Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern diu que el Plaseqta s'ha activat una hora després de l'incendi de Constantí quan se n'ha vist l'evolució

Xifré justifica que han esperat a veure l'evolució del sinistre i que l'empresa no està dins la normativa de risc

Restes de fum sobre la planta de sofre que s'ha incendiat del polígon del polígon de Constantí Restes de fum sobre la planta de sofre que s'ha incendiat del polígon del polígon de Constantí MAR ROVIRA / ACN
Societat ACN
Dilluns, 07 Novembre 2022 20:29

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha reconegut que el Plaseqta, en fase d'emergència, s'ha activat una hora després (15:30 h) d'haver-se rebut l'avís per l'incendi en la fàbrica de sofre de Constantí. Xifré ha explicat que l'empresa Afepasa (Azufrera y Fertilizantes Pallarès) no està afectada per la normativa Seveso, que regula els accidents d'empreses de substàncies perilloses. Així i tot, davant la possibilitat que la combustió del sofre produís diòxid de sofre, "d'afectació lleu per a les persones", s'ha activat el Pla de risc químic. En un principi s'ha informat del confinament de les dues escoles i l'institut de Constantí, però finalment s'ha aclarit que no ha calgut pel canvi de la direcció del fum.

El delegat tarragoní, acompanyat per Joan Ramon Cabello, cap de Protecció Civil a Tarragona, Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, i Pere Poblet, cap de servei de l'oficina de Gestió de Qualitat Ambiental, ha explicat que s'ha decidit activar la fase d'emergència del Paseqta quan s'ha vist "l'evolució" de l'incendi a la fàbrica de sofre i que la combustió d'aquest material podria produir diòxid de sofre, "d'afectació lleu a la població".

A dos quarts de quatre de la tarda, una hora més tard de l'avís del foc, s'han activat les dues sirenes del polígon de Constantí perquè les empreses i els treballadors es confinessin i, d'acord amb els serveis territorials d'Educació, s'ha demanat també el confinament preventiu de les dues escoles i l'institut del municipi. Xifré ha explicat en un principi que el confinament s'havia dut a terme, però posteriorment s'ha aclarit que la mesura no ha calgut, un cop s'ha comprovat que el "núvol tòxic" avançava cap al nord, en direcció contrària al nucli de població, i empès per un vent lent, de no més de 5 quilòmetres per hora.

El delegat del Govern a Tarragona ha considerat que l'episodi "es podria donar aviat per acabat" després dels mesuraments de Qualitat Ambiental a la zona. A la cabina d'Alcover s'ha arribat a detectar 38 micrograms de diòxid de sofre, molt lluny dels 500 micrograms a partir dels quals tindria "afectacions importants". Als volts de les sis de la tarda els mesuraments de diòxid de sofre "eren pràcticament de 0", segons Xifré.

Dos policies intoxicats

Les dues persones que el SEM ha atès per afectacions lleus al polígon de Constantí són dos agents de la Policia Local del municipi del Tarragonès, que han arribat de seguida a la zona quan s'ha donat l'avís. Un d'ells ha rebut l'alta dels serveis mèdics allà mateix i l'altre continua ingressat en observació, però no té "cap afectació greu".

Sirenes i missatges

L'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha defensat que la informació del 112 ha estat "àgil i ràpid" i que "es pot confirmar que el Plaseqta funciona". D'altra banda, Xifré ha reconegut que caldrà comprovar el funcionament de les dues sirenes del polígon i confirmar si en algunes empreses no les han sentit. "Venim d'un simulacre per conscienciar la ciutadania que si sents sirenes t'has de confinar. Ara ha estat una prova real. No trucaran a la fàbrica, has de saber que t'has de confinar. Veurem els casos exactament i si no se sent, caldran mesures de correcció", ha acceptat el delegat.

De fet, Àngel Xifré ha reivindicat que l'incident ha demostrat que els SMS als telèfons mòbils "són molt necessaris". "Avui ens hauria anat molt bé", ha afegit. La Generalitat espera signar el conveni per poder posar en marxa aquest sistema d'avís d'accidents i risc químic, que es va posar a prova en el simulacre de dimecres passat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: