Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un centenar de persones es manifesten en contra d'acollir infants de 7 a 10 anys als Pallaresos

La DGAIA defensa que el municipi compleix amb les condicions necessàries per traslladar els menors al CRAE

Un centenar de persones es manifesten als Pallaresos contra la instal·lació d'un CRAE al municipi Un centenar de persones es manifesten als Pallaresos contra la instal·lació d'un CRAE al municipi ARIADNA ESCODA / ACN
Societat ACN
Diumenge, 13 Novembre 2022 20:35

Un centenar de persones s’han tornat a mobilitzar aquest diumenge als Pallaresos amb una marxa en contra de la instal·lació d’un Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE) al municipi. El centre que es vol traslladar és el de Voramar, al barri del Serrallo de Tarragona. Segons Raymi Morales, una veïna del grup contrari al CRAE, els Pallaresos no té suficients equipaments ni oferta lúdica per als nens. En declaracions a l’ACN, la directora general d’infància de la DGAIA, Ester Cabanes, ha rebatut l’argument i ha lamentat que “s’expulsi” els menors abans d’instal·lar-se al poble. Recentment, l’Ajuntament ha impulsat una enquesta ciutadana sobre l’obertura del centre. La DGAIA estudia legalment si aquesta consulta vulnera els drets humans.

La d’aquest diumenge ha estat la segona protesta en contra de la instal·lació d’un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) als Pallaresos, al Tarragonès. Un centenar de manifestants han iniciat una marxa pacífica des d’un dels parcs infantils i han recorregut diversos carrers del nucli, passant per l’Ajuntament, on s’han concentrat i han cridat consignes contra el centre. Durant la marxa, els protestants han tallat momentàniament les carreteres TP-2236 i TP-2031.

La voluntat de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) és traslladar en aquest municipi una vintena de menors tutelats per la Generalitat, la majoria dels quals tenen entre set i deu anys. Actualment viuen a Tarragona, concretament al CRAE Voramar al barri del Serrallo. L’organisme apunta que el contracte de lloguer d’aquest espai s’ha esgotat i consideren que la casa unifamiliar dels Pallaresos on es podria ubicar el centre compleix tots els requisits per traslladar-s’hi.

Per contra, els veïns contraris a la proposta remarquen que el municipi és residencial i no disposa dels serveis necessaris ni oferta lúdica per aquests nens. “Tenim l’institut saturat, el consultori mèdic obre només de matins i una única tarda, el camp de futbol està privatitzat, una de les dues escoles del poble està en barracons, els dos parcs infantils estan fatal... els que vivim aquí, fem vida a Tarragona o al barri de Sant Pere i Sant Pau”, ha assenyalat Raymi Morales, veïna dels Pallaresos. Per Morales, la proposta de trasllat respon a una “estratègia política i econòmica per portar els nens a un lloc on no molestin”.

En aquesta línia, els protestants han justificat que la millor opció per als menors tutelats per la Generalitat seria mantenir-los a Tarragona, perquè asseguren que als Pallaresos se’ls “retallarien les propostes d’oci”. Una visió compartida per un altre veí, en Xavier Rodríguez, qui ha afirmat que el trasllat comportarà un desarrelament dels menors envers els vincles creats a la ciutat. Rodríguez també s’ha mostrat preocupat per si en un futur, l’immoble dels Pallaresos augmentés el nombre d’infants i joves per atendre.

Des de la DGAIA, la directora general d’infància Ester Cabanes ha rebatut aquests arguments assegurant que s’ha fet un estudi previ per determinar que els Pallaresos tenen els serveis indispensables per fer el trasllat del centre, així com una bona connexió entre el nucli i el centre de Tarragona.

En aquest context, Cabanes ha titllat “d’horrorosa” la reacció a la proposta per part d’una representació de la ciutadania d’aquest municipi. “Ho lamento molt, crec que és una llàstima i que s’equivoquen. Si coneguessin realment què és un CRAE i aquests xiquets, estarien encantats de rebre’ls. Tenim molta feina per treballar contra la intolerància i la hipocresia, però no només des de la Generalitat, sinó des del conjunt de la societat”, ha declarat Cabanes.

La directora general d’infància ha remarcat que es tracta del primer cop que es troben amb el rebuig explícit de la ciutadania davant la instal·lació d’un CRAE en un nucli habitat i ha posat exemples d’èxit d’integració dels menors en altres indrets amb menys població que els Pallaresos, com és el cas de Sarral, a la Conca de Barberà.

El trasllat del centre de Tarragona no té data, tot i que la previsió és que es pugui fer a principis de l’any vinent. Malgrat tot, des de la DGAIA no descarten retardar-lo per fer-lo “amb totes les garanties” per als menors.

Pendents d’una pròxima reunió, de moment sense data

Després d’una primera reunió entre l’empresa gestora Intres, la DGAIA i la ciutadania per exposar els beneficis que podria aportar un centre d’aquestes característiques al nucli, part dels veïns dels Pallaresos han criticat el que consideren “un xantatge” per part de les administracions catalanes. “Si la Generalitat des d’un inici hagués recordat que els Pallaresos existeixen i hi haguessin invertit, em semblaria perfecte el trasllat del CRAE, ja que tindríem tots els requisits perquè els nens tinguin llocs on esbargir-se. Però al revés no”, ha manifestat Morales.

Des de la DGAIA reiteren la voluntat de reunir-se de nou amb la població, una proposta que Cabanes assenyala que “no ha rebut resposta” per part de l’Ajuntament. De fet, recentment el govern local ha impulsat una enquesta ciutadana sobre l’obertura del centre. Es tracta d’una acció que l’organisme està estudiant legalment si vulnera els drets humans.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: