Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

JARC demana celeritat per gestionar la compensació dels danys provocats pel temporal Filomena

L'entitat planteja que Agricultura ha d'actuar amb més rapidesa a l'hora de valorar els danys en situacions excepcionals

Imatge de vinyes nevades, a Porrera (Priorat) Imatge de vinyes nevades, a Porrera (Priorat) ARXIU / ACN
Societat ACN
Dimarts, 26 Gener 2021 19:58

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) demana celeritat per gestionar la compensació dels danys provocats pel temporal Filomena a les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Lleida. L'organització considera que el Departament d'Agricultura ha d'actuar amb major rapidesa a l'hora de valorar els danys en situacions excepcionals perquè, en la seva opinió, aquest retard paralitza la feina dels agricultors durant dies. JARC calcula que la producció baixarà entre un 35% i un 45% la pròxima campanya per la pèrdua de branques productives. L'entitat recorda que al febrer, un cop finalitzada la collita, s'hauria de començar a podar per preparar els arbres, i que aquest retard podria traslladar-se també a aquestes tasques.

JARC ja ha sol·licitat la convocatòria de la Taula Sectorial de l'Olivera, amb el propòsit de demanar que s'atorguin ajuts directes per als afectats pel temporal Filomena. L'organització agrària demana que es dissenyin mesures econòmiques de suport, similars a les que es van crear per compensar els danys del temporal Glòria.

El procés per valorar el grau d'afectació dels cultius per part del Departament d'Agricultura, ha estat, segons les entitats, "lent i incomplet". Remarquen que mentre que vuit comunitats ja havien fet un càlcul de les destrosses de les nevades del 9 i 10 de gener i eren declarades zones catastròfiques el 19 de gener, la Generalitat va fer la seva primera valoració parcial tres dies després.

L'entitat agrària considera que el Departament d'Agricultura hauria d'haver contrastat les seves estimacions amb el sector. Segons JARC, el DARP ha fixat en més de 46.383 hectàrees les afectacions en el cultiu d'olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l'Ebre i 3.000 al Camp de Tarragona.

Des de JARC, però, s'apunta que gruixos de neu de fins a 60 centímetres van provocar el trencament de branques tant en plantacions joves com en adultes. I que el percentatge d'arbres afectats amb branques trencades pot variar segons l'altitud municipal i el tipus de plantació i l'edat i territori, però que el Departament ha estimat una afectació que va del 20% dels arbres fins al 80%, segons les plantacions, als municipis del sud de la comarca i entre un 20% i un 40% d'arbres afectats en la resta de municipis més cap al nord.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: