Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona elabora un estudi demogràfic per dotar el nou POUM d'una base científica "sòlida"

Les previsions demogràfiques de la ciutat dibuixen creixements i decreixements "suaus"

l conseller de Territori i Mobilitat de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha presentat avui un estudi demogràfic de la ciutat l conseller de Territori i Mobilitat de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha presentat avui un estudi demogràfic de la ciutat TJERK VAN DER MEULEN
Societat ACN
Dimarts, 22 Febrer 2022 21:31

El govern municipal de Tarragona ha elaborat un estudi demogràfic de la ciutat per dotar el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d'una base científica "sòlida". L'informe s'ha presentat aquest dimarts en la tercera sessió de la Comissió d'Informació i Seguiment per l'elaboració del nou pla. El conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig, ha explicat que l'estudi indica que en els pròxims anys no hi haurà grans canvis en l'àmbit demogràfic. "Es tendeix a l'estancament o a un creixement suau. Aquest és un punt de partida útil a l'hora de dibuixar la ciutat que volem a través del nou POUM", ha apuntat.

L'estudi demogràfic dibuixa tres escenaris de futur a partir dels comportaments alcistes i de constricció dels últims deu anys. Així, la dinàmica del període 2015-20 seria la de l'escenari de creixement, una previsió optimista sota el supòsit que la ciutat pogués créixer sostingudament i sense cap mena de limitació econòmica ni espaial. Entre el 2011 i 15 seria la de l'escenari baix, una visió de caràcter pessimista, però poc probable també, segons la qual predominaria el decreixement sostingut els pròxims 30 anys.

Finalment, el període 2011-20 és l'escenari més equilibrat i també més probable. Aquest dibuixa una Tarragona el 2050 amb 142.267 habitants, amb increments i decrements suaus que s'alternarien segons els cicles econòmics. L'estudi mostra que la capital tarragonina no s'escapa a la dinàmica del Camp de Tarragona ni del país, segons la qual el creixement o decreixement de la població ve determinat pels moviments migratoris.

Des de principis dels 2000 el creixement "natural" (relació entre naixements i defuncions) ha esdevingut estructuralment negatiu, d'aquí la importància del fenomen migratori. Per això, Puig ha afirmat que és "essencial" que es treballi "la cohesió, la integració i la convivència com una oportunitat des de l'urbanisme".

El centre de la ciutat aplega la població més envellida

El centre de la ciutat, als Eixamples i als barris de Llevant, són les zones més envellides. Als barris de Ponent i del Nord, es rebaixen les mitjanes d'edat, així com a les zones de nova creació com ara la de Joan XXIII-Parc Francolí, Vall de l'Arrabassada, Sant Ramon o Països Catalans. En aquest sentit, el conseller ha detallat que el POUM ha de contemplar accions que tinguin com a objectiu que els joves habitin els barris més envellits. Així, argumenta, es podrà "pal·liar" aquest fenomen. "Necessitem estímuls perquè la gent jove repobli els centres", ha remarcat.

Pel que fa a l'arribada de població immigrada, la ciutat de Tarragona va viure un cicle expansiu immigratori entre els anys 2000 i el 2011. En concret, registrava un 1,36% de població immigrada l'any 2000 que va assolir un 18,10% el 2010. En el període 2011-2015 va predominar l'emigració mentre que entre el 2015 i el 2020 van tornar a venir immigrants.

La ciutat manté en el conjunt un cert estacament, assolint el 18,97% l'any 2020 en percentatge d'estrangers. La distribució de la població immigrant, com l'envelliment, tampoc és igual en tots els barris de la ciutat. Davant d'aquest fet, Puig ha afirmat que "ara és massa desigual" i que per això, "cal impulsar formules des de l'urbanisme que combatin aquesta situació i que treballin per la cohesió creant trobada i integració".

Un nou estudi demogràfic

Per elaborar el nou POUM, l'equip de Territori de l'Ajuntament ha dut a terme un nou estudi demogràfic que té com a objectiu caracteritzar la dinàmica i l'estructura demogràfica, així com la naturalesa i la mobilitat residencial de la població des del punt de vista espacial i temporal. El resultat ha permès realitzar projeccions demogràfiques de la població per tres escenaris de creixement (alt, mig i baix) els anys 2030, 2040 i 2050.

La Comissió d'Informació i Seguiment per l'elaboració del nou pla s'ha reunit ja tres vegades. La setmana vinent se celebrarà la sessió ''Tarragona, qualitat i creixement', en la qual es començaran a definir els conceptes més concrets, com ara la qualitat de l'espai públic, la transformació urbana i la rehabilitació, el comerç de proximitat, el model de mobilitat, entre altres aspectes.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: