Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Josefina Castellví i Arcadi Oliveres, guardonats amb la Medalla d'Or de la Generalitat

En l'acte celebrat al Vendrell, Pere Aragonès afirma que els guardonats han de ser "els referents del país"

Imatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès, lliurant la Medalla d'Or de la Generalitat a Bernat Oliveres, fill d'Arcadi Oliveres, el 9 de setembre del 2021 Imatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès, lliurant la Medalla d'Or de la Generalitat a Bernat Oliveres, fill d'Arcadi Oliveres, el 9 de setembre del 2021 ELOI TOST / ACN
Societat ACN
Divendres, 10 Setembre 2021 08:28

L'oceanògrafa Josefina Castellví i l'economista Arcadi Oliveres, a títol pòstum, han rebut aquest dijous la Medalla d'Or de la Generalitat, la màxima distinció que una persona pot rebre a Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat l'encarregat de lliurar els reconeixements a familiars dels homenatjats, en un acte celebrat al Vendrell. "Són referents per al conjunt de la societat. Deixen un llegat ètic, moral i sobretot humà. Ells han de ser els referents del país", ha manifestat. La cerimònia s'ha emmarcat en els actes de la Diada i s'ha celebrat al barri marítim de Sant Salvador on va viure Pau Casals, en commemoració del cinquantè aniversari de l'himne de les Nacions Unides composat pel violoncelista vendrellenc.

Aragonès ha remarcat que "la voluntat de transformació, la perseverança en les conviccions i el compromís amb la humanitat són alguns dels valors que comparteixen" Castellví i Oliveres. "Han dedicat la vida a la voluntat de millora, de suma, de fer prosperar la societat i a la recerca del bé comú; amb perfils diferents per complementaris que els converteixen en una font d'inspiració per a totes i tots", ha afirmat.

El llegat dels guardonats, per Aragonès ha de permetre "avançar cap a un món més just, amb menys bel·ligerància i cap a un món més humà", sempre "amb consensos i posant al centre a qui s'ha deixat als marges". En aquest sentit ha posat de relleu que "sense la plena emancipació de les dones no ens podem reconèixer com una societat justa i avançada". Alhora, ha demanat aprendre dels guardonats "per impulsar les revolucions verda, social i feminista".

Respecte la vessant d'activista d'Oliveres i agafant d'exemple el discurs de Pau Casals a l'ONU de fa 50 anys, Aragonès ha afirmat que "Catalunya ha de poder superar la repressió i decidir lliurement quin ha de ser el seu futur com a poble". Finalment, respecte les dues figures protagonistes de l'acte, ha demanat que la societat sigui digna hereva del seu llegat perquè aquest "és el millor homenatge que els podem oferir".

En nom de Josefina Castellví, la Medalla d'Or de la Generalitat l'ha recollida la seva neboda, Maria Jesús Guinea Castellví. En una intervenció molt breu ha apuntat que el reconeixement "és un gest que demostra que ningú l'ha oblidat".

En representació d'Arcadi Oliveres, mort fa uns mesos, el seu fill Bernat Oliveres s'ha mostrat agraït pel reconeixement a la trajectòria de l'economista i activista. A més, ha llegit unes paraules que el seu pare va escriure poc abans de morir, en les quals donava les gràcies per la vida que havia tingut. "Donar les gràcies per tota la gent que m'ha donat gràcies. Gràcies per la consciència lúcida amb la qual em puc acomiadar. Per les mirades d'agraïment, pel regal d'un dia més, per tots els homenatges", havia deixat escrit Arcadi Oliveres.

L'acte ha començat amb el president de la Generalitat passant revista a la formació de guàrdia d'honor del cos de Mossos d'Esquadra, que ha hissat la Senyera amb la música del Cant de la Senyera interpretat pel Cor Zòngora del Vendrell. L'homenatge ha estat conduït per la periodista Núria Jar i s'ha tancat amb la interpretació dels Segadors a càrrec de Marina Rossell acompanyada al piano per Xavier Lloses.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: