Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona reclama seguretat un any "nul" després de l'explosió d'Iqoxe

Les entitats veïnals i els sindicats guarden un minut de silenci per les víctimes i reclamen al Govern i al sector químic un pla de seguretat

Imatge de la concentració d'aquesta tarda a la plaça de la Font de Taragona Imatge de la concentració d'aquesta tarda a la plaça de la Font de Taragona TWITTER D.N.
Societat Josep Cartanyà
Dijous, 14 Gener 2021 20:14

Prop de 200 persones s'han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça de la Font de Tarragona per recordar que, un any després de l'accident a la planta d'Iqoxe de la Canonja, "No oblidem". L'acte convocat per les tres federacions veïnals de la ciutat i els sindicats UGT i CCOO ha començat puntualment, a les 18:40h, -hora de l'explosió- amb un minut de silenci en record a les tres víctimes que van perdre la vida aquell fatídic 14 de gener de 2020.

A l'inici de l'acte, el president de la Federació d'Associacion de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha lamentat que "el fet que avui estiguem aquí és perquè no ha canviat res en un any que ha estat nul" i ha anunciat que seguiran lluitant "per aconseguir que el Plaseqat sigui una realitat i perquè els tarragonins poguem dormir tranquils i sense por". López ha demanat als assistents a la concentració "que guardin la distància de seguretat. Nosaltres demostrarem a la Generalitat que sí sabem mantenir la seguretat, encara que a ells no els importa, a nosaltres sí que ens importa la seguretat".

Missatge a Iqoxe: "Els veïns de Tarragona no ens venem"

Per la seva banda, el representant de la Taula de Seguretat de la FAVT,  Justo Velilla, ha deixat clar el posicionament veïnal: "Estem aquí per exigir a les administracions el compliment de la legislació que garanteixi la seguretat de tots els veïns. Estem aquí per dir-li als senyors d'Iqoxe que els veïns de Tarragona no ens venem. Estem aquí per donar suport als treballadors de la petroquímica i estem aquí per dir a les famílies dels difunts que no els oblidarem".

Ni seguretat, ni informació, ni coordinació

A continuació, la presidenta de la Federació de Veïns de Llevant (FAV), Gemma Fusté, ha fet lectura del manifest en representació dels moviments veïnals, socials i sindicats representats.

El comunicat ha començat tot recordant les víctimes de l'explosió i les persones que van patir danys materials. Segons les entitats, l'accident va posar de manifest "la situació de risc en la que vivim que obligava a revisar totes les mesures de seguretat vigent, implementant els canvis necessaris per tal de reduir al màxim el risc que comporta tenir aquestes indústries tan a prop". 

El manifest també s'ha referit a aquell primer comunicat que es va fer uns dies després de l'accident "el dret a viure en un lloc segur i pròsper, on incidents com aquest no tornin a succeir". Per a veïns i sindicats "la prioritat indiscutible sempre ha de ser la seguretat de la població, així com dels treballadors i treballadores del sector químic".

Els moviments veïnals i socials han recordat que, de tot el procés obert d'investigació i protocols, !n'havia de sorgir el compromís d'implementar i executar les mesures necessàries per millorar la seguretat, la informació i la coordinació". Però, un any després, "després que no s'ha complert absolutament cap dels compromisos adquirits". 

En referència a la retorn del Plaseqta al territori, les entitats consideren que "s'ha recuperat de forma visual, pero per part del Govern de la Generalitat de Catalunya no s'han donat els recursos econòmics, deixant la voluntat a les empreses d'un possible canvi de normativa per obligar a bucaritzar les sales de control, però sense atorgar recursos a la monitorització dels controls perimetrals que donarie més seguretat a la ciutadania".

El manifest ha conclòs dient: "Ja n'hi ha prou d'excuses, no volem satèl·lits ni promeses incomplertes. Volem i exigim que hi hagi diners per millorar la seguretat dels tarragonins i de les tarragonines". Alhora, reclama al Govern "que compleixi tots els compromisos adquirtits perquè, amb la seguretat de tots, no s'hi juga".

                                                                                Lectura del manifest: 

Lectura del manifest No Oblidem Tarragona

El comunicat compta amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona, l'Associació de Veïns Federades Segle XXI, la Federació de Veïns de Llevant, la Coordinadora d'Entitats de Tarragona, la Federació d'Amposta d'Associacions de Veïns i la Confederació d'Associacions Veínals de Catalunya (CONFAVC), que s'ha adherit enguany a la concentració. També s'hi han adherit els sindicats UGT i CCOO i els ajuntaments de Tarragona, la Canonja, Constantí i Vila-seca.

Concentració ecologista per acabar

Les entitats convocants també han expressat el seu suport a la concentració ecologista que s'ha fet després, a les 19:30h,, convocada pel Cel Net, la Xarxa Sud i el GEPEC. Els ecologistes han apuntat que la ciutadania se sent "desprotegida".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: