Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

UGT denuncia la manca de treballadors i persecució sindical a la residència Les Alzines de Tarragona

El Departament de Drets Socials obre un expedient sancionador en detectar infraccions en matèria de serveis socials

La residència de Les Alzines de Tarragona La residència de Les Alzines de Tarragona MAR ROVIRA / ACN
Societat ACN
Dijous, 26 Mai 2022 19:11

UGT ha denunciat al Departament de Drets Socials la manca de treballadors a la residència Les Alzines de Tarragona, així com a Inspecció de Treball l'incompliment dels drets laborals del conveni vigent per part de l'empresa. El sindicat també ha denunciat persecució sindical a quatre empleades, dues d'elles delegades electes del comitè d'empresa, a les quals la companyia ha suspès de sou i feina durant dos mesos amb l'obertura d'un expedient amb caràcter de falta molt greu. A més, una altra empleada hauria deixat la feina de forma voluntària arran de la pressió que hauria rebut per part de la direcció. Els sindicalistes reclamen al Departament que assumeixi la seva responsabilitat, ja que el 75% dels llits de la residència són públics.

Segons dades d'UGT, la residència de Les Alzines, que pertany a l'empresa Bastón de Oro, té uns 130 usuaris i hi treballen una cinquantena de persones. El sindicat ha denunciat que s'han viscut situacions "deplorables" per la manca de personal, ja que hi ha hagut torns amb sis o set persones treballant quan el mínim necessari - per la quantitat de residents- és de tretze empleats. Aquesta situació de pocs efectius també s'ha repetit, indiquen, en el torn de nit. A més, els sindicalistes també han lamentat que els treballadors s'han hagut de moure per les diferents plantes del centre residencial, incomplint els protocols anticovid.

Davant d'aquesta situació, UGT va presentar una denúncia al Departament de Drets Socials que va fer una inspecció a la residència amb el resultat de la incoació d'un expedient sancionador pel fet d'haver detectat infraccions en matèria de serveis socials. En concret, per la falta d'atenció d'higiene i atenció continuada als usuaris o pels retards en l'enllitament. "Fins i tot hi havia situacions que els usuaris s'havien d'ajudar els uns als altres per poder anar al seu llit", ha lamentat el secretari general d'UGT-Serveis Públics, Enrique Martín.

De fet, Martín ha explicat que des de la creació del comitè d'empresa el juny passat, la plantilla ha patit una persecució sindical arran de les seves reclamacions en què exigeixen l'aplicació dels drets laborals recollits en el conveni. Així, els empleats han reclamat que el pagament de les pagues extres es faci en el temps i forma establerts en el conveni, així com el pagament de les hores nocturnes o que es consensuï el període de vacances. Davant la manca d'acord, una dotzena de treballadores van denunciar als jutjats la imposició de les vacances per part de l'empresa.

Segons han explicat des d'UGT, tant el jutjat com Inspecció de Treball els han donat la raó en la qüestió de les vacances. Amb tot, els sindicalistes han denunciat que dos dies abans del judici -28 de març d'aquest any-, la direcció va obrir un expedient amb caràcter de falta molt greu a quatre treballadores, dues d'elles delegades sindicals. "Es tracta d'una acció intimidatòria i d'escarni", ha afirmat Martín, qui ha assegurat que aquests expedients es van obrir per coaccionar-les.

Des d'UGT han presentat al·legacions als expedients i a l'espera de la resposta per part de l'empresa, tenen previst recorre'ls, ja que han suposat la suspensió de sou i feina de dues empleades durant dos mesos. A més, el sindicat ha assenyalat que els expedients estan plens "d'incongruències", pel fet que, diuen, la companyia ha imputat faltes a les treballadores en dies que tenien festa o fins i tot quan encara no estaven contractades. Dimarts vinent, està previst un acte de conciliació amb la companyia, previ a la demanda davant del jutjat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: