Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Arc Serveis implementa dispositius "Alexa" a La Bisbal per millorar l'autonomia i l'envelliment actiu de la gent gran

A l'aplicació s'hi han afegit recordatoris puntuals que avisen de les activitats programades al “Racó de la Gent Gran”, entre altres prestacions

Imatge de la treballadora social en el moment de la presentació de l'aplicatiu "Alexa" al domicili de La Bisbal Imatge de la treballadora social en el moment de la presentació de l'aplicatiu "Alexa" al domicili de La Bisbal L'ARC SERVEIS
Societat Redacció Infocamp
Dimarts, 15 Novembre 2022 12:31

L'Arc Serveis ha iniciat la implementació en un domicili de la Bisbal del Penedès dels dispositius assistents virtuals “Alexa”, una eina de millora de l'autonomia de la gent gran i que fomenta l'envelliment actiu. Es tracta d'una prova pilot que dona continuïtat al projecte guanyador del I Concurs de Projectes Socials per a gent gran de la URV.

El projecte basat en els “assistents virtuals o intel·ligència artificial”, -en aquest cas el dispositiu Alexa-, permet interactuar en el dia a dia de les persones majors: recordatoris puntuals per fer tasques o activitats, alarmes d'avís en la presa de medicaments -sobretot quan són pautes de curta durada-, orientació espai-temps, exercicis de vocabulari, resoldre dubtes que tinguin; música, notícies i altres aplicacions que s'incorporaran amb el temps.
La nova prova pilot, fent xarxa a La Bisbal

La nova prova pilot en un domicili de la Bisbal del Penedès ha comptat amb la col·laboració de la regidoria de Benestar Social i Habitatge, Gent Gran i d'Atenció a la Ciutadania de l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès, que encapçala Paqui Cepas García. En aquesta ocasió s'amplia la xarxa i s'afegeixen els agents i els serveis que ja funcionen positivament a la comunitat de Cures. És el cas del suport “Bon dia”, un recurs de l'ajuntament a iniciativa d'un grup de voluntariat que vetlla pel benestar de la gent gran del nucli i de les urbanitzacions, i que ha esdevingut un radar imprescindible a l'hora de detectar problemes de solitud.

Aquesta vegada a l'aplicació Alexa s'hi han afegit recordatoris puntuals que donen l'avís de les activitats programades pel “Racó de la Gent Gran”, un espai dedicat al lleure, activitats de salut física i benestar emocional. En concret, es programen jocs, treballs manuals, tallers de memòria -una necessitat per la usuària- els dies de la setmana assenyalats, com una manera de donar continuïtat a la socialització.

El seguiment al domicili es farà per part de l'equip de professionals de L'Arc Serveis, amb una assiduïtat marcada per l'adaptació de l'usuari de l'aplicació a la llar. Les professionals realitzaran escales de valoració, en un inici, sobre activitats instrumentals i sobre la part emocional, que serviran per completar aspectes per fer una valoració final del projecte i del resultat de l'experiència viscuda.

Cures i accions preventives que fugen de l'assistencialisme

La gerent de L'Arc Serveis, Jerusalem Torra, ha expressat que “la nostra valoració és cada vegada més positiva” i ha assenyalat que “anem cap a un futur de cures més preventives i que fugen de l'assistencialisme, ja que amb aquest dispositius posem la persona al centre, fent-lo partícip de les seves aficions i gustos amb la seva història de vida, que lluita contra l'edatisme per oferir una imatge de la vellesa positiva i més activa”.

Torra també posa en valor que aquesta experiència funciona gràcies a “la Comunitat”, on hi participen molts agents implicats (ajuntament, empresa público-privada, voluntariat, entitats,...): “Cada vegada es crea una xarxa més participativa al voltant de la cura de la gent gran o amb dependència, oferint autonomia i qualitat de vida”, subratlla.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: