Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El projecte 'Dones en Xarxa' de Valls, escollit com a Bona Pràctica

La iniciativa seleccionada és l’espai de trobada i acompanyament entre 'Dones en Xarxa' i infants i joves immigrants no acompanyats

El regidor Jordi Cartanyà mostra el reconeixement obtingut pel Banc de Bones Pràctiques. Al seu costat, el president d'Egueiro, Jaume Vilanova, i la tècnica del PLIC, Anna Garcia El regidor Jordi Cartanyà mostra el reconeixement obtingut pel Banc de Bones Pràctiques. Al seu costat, el president d'Egueiro, Jaume Vilanova, i la tècnica del PLIC, Anna Garcia JOSEP CARTANYÀ
Societat Redacció Infocamp
Dimecres, 23 Setembre 2020 20:33

El Projecte 'Dones en Xarxa' de la Regidoria d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Valls ha estat escollit com a Bona Pràctica d’aquest any 2020 per formar part del Banc de Bones Pràctiques, impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer. Concretament, la iniciativa seleccionada és l’espai de trobada i acompanyament entre 'Dones en Xarxa', que segueix els objectius marcats per la Comissió Permanent de la Taula de Cohesió Social, i infants i joves immigrants no acompanyats, que són tutelats per l'associació Egueiro de Valls.

La iniciativa escollida com a Bona Pràctica està impulsada per 'Dones en Xarxa' i Egueiro des de l’any 2018, en què a través de la participació i implicació de les dues entitats i en especial, la col·laboració de les dones nouvingudes, es realitzen diversos tallers de cuina per a infants i joves immigrants no acompanyats. Per tant estan dirigits a aquells nens, nenes i adolescents, menors de 18 anys i d'origen estranger sense la cura o acompanyament de cap adult. El president d'Egueiro, Jaume Vilanova, ha dit que han treballat amb "dos grups de vuit nois/es, la majoria procedents del Magreb i de l'Àfrica subsahariana".

Arrel d’aquesta situació, des del projecte 'Dones en Xarxa' va sorgir la necessitat i la idea de col·laborar d’alguna forma amb aquests joves no acompanyats que viuen a Valls. La tècnica del Pla Local d'Inclusió, Anna Garcia, explica moltes de les dones que participaven en aquest projecte també tenien fills/es de la mateixa edat i coneixien ja alguns nois que es trobaven en aquesta situació, per tant se sentien especialment sensibilitzades amb aquest tema. Aquest grup de dones també sent la necessitat d’oferir suport a la societat que un dia les va acollir a elles i, els tallers de cuina, permeten "que les dones es relacionin més amb el seu entorn, facin amistats i treballin la part emocional sense perdre la seva essència".

El resultat, la fusió dels dos projectes

L'objectiu principal d’aquesta iniciativa és que els joves puguin tenir un espai de mentoria on a més d'aprendre a cuinar i a realitzar tasques de la seva vida quotidiana puguin establir vincles de confiança i de referència que els puguin servir per construir el seu futur en el país d'acollida. Les dones membres de 'Dones en Xarxa', els ensenyen a cuinar, a ser autònoms i autosuficients des de l’empatia i el suport, entenent que en tot moment elles només els acompanyen en el seu procés d'adaptació i aprenentatge.

Durant el curs 2018-19 i el curs 2019-2020, s’han dut a terme més de 40 tallers, on han participat 10 dones i 16 joves. El resultat ha sigut positiu, ja que molts d’aquests menors han pogut establir vincles amb algunes dones i han millorat la seva actitud dins de l’entitat Egueiro de Valls.

El regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat de Valls, Jordi Cartanyà, ha posat en valor que el projecte contribueix a fugir de la visió negativa que sovint es té d'aquests joves: "Són joves sense referents. Són joves que han deixat tot el que tenien al seu país d'origen per buscar una nova vida en un altre país. I molts s'han trobat amb frustracions per no complir amb els seus ideals". És per això que el regidor destaca, sobretot, que el projecte "dona suport a l'equilibri emocional d'aquests joves".

El projecte ha estat seleccionat per formar part del Banc de Bones Pràctiques dels governs locals, es tracta d’un servei impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals i els ajuntaments de més de cinc mil habitants de Catalunya que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.

De les 242 propostes presentades, el Banc de Bones Pràctiques va escollir 86 projectes, dels quals, 56 han estat seleccionats com a 'Bones Pràctiques', com el de Valls.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: