Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Animals que ajuden als infants i joves amb autisme

El Casal de l'autisme d'estiu de Tarragona incorpora activitats en les que nens i nenes amb autisme estableixen vincles i contacte amb gossos i ponis

Infants del Casal amb la gossa Mel, en un exercici de teràpia assistida amb gossos Infants del Casal amb la gossa Mel, en un exercici de teràpia assistida amb gossos CEDIDA
Societat Redacció Infocamp
Dilluns, 26 Juliol 2021 16:08

Amb el pas dels anys i amb l'experiència acumulada, s'ha demostrat que les teràpies i les activitats en què interactuen animals amb infants i joves amb autisme dona bons resultats i s'experimenten millores en àmbits com les emocions, la psicomotricitat, la regulació dels infants, l'autoestima o la pròpia relació entre les persones amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista). Per aquesta raó, el Casal de l'autisme d'estiu de Tarragona, organitzat per l'associació Todos En Azul i gestionat pel Centre de Rehabilitació Neurològica in-Neuro de Vila-seca, ha incorporat activitats amb animals regulades per especialistes.

El Club Hípico Tomás Santiago és un dels centres que organitza activitats al casal. La seva directora, Verónica Trujillo, explica que, amb el contacte amb els cavalls, els nens i nenes amb autisme guanyen confiança i autoestima: “El fet de portar el poni o el cavall amb el ramal, els transmet una sensació de domini, que els dona confiança”. Al club hípic, quan els munten, “els dona molt d'equilibri i to muscular perquè han de fer força amb les cames i han de mantenir una posició sobre el cavall”, afegeix Trujillo.

En general, les sessions d'equinoteràpia amb els infants i joves amb TEA van molt bé per treballar la psicomotricitat, la coordinació de moviments i l'autoregulació. La directora del centre afirma que “raspallar el cavall els provoca una sensació de relax i de tranquil·litat; el cor d'aquests animals bombeja lent, i això, ho transmet als nens” i afegeix, “els pares ens diuen que els nens que fan equinoteràpia arriben a casa molt més relaxats”.

La Lulú, la poni del Casal

L'activitat que es realitza al Casal de l'autisme d'estiu de Tarragona consisteix en un passeig acompanyant un poni, la Lulú. Verónica Trujillo explica que, en primer lloc, es fa una rutina en la que els infants “raspallen el cos, les crineres i la cua del poni -comptant d'1 a 10 i de dalt a baix- perquè els nens activin els braços per treballar la seva motricitat, ja que sovint tenen dificultats”. A continuació, els infants acompanyen el poni agafant-lo del ramal i fan un passeig a través d'un circuit. En aquest recorregut es troben uns conus i uns pals que els serveixen per treballar la coordinació de braços i cames.

La guia del club hípic, Priscil·la Trujillo, és l'encarregada de vetllar per la Lulú: “Nosaltres som els que transportem, portem i tenim cura de que la poni estigui ben cuidada, ben atesa i vigilada. Nosaltres no som els que interactuem amb els nens, som els que vetllem per l'animal”.

Infants del Casal de l'autisme, abans de començar el passeig amb la Lulú: 

casal estiu poni Lulu

La teràpia assistida amb gossos

Durant aquest mes, els nens i nenes que s'han apuntat al casal també han fet dos amics més: la Mel i el Lolo. Són dos gossos del Centre Rendiment que s'han guanyat la confiança dels infants. Raquel Luna Gironès, psicòloga infantil especialitzada en teràpia assistida amb gossos, explica que “la teràpia amb gossos no serveix per a tothom. És una estratègia més que s'utilitza entre psicòlegs, professors o professionals de la salut perquè sigui molt més fàcil arribar al nostre objectiu terapèutic”. De fet, la Raquel constata que “si vull treballar les emocions amb els nens, és més fàcil, dinàmic, divertit i ràpid fer-ho amb gossos”.

Al Casal, la Mel i el Lolo criden l'atenció dels nenes i nenes: “La Mel es posa contenta, quan juga amb la pilota a la platja; o es posa trista quan la renyes. Són emocions que ajuden a provocar-los una reacció”, diu la Raquel. Al Casal, els infants i joves han fet vincles amb els gossos. Amb el contacte físic (carícies,...), els nens amb autisme treballen sense adonar-se la hipersensibilitat tàctil: “Quan treballes amb gossos intentes que els nens, no tan sols facin vincles amb els gossos, sinó amb tu mateixa”, afegeix la psicòloga infantil.

Durant l'activitat, els professionals tenen cura i estan pendents del bon estat del gos: “Si els nens el pessiguen o li donen un cop, -encara que sigui sense voler-, parem, i el Lolo marxa”. És una manera de mostrar una anomalia dins de la sessió: “Si no em tractes bé, jo marxo. I si em tracten bé, jo marxo”, diu la Raquel posant-se a la pell del Lolo.

El primer Casal de l'autisme d'estiu de Tarragona es realitza, del 5 al 30 de juliol, a l'Escola Torreforta, en horari de dilluns a divendres de 09:00 a 13:30h. El casal va adreçat a infants i joves amb autisme, a partir de 3 anys, i es caracteritza per ser 100% inclusiu i adaptat a tots els participants, sigui quin sigui el seu grau d'autisme.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: