Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Riuada Solidària es dissol després de repartir més de 150.000 euros als afectats per l’aiguat a Montblanc i l’Espluga

 La plataforma ciutadana dona per assolits els objectius pels qual es va crear, tres dies després de desbordar-se el riu

Imatge de l'acte de comiat dels membres de la Riuada Solidària, nou mesos després de l'aiguat, amb presència d'alguns dels damnificats i voluntaris al fons, a les Disset Fonts, el 29 de juliol del 2020 Imatge de l'acte de comiat dels membres de la Riuada Solidària, nou mesos després de l'aiguat, amb presència d'alguns dels damnificats i voluntaris al fons, a les Disset Fonts, el 29 de juliol del 2020 NÚRIA TORRES / ACN
Societat ACN
Dimecres, 29 Juliol 2020 13:25

La Riuada Solidària, el moviment ciutadà sorgit a l'Espluga de Francolí arran l'aiguat del 22 d'octubre passat, s'acomiada. Es dissol després de repartir més de 150.000 euros entre els damnificats del desbordament del riu Francolí al seu pas per Montblanc i l'Espluga. Són diners recaptats en més d'un centenar d'activitats muntades els mesos posteriors a l'aiguat. La recaptació s'ha distribuït entre una seixantena de projectes. Entre els beneficiaris s'hi troben negocis arrasats per la riuada, com Drac Actiu o el celler Rendé Masdéu. Tots miren de passar pàgina i agraeixen el suport econòmic i moral d'aquesta iniciativa, que va sorgir espontàniament tres dies de la riuada, i que ara diu adéu en considerar que la seva funció ja ha finalitzat.

A Drac Actiu ja tornen a tenir canalla amb ganes d’aventura, mentre s'estan a punt d’executar les obres de reforma de les seves instal·lacions. Al celler Rendé Masdéu també hi ha il·lusió per ressituar-se en un antic restaurant amb caves del municipi, el Simó de Palau, que estava en concurs de creditors. Tots dos negocis, arrasats per la riuada del 22 d’octubre, tenen plans de futur. Miren de tirar endavant i asseguren que ho poden fer gràcies al cop de mà de la Riuada.

“Només hem rebut el seu ajut econòmic, sense aquest cop de mà, molts negocis, com el nostre, ja estaríem tancats, estem extremadament agraïts”, diu visiblement emocionat Gonzalo Gil, responsable de Drac Actiu. “Tirem endavant gràcies a l’empenta de la Riuada; començarem de zero, al setembre hi farem la nostra primera verema, s’ha de mirar al futur i tirar endavant”, afirma Mariona Rendé, filla del fundador d’aquest històric celler, del qual només en queden runes.

Mariona Rendé, propietària del celler Rendé Masdéu, un negoci arrassat pel desbordament del riu Francolí (N.TORRES): 

propietària Rendé Masdéu

La Riuada ha repartit un primer pagament de 50.000 euros entre cinc negocis i ara queda resoldre la resta de línies per distribuir la recaptació restant. A l’Espluga es van rebre 47 sol·licituds d’ajut, de les quals se n’han concedit 38 -9 no complien els criteris establerts. Són 33 particulars i cinc negocis que han estat beneficiaris de 108.800 euros, mentre que els diners aconseguits a Montblanc, una quantia de 43.500 euros, s’han repartit entre 24 projectes.

Les aportacions es destinaran a negocis, habitatges, magatzems, vehicles o explotacions agrícoles i ramaderes. En cas que hi hagi un romanent es donarà a les ADF de Montblanc i l’Espluga. La Riuada Solidària va anar recaptant diners fins a 31 de desembre del 2019. A partir d’aleshores va especificar les bases per a la concessió els ajuts. Ara s’ha obert el termini perquè els afectats presentin la documentació que justifiqui poder cobrar l’ajut concedit.

“Teníem data de caducitat, calia ajudar i fer-ho ràpid, no eternitzar-ho”, explica el portaveu de Riuada Solidària a l’Espluga, Roger Òdena. La plataforma s’ha acomiadat amb presència d’alguns dels damnificats, voluntaris i també entre paraigües blaus, un element que els va servir per fer una ‘perfomance’ multitudinària al costat del riu, un dels actes que els va servir per recaptar fons. Nou mesos després dels aiguats, la Riuada tanca el seu cicle.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: