Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Recuperen les restes de cinc soldats en una fossa de la serra de Prades

La hipòtesi és que són soldats republicans morts en els combats de principis de 1939 a la zona

Dues rasses obertes a la Serra de Prades, on s'han trobat les restes d'almenys cinc soldats morts al final de la Guerra Civil espanyola Dues rasses obertes a la Serra de Prades, on s'han trobat les restes d'almenys cinc soldats morts al final de la Guerra Civil espanyola CEDIDA
Societat ACN
Divendres, 25 Febrer 2022 10:31

Justícia ha obert una fossa a la serra de Prades, al Baix Camp. El desembre passat, unes historiadores de la direcció general de Memòria Democràtica van trobar unes restes òssies en aquest punt i els arqueòlegs hi ha obert dues rases on han trobat les restes d'un mínim de cinc individus. Es treballa amb la hipòtesi que són soldats republicans morts en els combats que es va produir en aquesta zona entre el 6 i el 9 de gener de 1939. També s'ha descobert alguns objectes, com municions i indumentària militar. Les mostres es vehicularan al programa d'identificació genètica per intentar identificar les víctimes i retornar les restes als familiars. L'excavació va començar el 7 de febrer i acabarà a principis de març.

Aquesta setmana el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, i l'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, van visitar la intervenció arqueològica que està fent l'empresa Iltirta Arqueologia SL.

La fossa se situa a la zona de batalla quan, a principis de gener del 1939, l'exèrcit franquista va travessar les muntanyes de la serra de Prades amb una gran la capacitat ofensiva contra l'exèrcit republicà que l'ocupava. Al cap de dos dies, el 8 de gener al migdia, les forces republicanes van començar la retirada, i aquell vespre, les tropes de Franco es van establir a la Roca dels Corbs, al terme municipal de Prades. L'ofensiva va continuar el dia 9, quan les tropes franquistes van entrar al poble.

Els combats van provocar 71 baixes a l'exèrcit franquista i un nombre indeterminat de baixes de l'exèrcit republicà. Els cossos d'aquells soldats van quedar escampats pel terme municipal i es van enterrar als clots que les explosions d'artilleria havien provocat en el terreny. Amb els anys, les restes òssies han aparegut a la superfície i en les últimes dècades, els veïns de Prades han localitzat restes humanes i també han recollit material de guerra.

L'any 2012, ja es va excavar les restes d'un soldat no identificat en una zona propera afectada per un incendi, en el terme de la Febró, i el 2019 es va recuperar unes restes òssies en un altre indret proper, entre la Febró i Prades.

L'any passat, Memòria Democràtica va registrar 32 recollides de restes òssies trobades en superfície a tot Catalunya. Aquesta és la xifra més alta des del 2008, que és quan va començar el recompte d'aquestes actuacions, que en alguns casos deriven en excavacions de fosses.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: