Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Sitges delimitarà els accessos a les platges amb agents de seguretat privada

Els municipis del Gran Penedès apel·len a la responsabilitat dels banyistes per mantenir les distàncies de seguretat

Pla general aeri de tota la platja de Sant Sebastià de Sitges., el 21 de juny de 2019 Pla general aeri de tota la platja de Sant Sebastià de Sitges., el 21 de juny de 2019 GEMMA SÁNCHEZ / ACN
Societat ACN
Dimecres, 27 Mai 2020 14:48

Sitges tancarà el perímetre de 12 de les 19 platges del municipi per crear un sol punt d'accés a cadascuna d'elles, on situarà personal que s'encarregarà de controlar l'aforament. És la principal mesura que vol adoptar l'Ajuntament per evitar la massificació de les platges i ajustar-se a les recomanacions de prevenció de contagi de la covid-19. La previsió de Sitges és reobrir el bany dimarts 2 de juny si el Garraf entra la setmana vinent a la fase 2 del desconfinament, però les restriccions no s'aplicaran fins a mitjans de mes, quan s'espera que creixi l'afluència de gent. A la resta del Gran Penedès, els municipis reobren el bany de forma esglaonada i apel·len a la responsabilitat individual per mantenir les distàncies de seguretat.

Sitges està acabant d'enllestir el protocol per posar en marxa la temporada de bany post covid-19, amb el tancament del perímetre de les platges com a principal novetat. L'Ajuntament preveu fer el tancat a mitjans de juny, una setmana després que entri en funcionament el servei de salvament, que començarà el dia 8. "Abans no preveiem una gran afluència de gent, ja que no podrem rebre visitants de Barcelona i l'àrea metropolitana", explica a l'ACN el regidor de platges, Guillem Escolà.

Les platges on es vol controlar l'accés són les tradicionalment més concorregudes, la majoria en zona urbana. La previsió és situar vigilants a cada accés –l'Ajuntament està acabant d'estudiar si seran agents de seguretat privada-, els quals controlaran l'aforament per garantir que cada banyista pot disposar d'un espai d'uns 4 metres quadrats, com exigeix el Ministeri de Sanitat. Aquest aforament també es vol recollir en uns panells informatius que mostraran l'ocupació de totes les platges a temps real.

Mentre no entri en marxa el sistema de control, el bany ja estarà permès a les platges de Sitges a partir de dimarts 2 de juny si finalment el Garraf entra a la fase 2 del desconfinament la setmana que ve. Tot i autoritzar el bany i prendre el sol, no es podran utilitzar les dutxes ni els rentapeus. "Els mantindrem bloquejats perquè són focus de possibles contagis", assenyala el regidor, que es manté a l'espera de rebre directrius "més precises" per part de Sanitat. També es minimitzaran les passarel·les de fusta.

En relació a la parcel·lació de la sorra recomanada per l'estat espanyol per delimitar l'espai de cada usuari, l'Ajuntament de Sitges recela d'aquesta opció. El regidor ho considera "incongruent", perquè avisa que qualsevol temporal podria desmuntar el sistema de divisió i diu que també és incompatible amb la maquinària que s'utilitza per netejar les platges. Guillem Escolà apunta que, a falta de parcel·les, hi haurà agents informadors que controlaran que es compleixin les distàncies de seguretat, alhora que el regidor apel·la a la responsabilitat individual.

Pel que fa a les guinguetes i la resta de serveis, com el lloguer d'hamaques i la contractació de massatges, s'aniran posant en marxa esglaonadament. Les guinguetes muntaran els establiments l'1 de juny, amb previsió d'entrar en funcionament les properes setmanes. Des de l'Ajuntament remarquen que qualsevol client que vulgui consumir-hi haurà de dur mascareta. Un requisit que també caldrà complir a l'hora d'apropar-se al personal que lloga les hamaques i fa els massatges.

El bany a la resta del Gran Penedès, un calendari divers

A la resta del litoral del Gran Penedès, els ajuntaments estan autoritzant el bany a les platges sense seguir un calendari comú. A Vilanova i la Geltrú, fonts municipals expliquen que el consistori preveu permetre l'ús recreatiu a les platges a partir de la fase 3, ja que el primer pla de desescalada presentat pel govern espanyol situava la reobertura del bany en aquest punt –s'ha avançat a la fase 2 recentment-.

Si es manté el ritme actual del desconfinament al Garraf –amb fases de quinze dies-, Vilanova permetria el bany el 15 de juny. Per a aquella data preveu disposar de servei de socorrisme, d'un servei de desinfecció diària de les dutxes i també dels lavabos. Pel que fa a l'aforament, no es contempla cap control d'accés ni tampoc parcel·lar la sorra. Mentrestant, l'Ajuntament treballa amb els concessionaris de les guinguetes per a què aquestes puguin obrir durant la fase 2.

En el cas de Cubelles, l'Ajuntament sí que preveu permetre el bany recreatiu a partir de dilluns vinent si la comarca entra a la fase 2. "Si a partir d'aquesta fase l'estat espanyol diu que es pot accedir a les platges per oci, nosaltres no hi veiem problema, sempre i quan la gent sigui responsable i compleixi amb les distàncies de seguretat, utilitzant les mascaretes quan toqui", explica el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué.

Hugué diu que el municipi no controlarà l'aforament ni desplegarà cap sistema de parcel·lació perquè consideren que la fesomia de les platges permet esponjar el volum de banyistes. Per reforçar la consciència col·lectiva, l'Ajuntament preveu desplegar una campanya informativa i instal·lar altaveus a les platges per emetre missatges recordatoris respecte el distanciament social.

Pel que fa a Cunit, al Baix Penedès però dins el sector sanitari del Garraf pel que fa al desconfinament, el municipi no ha acordat encara la data per permetre el bany ni tampoc les mesures de seguretat.

En canvi, Calafell –regió sanitària Camp de Tarragona- sí que ha anunciat que permetrà l'ús recreatiu de les platges a partir del 8 de juny. Tot i que el municipi ja és a fase 2 i ja podria obrir el bany, des del consistori comptaven inicialment que l'estat permetria l'obertura a partir de la tercera fase i han preferit mantenir aquella planificació.

Just al costat, però, el Vendrell sí que s'ha acollit a permetre el bany a partir d'aquesta setmana. Calendaris a banda, els dos municipis coincideixen en apel·lar a la responsabilitat individual dels usuaris de les platges, de manera que no preveuen instaurar cap sistema de control de distàncies ni d'aforament.

Els dos ajuntaments consideren que l'extensió i amplitud de les seves platges permet mantenir una separació prudencial entre els usuaris. Respecte el control als accessos, ho veuen inviable perquè Calafell té cinc quilòmetres de platja contínua i el Vendrell en té set, tots amb múltiples punts per entrar a la sorra.

"Se'm fa una mica difícil saber com s'hauria de fer aquest control", afirma el tinent d'alcalde d'Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, que explica que al municipi apostaran per fer recomanacions i intervenir en moments puntuals si constaten molta densitat de gent. "Controlar els 42 accessos que tenim a les platges, amb els recursos que tenim de la Policia Local, no ho podem fer", afegeix Marcos, que compara el distanciament que cal complir a la sorra amb el d'altres punts urbans, com el Passeig Marítim.

En la mateixa línia opina la regidora de Platges del Vendrell, Bárbara Maria Peris, que celebra que aquesta setmana "ja hi ha els primers banyistes i tothom és molt respectuós amb les distàncies". Peris destaca que el municipi mantindrà tancades les dutxes i elements comuns "perquè el més important és que la gent pugui anar a la platja amb seguretat".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: