Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona encén els fars per celebrar el Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació

Aquest dimecres, 1 de juliol, el Port encendrà de forma simultània, a les 12 h, els fars de Sant Carles de la Ràpita, Salou i Torredembarra

S'encendran el far de Sant Carles de la Ràpita, el far de Salou i el far de Torredembarra S'encendran el far de Sant Carles de la Ràpita, el far de Salou i el far de Torredembarra PORT DE TARRAGONA
Societat Redacció Infocamp
Dimarts, 30 Juny 2020 16:35

El Port de Tarragona se sumarà, aquest dimecres 1 de juliol, al Dia Mundial de les Ajudes a la Navegació i encendrà, a les 12 h, de forma simultània tres fars de la costa tarragonina. Es tracta de tres dels sis fars que gestiona el Port al litoral de Tarragona: el far de Sant Carles de la Ràpita, el far de Salou i el far de Torredembarra. Un dels objectius centrals del WAtoN-Day 2020, segons denominació anglesa d’aquesta efemèride internacional, és fer un reconeixement, a través de les xarxes i mitjans, de tot l’equip d’Ajudes a la Navegació Marítima, que són essencials referents per una navegació segura dels vaixells i que han jugat un paper important per a què la cadena de subministrament s’hagi mantingut durant els moments més durs de la crisi sanitària que pateix el món.

Aquest dia està promogut per l’Associació Internacional d’Ajudes a la Navegació i Autoritats de Fars (IALA) per donar visibilitat a aquest camp de la tècnica relacionada amb la seguretat de la navegació marítima i la preservació del medi ambient marí. Aquesta celebració persegueix conscienciar sobre la importància de les ajudes a la navegació marítima per a facilitar el trànsit eficient i segur de tota mena d'embarcacions.

El fars gestionats pel Port de Tarragona

Les ajudes a la navegació marítima inclouen els sistemes visuals, acústics o radioelèctrics per tal de posicionar les embarcacions o els perills propers als vaixells. D'aquesta forma es permet establir les rutes adients i evitar accidents. El Port de Tarragona gestiona sis fars: far de Torredembarra, far de Cap de Salou, far del Fangar, far del Cap de Tortosa, far de Sant Carles de la Ràpita i per últim el far punta de la Banya al Delta de l’Ebre. Cal afegir que el Port de Tarragona gestiona també dos fars molt peculiars; per una banda el far del Moll d’Aragó i per altra, el far de la Banya. Tot haver prestat durant molt de temps el servei de senyalització marítima avui dia s’han reinventat com a petits museus i són icones del Port.

El far del Fangar. PORT DE TARRAGONA

far del fangar

El far d’Aragó, situat al moll del mateix nom, es va il·luminar per primer cop el 1923 i s’apagà el 16 d’agost de 1990. L’any 1999 es van inaugurar les obres de restauració i la nova encesa, aquest cop com a element ornamental i no com ajuda a la navegació. Una cortina oculta la llum a la banda del mar i la deixa visible, únicament, a l’interior del port per evitar confondre els navegants. El Far de la Banya, situat originàriament al parc natural dels Alfacs, al Delta de l’Ebre, es va il·luminar per primera vegada el 1864 i s’apagà l’1 de novembre de 1978. Restà abandonat fins al 1980 fins que el llavors director del Port de Tarragona, Joaquín Joan Dalac, sol·licità formalment la recuperació del far per rehabilitar-lo i instal·lar-lo on està situat avui dia, al final del conegut Km0 o Passeig de l’Escullera. El far s’ha convertit en un símbol molt popular del Port de Tarragona i en el seu interior acull el Museu de Fars.

El web del Port de Tarragona dedica un espai amb la història, recorregut i curiositats de cadascun d’aquests fars. També està a l’abast del públic un localitzador actualitzat d’un mapa amb els fars i abalisaments sota la responsabilitat d’aquest organisme. També publica documents, lectures i presentacions al voltant de la navegació dissenyades i redactades per les persones que un dia van formar part de l’equip de les Ajudes a la Navegació. Tota aquesta informació es pot consultar a través d’aquest enllaç

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: