Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

IQOXE assegura que persones han declarat al jutjat de manera "orquestrada" per "construir un relat fals"

La companyia assegura que "no hi ha cap fet objectiu a la causa" judicial que apunti que incomplia les normes

Imatge d'arxiu de la planta d'Iqoxe, a la Canonja Imatge d'arxiu de la planta d'Iqoxe, a la Canonja ARXIU / ACN
Societat ACN
Dimecres, 28 Octubre 2020 14:42

IQOXE ha assegurat que hi ha diferents persones "més o menys vinculades a l'empresa" que han declarat en seu judicial en contra de la companyia de manera "orquestrada des de fora" per tal de "construir un relat que no es correspon amb la realitat". És una de les conclusions dels responsables de la química després d'haver analitzat el sumari de la causa penal oberta pel jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona arran de l'explosió del 14 de gener en un reactor que va acabar amb la vida de tres persones. En una roda de premsa telemàtica, el portaveu i advocat Javier Fontcuberta ha apuntat que "no hi ha cap fet objectiu a la causa" judicial que apunti que IQOXE incomplia "cap de les normes exigibles".

Fontcuberta ha afirmat que hi ha un "relat que no es correspon amb la realitat" elaborat per diferents persones, de les quals no n'ha volgut dir el nom. "Hi ha una evolució en les declaracions de les persones que van totes en la mateixa direcció. Totes amb el mateix patró. L'experiència ens diu que no estem davant d'una casualitat", ha assenyalat. L'objectiu seria responsabilitzar l'empresa del sinistre. El portaveu ha assenyalat que "IQOXE ha complert en tot moment amb les normes que li són d'aplicació" i que al sumari ,"de 3.000 fulls", "no hi ha cap document que acrediti el contrari".

Respecte les paraules de la jutgessa al sumari on apunta que hi ha indicis d'un manteniment deficient i que hi havia mancances en les condicions de seguretat laborals i industrial, l'advocat ha fet un llistat de les inversions que han fet els propietaris en els darrers anys. Unes aportacions en manteniment i seguretat de "prop de 30 milions d'euros", per un total de "64 milions" d'inversió a la planta. "Dir que no havien fet un manteniment, no s'adequa a la realitat", ha reiterat.

També ha comentat que la plantilla s'havia incrementat un 10% en els darrers anys, un percentatge que arribaria al 22% a la planta de derivats que va explotar. Fins i tot ha indicat: "en cap moment hi va haver reivindicacions dels treballadors en matèria de seguretat laboral quan es negociava el conveni col·lectiu" i ha rebutjat que treballessin sota pressió.

El lletrat també ha defensat l'empresa de les acusacions de produir per sobre les seves capacitats, i ha indicat que "IQOXE està autoritzada a fabricar 500.000 tones l'any, però el 2019 en va fabricar 255.000". "Produíem 14.000 tones menys que el 2013", que va ser quan el grup Cristian Lay va adquirir l'empresa.

Amb tot, ha recordat que la companyia s'ha compromès a no tornar a produir el tipus de productes (MPEG) que es fabricaven al reactor sinistrat. Tampoc tornarà a fer servir la tecnologia d'aquell reactor, "que era la millor disponible en aquell moment", tal com ha comentat. Per aquestes dues raons Fontcuberta ha expressat que "l'accident del gener no es pot tornar a produir".

Crítiques a la Generalitat i al Parlament

En la roda de premsa també s'ha parlat del reactor que, segons les investigacions judicials, hauria d'haver estat desmantellat anys enrere però hauria funcionat clandestinament. Fontcuberta no només no ha negat que estigués en ús, sinó que ha manifestat que ho feia amb les "autoritzacions administratives" i que "la Generalitat ha manifestat al jutjat" que el reactor U-350 "estava plenament operatiu i disposava de les llicències corresponents". Cal recordar que per aquesta qüestió la magistrada que instrueix la causa ha obert una peça separada.

També ha carregat contra el Govern perquè encara no ha fet públic l'informe independent que va encarregar a la consultora DNV GL. "Només tenim l'informe que ha presentat IQOXE", ha dit, i s'ha preguntat: "si IQOXE hagués tingut informe redactat en anglès des de fa tres mesos i no l'hagués compartit perquè està en fase de traducció des de fa tres mesos, dirien que és transparent"?

En aquest àmbit ha defensat que en la comissió d'estudi del sector de la petroquímica del Parlament no hi compareguessin els directius. En la sessió d'aquest dimarts la cambra finalment va rebutjar les declaracions del mateix Fontcuberta i de l'enginyer de l'empresa Ferran Cabré -que també ha participat en l'atenció als mitjans-, en considerar que ho havien de fer els màxims responsables de la companyia. Pel portaveu, "la comissió té un altre propòsit, que és el d'investigació" i no pas el d'estudi, ha lamentat. A més, ha esmentat que una estona abans de la sessió, des de CatECP s'anunciés que es personarien com a acusació popular a la causa judicial. "Ens temem que el veritable propòsit d'alguns grups no era esbrinar què havia passat o com contribuir a la millora, sinó generar un judici paral·lel", ha valorat.

Acords amb els afectats i els veïns

Per altra banda, el representant d'IQOXE ha informat que amb la majoria de les famílies afectades per l'explosió, així com amb les de les víctimes mortals, ja han arribat a acords econòmics de compensació. Tot i això, a preguntes dels periodistes, Fontcuberta ha afirmat que "el contingut dels acords està sotmès a clàusules de confidencialitat" i no ha negat que una d'aquestes sigui que, amb el pacte, les famílies renuncien a recórrer als tribunals.

Per altra banda, l'empresa també s'ha fet càrrec del cost dels desperfectes de les llars de les persones que no tenien assegurança d'habitatge. I a més ha anunciat que estan tancant acords amb associacions de veïns de l'entorn del polígon petroquímic. "IQOXE pagarà inversions pel millor confort de l'entorn", ha dit; i ha afegit que han establert "compromisos amb ONG per contribuir a la consecució de les seves finalitats".

Finalment, Fontcuberta ha assenyalat que la companyia "està immersa en un procés de reflexió interna", que passa per analitzar la viabilitat de l'empresa, ja que actualment només pot operar a un 20% de la seva capacitat, però en canvi ha d'assumir un 80% dels costos de producció. Tot i això, el portaveu ha indicat que la direcció "està decidida a continuar", i han anunciat noves inversions, com la instal·lació d'una planta fotovoltaica d'1,5 MW de cara al 2021.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: