Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vigilància privada al Baix Penedès per dissuadir ciutadans que incompleixen el confinament

Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès no tenen policia local i comparteixen un servei diari de patrullatge

Imatge del vehicle de seguretat privada recorrent un carrer de Banyeres del Penedès (Baix Penedès) Imatge del vehicle de seguretat privada recorrent un carrer de Banyeres del Penedès (Baix Penedès) ROGER SEGURA / ACN
Societat ACN
Diumenge, 03 Mai 2020 11:54

Els municipis que no disposen de policia local es troben amb dificultats per poder fer un control efectiu del confinament i alhora mantenir a ratlla els delinqüents que aprofiten l'estat d'alarma per actuar. Per això, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès (Baix Penedès) han contractat una empresa de vigilància privada que cada dia patrulla per ambdós municipis. L'objectiu del servei és controlar els espais i equipaments de propietat municipal, però durant l'estat d'alarma també s'aprofiten les rondes en vehicle per dissuadir i informar aquells ciutadans que incompleixen la normativa. Els agents de seguretat privada no tenen capacitat sancionadora i, per tant, si la situació ho requereix han d'avisar els Mossos d'Esquadra.

Aquests ajuntaments penedesencs ja havien recorregut en el passat a la vigilància privada per combatre actes vandàlics i incívics, sobretot durant les nits d'estiu. Enguany, l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys va contractar el servei al febrer davant "d'algunes situacions nocturnes durant el cap de setmana, amb gent jove que alterava el silenci i la tranquil·litat dels veïns", segons assenyala l'alcalde, Joan Ignasi López. Les patrulles van funcionar, però va arribar la pandèmia del coronavirus. Sense gent als carrers, es va acordar traslladar el servei a un parell de dies laborables i al cap de setmana.

Un vigilant advertint una mare i un fill que no es permet jugar a pilota a la pista poliesportiva de Sant Jaume dels Domenys (R.S.): 

vigilant privat confinament Sant Jaume dels Domenys

Mentrestant, a Banyeres del Penedès els Mossos van enxampar un grup de quatre joves que se saltaven el confinament en un nucli d'aquest municipi veí. Aleshores, l'alcalde, Amadeu Benach, va proposar compartir el servei al seu homòleg de Sant Jaume dels Domenys.

"El que fem és vigilar les nostres propietats i, entre propietat i propietat, si veuen algú que no està complint la normativa aquest grup de seguretat s'encarrega de trucar als Mossos d'Esquadra, que van molt saturats amb aquesta qüestió", resumeix Benach. Segons l'alcalde de Banyeres, la funció dels vigilants té un efecte dissuasiu, especialment ara que les mesures de confinament s'han suavitzat.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Jaume, Joan Ignasi López, diu que estan molt satisfets amb el servei i que el fet de compartir-lo els ha permès traçar rondes de vigilància d'unes quatre o cinc hores, de dilluns a diumenge. "Això, juntament amb el bon comportament de la gent, la dispersió dels nuclis i la poca densitat de població, s'ha traduït en una molt baixa incidència d'infectats per covid-19", valora el batlle.

Joan Ignasi López subratlla que a Sant Jaume tenen la complexitat afegida de comptar amb diversos nuclis arreu del terme. "Els mossos fan alguna ronda, però els és pràcticament impossible amb el número d'efectius que tenen fer unes rondes que siguin efectives. Per això, vigilant les propietats de l'Ajuntament i anant d'una a una altra, els vigilants privats poden donar tranquil·litat a la població i ajudar a complir el confinament", explica el batlle.

Un servei de vigilància discontínua

Tècnicament, l'empresa Seguridad León presta un servei de vigilància discontínua als municipis, segons precisa el director comercial de la companyia, Azael Jiménez. Durant el patrullatge en vehicle entre els diferents espais municipals, però, els vigilants s'han convertit en els ulls de l'autoritat durant l'estat d'alarma. "Avisem i informem aquells que veiem que no compleixen i, si cal, els donem fullets informatius que ens ha facilitat l'ajuntament", detalla el portaveu de l'empresa.

Segons Jiménez, els veïns els han acollit molt bé i detecten un elevat compliment de les mesures. Des que es permet la sortida de nens i nenes al carrer, però, han enxampat més persones "que intenten sortir en família tots junts, que fan ús dels parcs o juguen a pilota a les pistes". A més, també han hagut d'alertar ciutadans que sortien a córrer. "Les cases estan molt a prop dels camins rurals, surten i pensen que allà no passarà res, però hem de respectar també els que es queden a casa", defensa Jiménez.

L'empresa de seguretat privada constata la bona coordinació existent amb els Mossos d'Esquadra, atès que els vigilants no tenen capacitat sancionadora. "Quan hem tingut alguna incidència els hem avisat i els mossos han vingut de seguida, i han valorat en cada cas concret les mesures que calia prendre", tanca el director comercial de Seguridad León.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: