Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La CUP considera insuficients les mesures del govern espanyol relatives a les residències

Arran del cas viscut a la residència Ballús de Valls, la formació planteja a la Generalitat un seguit de mesures urgents i extraordinàries

Imatge de la residència Ballús de Valls, on hi ha deu casos confirmats de coronavirus -amb una víctima mortal-, el 26 de març del 2020 Imatge de la residència Ballús de Valls, on hi ha deu casos confirmats de coronavirus -amb una víctima mortal-, el 26 de març del 2020 MAR ROVIRA / ACN
Societat Redacció Infocamp
Divendres, 27 Març 2020 09:40

La CUP considera "insuficients" les mesures relatives a les residències de gent gran i centres sociosanitaris aprovades el passat 19 de març pel govern espanyol, davant la situació de crisis sanitària provocada per la COVID-19. Com a exemple citen “el cas concret viscut a la residència Ballús de Valls, que s’hauria pogut donar a qualsevol altra residència, demostra que aquests centres han estat descuidats del focus mediàtic i polític d’atenció, tot i acollir a persones amb edats i perfils de risc”, afirmen.

Alhora, consideren que “les situacions de contagi que estem vivint a les residències ens haurien de fer replantejar el model català de cures a la gent gran i, superada l’actual situació, avançar cap a un servei públic que asseguri les cures i la salut d’aquest col·lectiu”. Des de la candidatura rupturista demanen a la Generalitat que intervingui de manera immediata i urgent la gestió de totes les residències de gent gran a Catalunya, tal com han fet amb la residència Ballús.

Des de la formació també han constatat que “no ha existit una actuació preventiva: hem pogut conèixer que aquests dies els treballadors i treballadores d’alguns centres ni tan sols disposaven dels Equips de Protecció Individuals (EPI’S) mínims per poder realitzar la seva feina amb una mínima seguretat”. Des del punt de vista de la CUP, situacions com aquesta no es poden permetre, especialment en les actuals circumstàncies en què està en joc la salut de les treballadores i la vida de les persones grans.

Més enllà de la intervenció en la gestió de les residències, la CUP també planteja un seguit de mesures urgents i extraordinàries. “El que busquem és que situacions com la viscuda, per desgràcia, a Valls, no es repeteixin arreu del territori”. Entre les mesures proposades hi ha la realització de la prova del coronavirus a les persones que resideixen en els centres, així com als treballadors i treballadores; la reducció al mínim de la rotació de treballadors i treballadores, per reduir al mínim possible els contactes de la gent gran; garantir el personal i les atencions mèdiques necessàries; garantir els EPI’s als treballadors i treballadores; traslladar a espais medicalitzats o centres mèdics als residents que hagin donat positiu però no requereixin hospitalització; incorporar eines telemàtiques per fer efectiva la comunicació amb els familiars; i incorporar serveis de suport psicològic.

Denuncien que els ratis són "insuficients"

Des de la CUP han lamentat que, tal com va denunciar el passat dissabte la “Coordinadora 5+1”, la situació ve de lluny: "fa temps que a les residències hi manca personal (sanitari i no sanitari) i mitjans (materials i d’espais): no hi ha metge 24 hores, la dotació de personal d'infermeria és insuficient en horari diürn i a la majoria de residències no hi ha infermeria durant el torn de nit…", afirmen. En aquest sentit, des de la formació denuncien que els actuals ratis, establerts per la Conselleria, són "insuficients" per atendre als residents.

La candidatura rupturista ha recordat que, tal com deia la mateixa “Coordinadora 5+1” al seu comunicat, “hi ha una desconfiança absoluta en la immensa majoria de les empreses gestores del servei, denunciades moltes d’elles davant la Conselleria per mala atenció als ancians, manca de personal, etc.”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: