Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Planten cultius trampa per controlar les xinxes que afecten els avellaners al Camp de Tarragona

La plaga provoca que les avellanes caiguin abans d'hora i pot comportar pèrdues de fins al 30%

Un home aspirant xinxes a la planta de la trepadella en una finca del Camp de Tarragona Un home aspirant xinxes a la planta de la trepadella en una finca del Camp de Tarragona IRTA
Societat ACN
Dilluns, 29 Agost 2022 16:22

Els investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han plantat cultius trampa a la finca experimental de Mas Bové, del Morell, i en cinc més del Camp de Tarragona per controlar les xinxes que afecten els camps d'avellaners. Des de l'any passat, s'han sembrat vora les plantacions espècies com el cigró, la trepadella o el sorgo. L'objectiu és que aquests cultius trampa siguin prou atraients perquè els insectes s'hi quedin per alimentar-se o aparellar-se, i no vagin als avellaners. Els primers resultats de l'estudi apunten que aquestes plantacions poden ser una "bona" estratègia per combatre aquesta plaga, ja que és difícil afrontar-la per la falta de productes fitosanitaris permesos i el moviment dels insectes.

La Palomena prasina i la Nezara viridula, conegudes amb el nom de bernat pudent o xinxa verda, són dues de les xinxes que afecten el gra de l'avellana. Són insectes xucladors que piquen el fruit, provocant diverses afectacions segons els estadis de desenvolupament del cultiu. Concretament, provoquen que les avellanes caiguin de forma prematura, deformacions i taques blanques en el gra. Així, segons l'any, la finca i la varietat, poden ocasionar pèrdues de fins al 30% de la collita i també repercutir en la qualitat de l'avellana.

L'estudi de la presència de les xinxes es fa des del mes de maig fins a l'octubre, en el període que surten de la hibernació. Un cop per setmana, s'aspiren els cultius trampa i es colpegen les branques dels avellaners -és el que es coneix com a frappage- per saber quants individus hi ha en cada lloc. "L'any passat vam trobar nimfes en els cultius trampa i és un molt bon senyal que ens demostra que els cultius trampa podrien ser una solució per controlar les xinxes", ha explicat Mercè Rovira, investigadora del programa Fructicultura de l'IRTA.

Pel que fa als resultats d'enguany, Rovira ha assenyalat que s'han trobat nimfes i adults a la trepadella i adults al sorgo. Paral·lelament, ha destacat que s'ha iniciat un estudi per esbrinar quines plantes atreuen més les xinxes, en funció del seu cicle. L'estudi de les taques blanques al gra de l'avellana va engegar-se amb un projecte els anys 2004-2006 de l'IRTA, el qual va rebre el suport de la Cooperativa COSELVA i va concloure que les taques les ocasionaven insectes xucladors.

Els darrers anys s'han fet diferents estudis amb els tècnics de sanitat vegetal dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), i tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que han permès definir les dinàmiques poblacionals dels insectes, reproduir el cicle biològic en captivitat i demostrar els efectes de les xinxes sobre el fruit de l'avellana, entre d'altres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: