Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Citen a declarar l'expresident de Gepec per les protestes contra la construcció d'un parc eòlic a Riudecols

Andreu Escolà assegura que la querella interposada per Esbrug SL és "una rebequeria"

Una desena de persones han donat suport a l'expresident de Gepec, a la seva sortida dels Jutjats de Reus, aquest divendres al mati Una desena de persones han donat suport a l'expresident de Gepec, a la seva sortida dels Jutjats de Reus, aquest divendres al mati ARIADNA ESCODA / ACN
Societat ACN
Divendres, 17 Juny 2022 13:26

L'expresident del Gepec-EdC, Andreu Escolà, ha estat citat a declarar aquest divendres als jutjats de Reus per unes protestes contra la construcció del parc eòlic Lo Vedat del Pany de Riudecols, entre el 2019 i el 2020. La promotora Esbrug SL va interposar una querella contra deu activistes, entre ells Escolà, "per haver participat en accions contra les obres del parc eòlic", segons ha explicat. L'activista ha respost les preguntes del seu advocat i ha assegurat que la querella és "una rebequeria" per haver paralitzat els treballs després de denunciar que la llicència ambiental havia caducat. El cas es troba en fase d'instrucció i ja han declarat quatre persones. Tres més ho faran en un mes i la resta estan pendents de ser citats pel jutge.

Una desena de persones vinculades a l'entitat ecologista Gepec-EdC han acompanyat l'expresident de l'associació al seu pas pels jutjats de Reus aquest divendres al matí. Escolà, que ha respost únicament a les preguntes formulades pel seu advocat -Carles Perdiguero-, ha sortit de les instal·lacions judicials en poc més de mitja hora. En declaracions a l'ACN, Perdiguero ha assenyalat que el seu client ha admès haver pres part de les accions de protesta en contra de la construcció del parc eòlic Lo Vedat del Pany de Riudecols, que segons ha assegurat, s'emparen en el dret de la llibertat d'expressió i de manifestació.

En aquesta línia, l'advocat ha apuntat que la querella interposada per l'empresa promotora del parc és "àmplia" i inclou "identificacions inconnexes i poc fonamentades" però que en cap moment "acredita l'autoria dels fets" pels quals se l'acusa. L'expresident de Gepec ha assegurat que algunes de les identificacions fetes s'han basat en les matrícules dels vehicles aparcats a les zones de les protestes i que en algun cas, pertanyen a persones que ni tan sols estaven participant en les accions reivindicatives.

Segons Escolà, entre els delictes que se li atribueixen s'hi troben coaccions, desperfectes en maquinària o ocupació de l'espai que s'emmarcarien en accions realitzades entre el 2019 i el 2020. És en aquests anys en què es van estendre les accions reivindicatives contra la construcció de Lo Vedat del Pany. "Totes les activitats que hem fet han estat públiques, no hem fet mai res d'amagat, la nostra protesta ha estat de cara per transmetre-ho tant a la societat com al Govern", ha remarcat.

La querella interposada involucra una desena d'activistes, dels quals ja n'han declarat quatre. El pròxim 14 de juliol està previst que ho facin tres persones més, mentre que les tres restants estan pendents de rebre la citació per declarar als jutjats. Escolà ha apuntat que la fase d'instrucció del cas podria allargar-se fins a finals d'estiu, mentre que Perdiguero ha anunciat que un cop fetes totes les declaracions, en demanaran l'arxivament.

Les obres, aturades durant un any

El setembre de 2020, l'entitat ecologista Gepec va denunciar davant Fiscalia que la construcció de la central eòlica de Lo Vedat del Pany s'estava iniciant amb l'autorització administrativa i la declaració d'impacte ambiental caducades. Després d'un any amb les obres paralitzades, Escolà ha assegurat que l'empresa promotora es troba en tràmits d'actualitzar els permisos per tornar a engegar els treballs, de moment sense èxit. "No sabem què dirà la Generalitat, però veient el que està passant fins ara, no tenim molta confiança. Sembla que no tenen massa respecte per les muntanyes i els boscos d'alzines que tenim al Baix Camp, que no són enlloc més d'aquestes dimensions i antiguitat", ha etzibat.

Aquest no és l'únic cas judicial al qual s'enfronta l'expresident de Gepec; Escolà acumula tres denúncies, una per les protestes contra la construcció del parc eòlic entre Duesaigües i Riudecols i dues més relacionades amb la defensa del riu Siurana i pel presumpte robatori d'una placa franquista al pantà de Riudecanyes el 2018.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: