Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El xef de Botarell que reclama justícia

Aingueru Rodríguez, del restaurant Amonaren, declara la seva innocència i clama per tenir justícia

El restaurant, Amonaren Etxea, a Botarell El restaurant, Amonaren Etxea, a Botarell CEDIDA
Societat Helder Moya
Dijous, 04 Agost 2022 08:00

La cuina és la passió d'Aingueru Rodríguez i el seu restaurant, Amonaren Etxea, situat a Botarell (Baix Camp), un estil de vida que comparteix amb la seva dona, Manuela. Van poder inaugurar-ho a l'estiu de 2016, després de quatre anys previs a Galícia en els quals van estar absolutament bolcats amb el seu net. Primer en el seu acolliment i després en el procediment judicial per a fer-se amb la seva tutela legal. Ibra, que ara té 10 anys, pateix ceguesa, hemiplegia...

Van ser quatre anys en què tots dos van estar sense poder treballar per dedicar-se a cura del seu net. Una vegada posat en marxa el restaurant ell fins i tot va renunciar a una incapacitat laboral permanent concedida al desembre de 2018 després d'una greu lesió a l’espatlla. Quan el Amonaren Etxea ja s'havia guanyat un prestigi al territori, una inspecció de treball, a l'estiu de 2019, va desembocar en la que ara s'ha convertit en una autèntica batalla judicial.

En aquella visita rutinària a Aingueru no se li va ocórrer una altra cosa que respondre que ell no treballava en el local quan va ser preguntat “en les dates d'aquella inspecció estàvem immersos en el procediment judicial de tutela del meu net i per temor a perdre-la, a causa de les amenaces de denúncia del meu exgendre, aquesta resposta va ser el primer que se'm va passar pel cap”, assegura Aingueru, que es va ratificar en les seves paraules en una posterior citació, ja en les oficines d'Inspecció de Treball. “Vaig cometre un error d'interpretació de la legislació laboral i civil, el reconec. No sóc expert en lleis i vaig contestar com a avi i amb el cor”, admet Aingueru, qui després, assessorat legalment per un advocat lògicament va decidir dir la veritat. La Seguretat Social li havia obert ja un expedient sancionador per un possible frau.

Però en una posterior citació a Aingueru Rodríguez ni li van deixar declarar ni tampoc va ser admesa la seva nova versió per escrit. Només li van requerir documentació sobre la societat mercantil que té al 50% amb Manuela. La seva situació és tal que, sobre la base d'aquest expedient sancionador, es va anul·lar la seva alta de dos anys a la Seguretat Social i se li va condemnar a retornar l'import de la baixa que va cobrar arran del seu accident laboral. 2Són uns 40.000 euros en total, però si parlem de tot el procés la xifra arribaria a uns 70.000 euros”, detalla. El seu següent pas serà “interposar un recurs extraordinari de revisió, perquè es torni a valorar que sempre ha estat el xef” comenta Isaac González, el seu actual lletrat, afegint que “aquest cas és el paradigma (exemple perfecte) d'una errònia valoració dels fets per part de l'administració”.

Aingueru té clar la seva innocència i clama per tenir justícia. Admès l'error de la seva declaració inicial, diu com un treballador dirà que no treballa sabent que pot ser sancionat i perdre tots els seus drets econòmics i de cotització?”; com és possible que Inspecció de Treball no s'estranyés de la declaració, en perjudici de mi mateix? i “per què vaig rebutjar una incapacitat laboral permanent si el meu únic interès segons la Seguretat Social era defraudar-los?”

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: