Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Centre de Dia Marinada de Roda se suma al Dia mundial contra el maltractament a la gent gran

L'Arc Serveis, que gestiona el centre i ofereix servei d'ajuda domiciliària al Baix Penedès i al Tarragonès, demana més mitjans per a la detecció i atenció de casos

Cartell de L'Arc Serveis i el Centre de Dia per a gent gran Marinada, amb motiu del Dia mundial contra el maltractament de les persones grans Cartell de L'Arc Serveis i el Centre de Dia per a gent gran Marinada, amb motiu del Dia mundial contra el maltractament de les persones grans CEDIDA
Societat Redacció Infocamp
Dilluns, 14 Juny 2021 10:19

L'Arc Serveis Assistencials, -servei d'ajuda domiciliària que treballa amb les persones grans, discapacitat i dependència al Baix Penedès i al Tarragonès-, i el Centre de Dia per a gent Gran Marinada de Roda de Berà se sumen al Dia Mundial de la Presa de Consciència en l'Abús i Maltractament envers les Persones Grans, que es commemora el dia 15 de juny, “per denunciar aquesta situació tan silenciada”.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que 1 de cada 10 persones grans pateix algun tipus de maltractament, una xifra subestimada perquè tan sols es notifiquen 1 de cada 24 casos. Des de L'Arc Serveis recorden que un maltractament “no tan sols inclou violència física, sinó que presenta múltiples formes de violència: psicològica, sexual, farmacològica; omissió, negació i vulneració dels drets; abandonament; manca de resposta adequada; negligència; abús econòmic; exclusió; discriminació; infantilisme; deshumanització; bretxa digital; atenció digne en organismes i entitats; falta d'accessibilitat,....”. En aquest sentit, l'empresa que gestiona el centre de dia Marinada de Roda considera que “existeix una falta de consciència sobre el maltractament, una realitat oculta que aquesta Covid-19 ha agreujat i ha fet més visible”.

Més recursos i mitjans humans

L'Arc Serveis també constata que és molt difícil arribar “ni a un 10% dels casos, on moltes vegada es viuen dins de l'entorn familiar”. Per aquest motiu, la seva gerent, Jerusalem Torra, considera que és necessari una responsabilitat política tant de les administracions públiques -inclosos els ajuntaments- com de les entitats privades per combatre “una profunda vulneració dels drets de la gent gran i per poder garantir els mitjans econòmics, la coordinació i col·laboració amb els professionals responsables de les persones que tenen cura de les persones grans”. En definitiva, més mitjans humans i recursos per a la detecció i prevenció de casos de maltractament i per a atenció i cures. Per fer-ho possible, L'Arc Serveis proposa l'actualització dels protocols, guies i fulls de ruta adaptats a la situació nouvinguda.

Finalment, Torra adverteix que “el nostre silenci ens fa còmplices i la invisibilitat social del maltractament a la gent gran accentua la gravetat d'aquesta violència”.

La soledat i la dependència fa més vulnerable aquest col·lectiu

Segons dades de l'Observatori de la Soledat dels Amics de la Gent Gran, a Catalunya hi ha 798.000 persones grans que viuen soles, de les quals, més del 40% són majors de 65 anys. De les 140.000 persones majors de 80 anys, prop del 80% són dones. Per això “la soledat, la situació de dependència i la discriminació fa més vulnerable aquest col·lectiu, que rep un especial impacte d'abusos de tots tipus.

El 19 de desembre del 2011, les Nacions Unides van reconèixer l'abús i el maltractament cap a les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans i que és d'importància i merescuda atenció de la comunitat internacional.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: