el radi d'implementació dels recursos als pobles de l'àrea 2 del Penta (Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona), els que estan a 30 quilòmetres de les centrals nuclears.

El PSC aposta per trobar "sistemes i garanties" per excloure les grans ciutats, com Reus, Salou, Vila-seca o Tortosa, que tant ha preocupat als pobles nuclears (a 10 km), de manera que quedi blindat i no depengui de la priorització que en pot fer l'òrgan de governança. "No volem que cap poble es quedi sense optar a nous projectes. Benifallet, el Perelló, Caseres, Prat de Comte o Sant Jaume d'Enveja no poden quedar fora del progrés i la prosperitat per donar vida al territori", ha defensat el diputat socialista ebrenc.

Projectes compromesos

Paladella ha insistit que aquesta no és una línia roja, però és un requisit que negociaran amb "qui sigui" sense que això vagi en detriment dels municipis del radi de 10 quilòmetres. Els socialistes consideren que "l'estranya resistència a no voler canviar res", respondria a possibles promeses polítiques de com es distribuirien els 24 MEUR. "Aquesta no és la manera d'operar. Cal transparència i que tothom hi tingui entrada. No pot ser que abans de tenir reglament i fer les bases, ja estiguin decidits quins projectes seran", ha insistit.

Així i tot, el diputat del PSC ha avançat que cap d'aquests projectes que poden haver-hi sobre la taula "els semblen malament" i que seran "respectuosos". "Buscarem la fórmula perquè en el radi de 10 km es facin les inversions compromeses o promeses i que es puguin dur a terme, i que encara hi hagin més diners", ha proposat.

ERC en canvi accepta ampliar el radi d'aplicació del Fons Nuclear, però fins als 25 quilòmetres, així com que els recursos es destinin només a actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de "transició energètica justa", o que Ascó i Vandellòs tinguin "un rol destacat" en els òrgans de governança.

Fons disponible al gener

El PSC rebutja que la seva proposició bloquegi el Fons Nuclear. De fet, ha recriminat que la recaptació d'enguany de l'impost, 120 MEUR, s'ha quedat a la Generalitat mentre es treballava un reglament per repartir el 20% al territori. "Es podria haver fet amb disposicions transitòries perquè els diners arribessin aquí el primer dia", ha assegurat Joaquim Paladella. "No volem que es perdi un euro més i cal trobar la fórmula perquè al gener del 2023, no torni a passar que la recaptació es quedi a Barcelona", ha insistit.

El diputat ha estat molt crític al moviment d'ERC de portar la proposta socialista del Fons Nuclear al Consell de Garanties Estatuàries, que ha d'emetre un dictamen no vinculant, en set dies. "Volen guanyar temps a la desesperada, però si no s'aprova la llei abans de final d'any, el territori perd recursos un any més i això no ens ho podem permetre", ha dit Paladella.

Cartells i acusacions

Paladella ha volgut desmentir que la proposició de llei del seu grup parlamentari impliqui repartir part del Fons Nuclear amb pobles de l'Aragó que entrarien en el radi del Penta, que vinculi els nous recursos a nous pressupostos, o que hagi fet aquesta proposta perquè se'n pugui beneficiar el municipi on és alcalde, Batea (Terra Alta).

El PSC ha lamentat també la cartelleria que ha aparegut aquesta setmana en municipis de la Ribera d'Ebre nord amb acusacions directes al partit. Critiquen "un tarannà que recorda a altres temps" i que s'enganyi a la ciutadania i s'intenti fer creure que hi ha un moviment social a la Ribera d'Ebre, "que no existeix", contra el PSC. "Ens estranya aquesta actitud tan grotesca d'ERC d'anar penjant cartells. Almenys que tinguin la decència de posar el seu logotip", ha dit el primer secretari de la federació ebrenca, Manel de la Vega.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: