Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Preguntaran “com volen envellir” als usuaris de les llars de jubilats del Baix Penedès i del Tarragonès

La xarxa Ambaixadors del Bon Tracte realitza una enquesta entre els casals d'avis del territori per exigir a les administracions el seu dret a decidir

Un grup de jubilades i part de al junta de la Llar de Roda de Berà Un grup de jubilades i part de al junta de la Llar de Roda de Berà L'ARC SERVEIS
Societat ACN
Dissabte, 04 Juny 2022 20:55

Ambaixadors del Bon Tracte, xarxa de suport a les persones grans, realitzarà una enquesta a les llars de jubilats del Tarragonès i del Baix Penedès on els preguntaran “com volen envellir”, amb un qüestionari on es deixi constància dels seus anhels, desitjos, preocupacions i el seu model de vellesa. L'objectiu de la iniciativa és fer un estudi i fer arribar les conclusions a les administracions públiques per posar en valor les decisions de les persones majors i el seu propi disseny del Pla Individual d'Atenció (PIA).

La portaveu d'Ambaixadors del Bon Tracte, Jerusalem Torra, explica que durant la pandèmia “hem viscut un terratrèmol d'actuacions que han tret a la llum la necessitat de nous models de cures i d'atenció a la vellesa, bé sigui perquè han quedat obsolets o perquè no han funcionat”. Des de la xarxa d'entitats i professionals recorden que “som molts els repics de campanes que anuncien nous models d'atenció per a la gent gran amb dependència”, però lamenten que “en aquest camí de discursos i reunions oblidem una peça clau, la pròpia gent gran” i exigeixen que “ells i elles han de poder decidir com volen envellir, amb qui i a on; s'ha d'escoltar les seves decisions, fer-los partíceps de les seves pròpies cures i esdevenir agents actius del seu dia a dia”, afegeixen.

L'envelliment de la població, un repte

La xifra de població de Catalunya assoleix enguany 1.417.311 habitants d'edats compreses entre els 60 i els 79 anys, dels quals 460.473 són majors de 80 anys, un 5,80% de la població catalana, segons dades de l'Idescat del 2022.

Des d'Ambaixadors del Bon Tracte es recorda que el procés d'envelliment de la població de Catalunya és “imparable” i la cota més alta “la tindrem quan es comenci a jubilar en la propera dècada la generació del “Baby Boom”.

Per tot plegat, la xarxa de suport a la gent gran alerta que l'envelliment ens presenta un repte: establir accions per a la millora de la salut en general i el benestar psicològic, entre altres aspectes. Per afrontar aquest repte demanen “treballar polítiques orientades des de la perspectiva de la promoció, l'atenció i la participació i crear estils de vida saludables i en constant moviment, en funció dels factors determinants com l'economia, la salut, la situació personal, l'entorn físic, social, cultural i de gènere”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: