Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les Pubilles de Sarral denuncien discriminació per no poder participar en la festa dels Quintos

Una seixantena de dones del municipi signen un comunicat en suport a les #pubilles2020, que van publicar un vídeo per denunciar el seu malestar 

Portada del vídeo de les #pubilles2020 de Sarral Portada del vídeo de les #pubilles2020 de Sarral CEDIDA
Societat Redacció Infocamp
Dissabte, 18 abril 2020 12:43

El passat 12 d'abril, Diumenge de Resurrecció, es va haver anul·lar la celebració de la Festa de les Pubilles de Sarral, a causa del coronavirus. Però la cancel·lació d'aquest acte tradicional va servir perquè, el mateix diumenge, el grup de pubilles d'aquest 2020 publiquessin un vídeo a les xarxes socials denunciant la "discriminació" que creuen que pateixen per no poder participar en la Festa dels Quintos, que se celebra cada any al mes de gener.

Les #pubilles2020 reivindiquen reinventar la Festa dels Quintos, la de referència a Sarral, on totes les generacions hi participen i s'hi impliquen. De fet, cada any, els Quintos s'autoorganitzen per fer-la possible i tot el poble s'hi aboca. En canvi, les noies es mostren crítiques amb la Festa de les Pubilles: "És una festa de segones, on elles no tenen cap capacitat de decisió fins ara, on la festa no està pensada per dones joves, ni tan sols es pot anomenar festa, i reprodueix certs patrons masclistes".

Mostres de suport

A propòsit de la publicació del vídeo, un total de 56 dones sarralenques van signar un comunicat en suport a les #pubilles2020, a qui reconeixen "haver tingut la valentia de posar paraules a tot allò que moltes altres dones de Sarral hem sentit i viscut durant anys".

En el comunicat denuncien que "el sistema masclista encara és present a la nostra societat, de formes més o menys subtils i, sovint, no en som conscients". Alhora, consideren que la Festa de les Pubilles "promou aspectes d'aquest sistema com són la pressió estètica i la creació d'estereotips, com per exemple desfinalr, no decidir amb qui ballem o anar amb una banda que ens categoritza". Per això creuen que "fa temps hi hauria d'haver hagut un canvi, com ha passat en altres pobles".

Per tot plegat, les dones signants demanen "reflexió", "drets i llibertats" i "reiventem-nos!".

Entitats com l'Ateneu l'Empelt o l'assemblea feminista Cau de Llunes de Tarragona també han expressat el seu suport a les Pubilles de Sarral. Per la seva banda, el diputat d'ERC al Parlament de Catalunya, l'espluguí Ferran Civit, també mostrava la seva disconformitat en una piulada al seu compte de Twitter: "Les generacions joves de Sarral pugen feministes i reclamen amb tot el dret acabar amb els models arcaics de festes populars. En aquest cas, a partir de la festa dels Quintos i la de les Pubilles".

També han arribat altres mostres de suport a títol individual en què demanen a l'Ajuntament de Sarral que no permeti celebrar una festa "on les dones haurien estat excloses d'ella simplement pel fet de ser dones", com opina Oriol Tardiu a través de les xarxes. 

El

de les Pubilles 2020 de Sarral.

 

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: