Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Santa Coloma de Queralt no li troba "cap sentit" a la desescalada per províncies i discrepa de les “línies divisòries”

La subcomarca de la Baixa Segarra és cruïlla de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Barcelona

Vista aèria de Santa Coloma de Queralt (Baix Segarra) Vista aèria de Santa Coloma de Queralt (Baix Segarra) AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE QUERALT
Societat ACN
Dijous, 30 abril 2020 17:07

Santa Coloma de Queralt, el nucli de població més important de la zona septentrional de la Conca de Barberà, és un altre territori fronterer que també discrepa del pla de desescalada per províncies plantejat pel govern espanyol. “No li trobo sentit”, declara a l’ACN l’alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat. L'alcalde no comprèn que els prop de 2.700 habitants d'aquest municipi puguin recórrer 200 quilòmetres fins a Alcanar, però en canvi se’ls impedeixi desplaçar-se a l’Anoia, a dos quilòmetres escassos. De fet, a Igualada hi tenen el seu hospital de referència i on hi fan vida bona part dels veïns d’aquesta població considerada la capital de la subcomarca de la Baixa Segarra, cruïlla de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Barcelona.

Un cartell fa anys enrere ben visible a l’entrada de Santa Coloma de Queralt ja deixava el missatge ben clar. ‘Benvinguts a la capital de la Segarra tarragonina’, s’hi llegia. La Baixa Segarra, una comarca natural que delimita amb les tres demarcacions és una altra de les regions de Catalunya on el pla de desescalada diferenciat per províncies l’afecta directament. El territori reivindica la seva unitat territorial i discrepa de les “línies divisòries”. “No li trobo sentit, ni en províncies ni en zones, jo crec que ho fan així perquè no deuen saben ni com agafar-ho”, manifesta Ramon Mullerat.

Imatge en blanc i negre de Santa Coloma de Queralt amb un rètol a l'entrada del poble que donava la benvinguda "a la capital de la Segarra tarragonina" (RAMON ORGA): Benvinguts a la Segarra Tarragonina

Malgrat tenir Igualada i Montblanc pràcticament a la mateixa distància -a vint quilòmetres i escaig-, els colomins tenen tendència a desplaçar-se a la capital de la comarca veïna. Hi ha millor carretera i més serveis. La majoria hi tenen lligams significatius -família, amics, feina, oci, etc.-, a més dels equipaments sanitaris i educatius de referència. Des del confinament no hi poden anar i, segons la desescalada per províncies, seguiran sense poder fer-ho. “Jo tinc una germana a Igualada i no podré anar-hi, i en canvi sí que podré desplaçar-me fins a Ulldecona”, contraposa l’alcalde.

El municipi ha respectat escrupolosament el confinament. Més enllà de la situació delicada a la residència d’avis -amb morts per coronavirus-, la pandèmia ha tingut poca incidència. L’Anna Sicart, una mestra d’educació infantil que viu a Santa Coloma, explica a l’ACN la seva situació familiar. “Tot i deixar sortir la canalla pel carrer des d’aquest diumenge, nosaltres no ens hem mogut de casa; tinc la meva germana que ha de tenir una nena en dues setmanes i preferim protegir-nos”, afirma. Els embarassos i controls d’oncologia i diàlisi s’han seguit portant des de l’Hospital d’Igualada.

La resta de casos han estat derivats, provisionalment, al Pius Hospital de Valls i als hospitals de Tarragona. L’alcalde recorda que el municipi pertany a la regió sanitària de les Comarques Centrals, un criteri que té més pes, en la seva opinió, que no pas els límits provincials. Al seu torn, Santa Coloma s’ha consolidat com a punt de referència dels pobles del voltant, pel seu Centre d’Atenció Primària (CAP) i les escoles. Atén usuaris de tota la Baixa Segarra. De fet, durant el confinament específic a la conca d’Òdena, els veïns de Sant Martí de Tous van ser derivats al CAP de Santa Coloma.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: