Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dones de Cambrils reben formació de resposta i autodefensa davant de violències masclistes

Els tallers, amb una setantena de participants, proporcionen estratègies de protecció i nocions d'arts marcials

Una seixantena de dones participen en el taller d'autodefensa de Cambrils, en el marc de les activitats prèvies al 8-M Una seixantena de dones participen en el taller d'autodefensa de Cambrils, en el marc de les activitats prèvies al 8-M ARIADNA ESCODA / ACN
Societat ACN
Dimarts, 08 Març 2022 12:53

Les dones pateixen diàriament violències i agressions masclistes. Els tallers d'autodefensa són una de les eines per afrontar aquestes situacions, ja que permeten a les dones i joves compartir experiències i empoderar-se a través d'espais de reflexió i d'aprenentatge d'arts marcials. A Cambrils, una setantena de dones han participat en dos cursos de defensa personal, organitzats per l'Ajuntament en el marc de les activitats del 8-M, Dia Internacional de les Dones, que es commemora aquest dimarts. "Un noi em van xiular per portar uns pantalons curts, no sabia com actuar i vaig canviar de vorera", explica la Nora Torosio, una de les participants. Ara, després de la formació, assegura, que actuaria diferent.

Estimar-se, protegir-se, estratègia i autodefensa. Són alguns dels conceptes sorgits en el debat entre les joves que han participat en el taller d'autodefensa organitzat dijous passat per la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Cambrils a l'Ateneu Juvenil. També són les principals preocupacions de les noies a l'hora d'afrontar situacions de violències. "Vam creure que era interessant generar un espai d'empoderament, sobretot perquè tinguin un lloc on reflexionar, compartir i on aprenguin a identificar les violències i coneguin els seus drets", assenyala la responsable del servei d'informació Juvenil, Yolanda Martínez.

La Nora Torosio, acompanyada de la seva germana petita Mariona, valoren molt positivament el taller i opinen que ha estat molt interessant. Asseguren que les ha fet reflexionar i adornar-se'n que han de posar "límits" davant de situacions inacceptables. "He entès que l'autodefensa no és només corporal, sinó que també és estratègia, com ens hem d'expressar i respondre quan ens sentim atacades", afirma la Nora. A diferència d'algunes de les participants del taller, ambdues diuen que no han patit violències "extremes", però sí que han viscut moments d'inseguretat o d'incomoditat pel fet de ser dones.

A tall d'exemple, aquestes noies, de disset i quinze anys, expliquen que han hagut de canviar de vorera per culpa de mirades i comentaris inapropiats. "Quan m'han mirat per com vaig vestida sempre he actuat amb indiferència; i quan m'han fet algun comentari he contestat pitjor, ara he après que he de controlar allò descontrolat en lloc d'anar a l'atac", destaca la Mariona.

'Mantenir la calma'

En paral·lel a aquest taller, aquest diumenge una seixantena de dones també han participat en un curs de defensa personal. Malgrat que és una formació introductòria, han practicat moviments d'arts marcials que els serviran per defensar-se. Una de les participants, l'Anna Maria Mellau, detalla que amb les amigues s'han apuntat per aprendre a protegir-se. "M'he canviat de vorera quan m'he topat amb alguna persona que no feina bona espina, potser si sabes defensar-me no tindria por i podria respondre davant del que pogués passar", manifesta.

Per la seva banda, la monitora del curs, Nekane Fuentes, subratlla que no és necessari tenir una bona condició física per defensar-se davant d'un possible agressor, sempre hi quan es tinguin adquirits coneixements d'autodefensa. Amb tot, Fuentes destaca que el més rellevant és mantenir la calma. "Molta gent que no practica arts marcials tendeix a entrar en l'efecte túnel i s'ha d'evitar; una persona que no ha fet mai aquesta disciplina ha de mantenir la calma i està relaxada perquè els nervis fan fer coses que no faries o et bloquegen", recalca la lluitadora.

Actes arreu del Camp de Tarragona

La plataforma 8-M Camp ha convocat per aquest 8 de març la manifestació unitària a Tarragona amb el lema 'Molt per defensar, molt per avançar; seguim lluitant pel feminisme'. La protesta s'ha convocat a les set de la tarda a la Imperial Tarraco, punt des d'on arrencarà per recórrer els carrers de la capital tarragonina. A banda, els ajuntaments del territori també han organitzat actes institucionals i activitats, com tallers, conferències o xerrades, per reivindicar la igualtat i l'empoderament de les dones.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: