Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Elena apunta que el simulacre és "el començament" de la prevenció i celebra la participació ciutadana

El conseller d'Interior valora positivament l'exercici i assumeix que caldrà "ajustar" algunes qüestions

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, durant la roda de premsa posterior al simulacre El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, durant la roda de premsa posterior al simulacre ELOI TOST / ACN
Societat ACN
Dijous, 03 Novembre 2022 07:50

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha celebrat i agraït la participació ciutadana en el simulacre de risc químic que s'ha fet aquest dimecres al Camp de Tarragona. En la roda de premsa posterior a l'exercici, Elena ha afirmat que l'acció "no és el final de res" sinó que és "el començament d'una tasca" de prevenció "que s'ha de seguir fent". El responsable d'Interior ha assenyalat que en els 30 punts en els quals tenien informadors i observadors "el confinament ha estat notable". Amb tot, ha reconegut que caldrà "ajustar" algunes qüestions, com ara que els missatges d'alerta als mòbils arribin en l'idioma que està configurat l'aparell. Els alcaldes també han celebrat que s'hagi dut a terme la prova després d'anys de reclamacions.

Elena ha afirmat que el simulacre ha estat "un èxit" i ho ha atribuït "a la feina de voluntaris i professionals" i a tota la tasca informativa feta en les darreres setmanes. "S'han confinat centres comercials, entitats esportives, al centre de Vila-seca diuen que no hi havia ningú... això és que ha funcionat molt bé", ha exposat. Des d'Interior s'ha explicat que s'han rebut 54 trucades al 112 de veïns que o bé s'han alarmat en sentir les sirenes o volien saber si tractava d'un simulacre. "Això és que la gent sabia que hi havia un simulacre, sinó hi hauria hagut centenars de trucades", ha valorat.

També ha posat bona nota a la reunió del consell assessor del Plaseqta, que ha comptat amb la participació dels municipis implicats, i ha afirmat que si es repetís un sinistre com el de fa quasi tres anys a IQOXE, ara sí que sabrien com actuar. "Els alcaldes tindrien ràpidament la informació a través de les seves policies locals i estarien avisats per Protecció Civil. Sabrien quin accident s'ha produït la consigna a donar. Tots els operatius sabrien quin rol han de tenir, quines carreteres han de tallar els Mossos. Sonarien les sirenes, es rebrien els missatges al mòbil, i la població sabria què ha de fer. La cadena funcionaria", ha assegurat Elena.

Tot i això, el titular d'Interior ha reconegut que caldrà "ajustar" alguns aspectes. D'entrada, i a l'espera de la valoració tècnica exhaustiva que es farà en els pròxims dies, ha dit que caldrà analitzar en quines zones s'han rebut exactament les alertes als mòbils. "Ho hem d'afinar", ha dit. Com a millora també ha dit que caldrà que aquests missatges arribin als ciutadans en l'idioma que tenen configurat el telèfon. Aquest dimecres alguns aparells han rebut l'avís en tres idiomes -català, castellà i anglès-, altres només en anglès i alguns tan sols en català i castellà.

Finalment, el conseller ha remarcat que la tasca de prevenció i conscienciació ciutadana continuarà. De fet, per l'any que ve ja s'ha anunciat un nou simulacre amb població, en aquest cas a la zona del polígon químic nord. Elena també ha garantit que es continuaran invertint 1,1 MEUR anuals en el marc del Plaseqta i que se seguiran instal·lant fins a 500 sensors químics per detectar possibles fuites i així advertir la població. "És necessari que la prevenció sigui una rutina, que sigui quelcom interioritzat en els ciutadans", ha destacat.

Alcaldes

Els batlles han celebrat que s'hagi dut a terme un exercici d'aquestes característiques i han agraït la participació de la població. "Els alcaldes ara sabem molt millor com actuar i com transmetre la nostra autoritat en cas de crisi. La ciutadania, que és molt exigent, ha demostrat maduresa i diligència", ha celebrat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

Per part de Reus, Carles Pellicer, ha recordat que arran de l'explosió a IQOXE van demanar "una reacció al Govern" i ha valorat que cal seguir treballant en la línia de la prevenció. El batlle de la Canonja, Roc Muñoz, també ha recordat el sinistre de fa tres anys i ha indicat que aquest dimecres "s'ha fet el que la població demandava". "Estem en una zona amb molta perillositat i hem d'estar previnguts. El que hem fet s'havia d'haver fet fa molt temps enrere", ha lamentat. En una línia similar, el batlle de Vila-seca, Pere Segura, ha comentat que "s'ha donat tranquil·litat a la ciutadania" i ha reclamat posar el focus també en les empreses químiques. "Hem de fer que la indústria sigui més segura. És una indústria que està entre aglomeracions de població importants", ha recordat.

Finalment, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha expressat un "agraïment profund" a totes les persones que han participat en el simulacre. "Vivim en una zona en que el risc químic l'hem de treballar de forma coordinada", ha afirmat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: