Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El 'Projecte de Vida' per a la gent gran arriba al Parlament

La xarxa Ambaixadors del Bon Tracte del Baix Penedès i del Tarragonès promou una esmena amb propostes per millorar la qualitat de vida de la tercera edat

Una representació de la xarxa Ambaixadors del Bon Tracte, avui, al Registre del Parlament de Catalunya Una representació de la xarxa Ambaixadors del Bon Tracte, avui, al Registre del Parlament de Catalunya CEDIDA
Societat Redacció Infocamp
Divendres, 01 Octubre 2021 16:22

Coincidint amb la celebració del 'Dia Internacional de les Persones Grans', aquest divendres 1 d'octubre, Ambaixadors del Bon Tracte, -xarxa del Baix Penedès i del Tarragonès formada per regidors, treballadors socials, professionals i entitats que treballen amb la gent gran-, ha presentat al Parlament de Catalunya el 'Projecte de Vida', un paquet de propostes que persegueixen la millora de la qualitat de vida de les persones majors de 65 anys, a través de l'enfortiment personal i social, que alhora influirà en l'estat psicològic i de salut de tota la població implicada. El projecte l'ha registrat aquest matí, en forma d'esmena, el diputat i portaveu adjunt del PSC, Raúl Moreno, perquè el faci arribar a tots els grups parlamentaris de la cambra.

El dret a construir un projecte de vida, com els infants, joves i adults

Des d'Ambaixadors del Bon Tracte es recorda que, a Catalunya, l'1 de gener de 2021, les persones major de 65 anys eren 1.471.777 (Idescat), un 19,07% del total de la població. Per això consideren que està més que justificat que la tercera edat té el dret a construir el seu “projecte de vida”, tal i com ho fan els infants, joves i adults. La xarxa de suport a la gent gran defineix el 'Projecte de Vida' com “aquell motor i recull d'objectius personals, professionals o socials, que dona sentit al nostre dia a dia en l'última etapa de la nostra vida. Un instrument que vincula el present amb un futur amb l'objectiu d'ajudar a viure la vida que realment volem i escollim en cada moment”.

El projecte va adreçat a totes les persones majors de 65 anys, jubilades, dependents o autònomes, que viuen als seus domicilis o en centres o institucions públiques o privades. Es dirigeix a tots i a cadascuna d'elles, independentment de la situació personal o social.

Polítiques que s'avancin al futur de 'La Vellesa'

El 'Projecte de Vida' planteja que les polítiques s'avancin al futur de les persones grans, oferint recursos i eines que les ajudin i acompanyin en la seva nova etapa de la vida: La Vellesa. Per això, la xarxa Ambaixadors del Bon Tracte proposa a la Generalitat de Catalunya organitzar o promoure Taules de treball arreu del país per construir un model dirigit a cercar l'autogestió de la pròpia vellesa i a l'elaboració de polítiques socials que posin les persones grans al centre d'atenció.

Per fer-ho possible, el 'Projecte de Vida' contempla una quinzena de propostes per començar a treballar en diversos àmbits. Entre les més destacades, hi ha la difusió dels circuits socials i ajuts que es posen a l'abast de les persones grans, en situació de dependència o amb manca d'autonomia. També es proposa tenir a l'abast centres que assessorin en activitats dirigides a un envelliment saludable (social-psíquic-físic) com ara activitats lúdiques i d'oci, activitats físiques, tallers de salut o activitats culturals o socials. Una altra mesura aposta per incloure les persones grans en taules d'organismes municipals i comarcals en les quals es determinin les necessitats reals de la gent gran del territori. Alhora, es proposa crear mesures d'inclusió per a persones grans en risc d'exclusió social, afavorint la inclusió dels majors en espais de presa de decisions dins de la pròpia comunitat.

Finalment, el projecte proposa altres mesures com un Pla de Formació; cursos i tallers per combatre la bretxa digital; trobades intergeneracionals; impulsar visites organitzades en residències, centres i serveis per a majors per orientar-los per poder escollir on i com volen decidir envellir; fomentar la traçabilitat de cures i atencions; i col·laborar en el nou model previst d'envelliment, ja sigui de cures o residencial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: