Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El mestre que va prometre el mar, fill il·lustre de Mont-roig del Camp

Mont-roig va homenatjar Antoni Benaiges, assassinat el 1936 pels seus ideals, amb el descobriment d'una placa davant de la casa natal

Imatge de l'acte d'homenatge a Antoni Benaiges Imatge de l'acte d'homenatge a Antoni Benaiges AGNÈS TODA
Societat Agnès Toda i Bonet-Reus Digital / GDDCT
Dissabte, 31 Juliol 2021 22:14

Antoni Nogués Benaiges (1903-1936) fou nomenat fill il·lustre de Mont-roig del Camp en l’acte del passat 30 de juliol a la plaça de Mn. Gaietà Ivern de la seva localitat, amb la intenció de reparar, en la mesura del possible, el seu ignominiós final, i aportar-hi així una mica de justícia, encara que es faci 85 anys després.

Impulsor de la metodologia Freinet i creient fermament que calia fer arribar l’educació a les classes populars, el 1934 va arribar a Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos, on ben poc tenien a l’abast. A aquells alumnes que mai havien vist el mar els pretenia ensenyar el seu mar, el de Mont-roig, un projecte que es va veure truncat perquè després de l’alçament del 1936 fou torturat, humiliat i afusellat per les seves idees revolucionàries.

L’acte va comptar, a part de les autoritats pertinents, amb membres de la família i la cantautora Montse Castellà que, en el seu últim disc, inclou una cançó dedicada a aquest mestre; una cançó que va servir de punt final a l’acte de la plaça, després del qual encara es va dur a terme la descoberta d’un faristol commemoratiu davant la casa familiar (c. Major, 6) i la inauguració de l’exposició 'Desenterrant el silenci' de Sergi Bernal, que es podrà visitar fins al 19 de setembre al Centre Cultura de l’Església Vella.

placa Antoni Benaiges

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: