Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un estudi conclou que les dones cuidadores han estat claus per aminorar l'impacte de la pandèmia

La coordinadora, Dolors Comas d’Argemir, lamenta que les cuidadores "no han estat reconegudes socialment, políticament, ni econòmicament, com sí que ha passat amb altres sectors”

La coordinadora de l'estudi, Dolors Comas d’Argemir, -al centre de la taula-, va presentar les conclusions de l'estudi a la seu de l'IMET, a Tarragona La coordinadora de l'estudi, Dolors Comas d’Argemir, -al centre de la taula-, va presentar les conclusions de l'estudi a la seu de l'IMET, a Tarragona CATALUNYA EN COMÚ
Societat Redacció Infocamp
Dimecres, 05 Octubre 2022 20:49

L'Institut Municipal d'Educació de Tarragona (IMET) va acollir aquest dimarts la presentació de la recerca 'Cuidar a mayores dependientes en tiempos de la COVID-19', a càrrec de la seva coordinadora Dolors Comas d’Argemir. En l'acte organitzat per Catalunya En Comú es van abordar les dinàmiques socials que han impactat en la cura de persones grans i dependents, per donar visibilitat a les dificultats que han tingut les persones cuidadores a l’hora d’afrontar la crisi sanitària.

El projecte de recerca ha estat fruit del treball coordinat de 10 universitats de l’estat i de 398 persones que hi ha participat. 13 persones han redactat la versió final editada en llibre que va ser presentat ahir.

La fragilitat del sistema de cures

La investigació posa de manifest la fragilitat del sistema de cures. La pandèmia ha tingut un fort impacte en les persones cuidadores, la majoria dones, en molts casos deixant fins i tot seqüeles físiques i psicològiques. 

Segons l'estudi, són diversos els àmbits que han estat indispensables per assegurar el benestar de persones grans i dependents en el context de pandèmia: el sistema familiar, els serveis d'atenció domiciliària previstos per la Llei de Dependència, els serveis residencials, les treballadores de la llar i de cura, i les iniciatives comunitàries. La pandèmia ha tingut importants repercussions sobre la salut de la gent gran, però també sobre les persones cuidadores, que han hagut de bregar amb la por a la pèrdua, al contagi i a l'aïllament. "Tot i que les dones cuidadores han exercit un paper fonamental a l'hora d'aminorar l'impacte de la pandèmia, en cap cas no han comptat amb el reconeixement social, polític i econòmic que han rebut altres sectors", va manifestar la coordinadora de l'estudi, Dolors Comas d'Argemir.

Tenir cura de les cuidadores i prioritzar el dret a decidir de les persones sobre com volen ser ateses

Entre les conclusions finals de la investigació hi ha la necessitat de construir un nou sistema que garanteixi la dignitat tant de les persones que tenen cura, com de les qui són cuidades, i per això, cal superar les ineficiències del sistema actual, basat en injustícies socials i de gènere.

Les conclusions també apunten que les cures han de ser individualitzades, ja que ha de prevaler el dret a decidir de les persones sobre com volen ser ateses.

El treball també indica que s'ha de potenciar la possibilitat d'envellir en comunitat, superant la idea que només cal envellir a casa o en una residència. De manera urgent, l'estudi alerta que "cal dignificar les condicions laborals del sector de les cures, millorar els salaris i les condicions laborals de les treballadores, dur a terme una formació més orientada a les relacions socials i humanes, i no només als aspectes de caràcter tècnic, i oferir ajuda psicològica i de l'entorn".

Així mateix, l'informe advoca per reformar el model públic amb l'objectiu de proporcionar benestar a la ciutadania disposant d'estructures que donin suport a la vida quotidiana, que garanteixin entorns públics segurs i serveis públics amigables, així com uns patrons de mobilitat accessibles i sostenibles.

La regidora d’ECP a Tarragona , Angels Pérez, i Salvador Matas, membre de l'Executiva de comuns del Camp van presentar i van moderar el col.loqui posterior, que va allargar-se degut a les moltes intervencions suscitades per la presentació de la recerca.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: