Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Generalitat adjudica les dues primeres fases del futur Centre Penitenciari Obert de Tarragona

El Departament de Justícia calcula que l’equipament estarà del tot enllestit a final del 2021 / Els veïns de Parc Francolí han convocat una manifestació per aquest dijous 7 de novembre

Concentració veïnal contra la construcció del Centre Penitenciari Obert, dijous passat, al voltant de la plaça Francesc Macià de Tarragona Concentració veïnal contra la construcció del Centre Penitenciari Obert, dijous passat, al voltant de la plaça Francesc Macià de Tarragona AV PARC FRANCOLÍ
Societat Infocamp/ ACN
Dimecres, 06 Novembre 2019 17:46

La Generalitat ha adjudicat aquest dimecres les dues primeres fases de construcció del Centre Penitenciari Obert de Tarragona. La primera fase, valorada en 2,35 MEUR, inclou els moviments de terres i la construcció de l’estructura general de l’edifici. Els treballs està previst que comencin al desembre, segons fonts del Departament de Justícia. La segona fase, que començaria el juliol vinent i té un termini d’execució de tretze mesos, consistirà en la finalització de l’edifici, els acabats interiors i les instal·lacions, per un import de 6,8 MEUR. Un cop enllestides les dues primeres fases, se’n faran dues més referents a la urbanització de la zona i a la construcció d’un soterrani, que està previst que s’acabin a final del 2021.

La primera fase, a la qual concorrien sis empreses, s’ha adjudicat a Comsa SAU, mentre que la segona, que havia obtingut nou propostes, s’ha adjudicat a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) que formen Comsa SAU i Comsa Instalaciones y Sistemas Industriales SAU.

El centre obert està expressament dissenyat per al tractament dels interns en règim de tercer grau, que actualment compleixen condemna a l'antiga presó de la ciutat. Tindrà capacitat per a 150 interns i serà l'únic de tota la demarcació de Tarragona.

L'edifici, de cinc plantes, es construirà en un solar al costat de la comandància de la Guàrdia Civil i de la Guàrdia Urbana de Tarragona. Allà s'hi traslladaran les poques desenes d’interns que queden a l'antiga presó, que posteriorment tancarà portes de forma definitiva. De moment, no hi ha previsió per al futur Fòrum Judicial previst també a la zona de Parc Francolí.

Manifestació veïnal

Des del passat 10 d'octubre, els veïns i veïnes del Parc Francolí es concentren per rebutjar la construcció del nou Centre Penitenciari Obert (CPO) de Tarragona, al carrer de l’Arquebisbe Pont i Gol, a tocar de la comandància de la Guàrdia Civil. L’Associació de Veïns del Parc Francolí exigeix a la Generalitat que aturi el projecte perquè creu que l’equipament farà créixer la inseguretat a la zona i que la ciutat necessita altres inversions de forma prioritàri.

L’entitat veïnal culminarà les seves protestes amb la manifestació convocada per aquest dijous 7 de novembre, a les 19h. El punt de sortida de la mobilització serà a l'entrada del Parc Francolí -a les inmediacions de la caserna de la Guàrdia Civil-, als terrenys on es construirà el CPO, seguirà pel carrer de l'Arquebisbe Pont i Gol i Francesc Macià fins arribar a la cruïlla de l'actual presó de règim menor amb El Corte Inglés. De tornada, baixaran per la rambla fins acabar al davant de la comissaria de la Guàrdia Urbana.

La secretària de l'AV Parc Francolí, Roser Barrio, -conscient de la dificultat d'aturar el projecte- considera que tenen tot el dret a demanar la modificació d'alguns aspectes de la implantació del centre com canviar la ubicació de la porta de l'entrada principal: "Demanarem a l'alcalde Pau Ricomà que pressioni la Generalitat perquè es canviï la ubicació de la porta principal de la presó, ja que està previst situar-la en un dels punts principals del Parc", entre altres aspectes, com ara guanyar més il·luminació en una zona que està molt freqüentada per gent que hi va a fer esport. Així li comunicaran els veïns en una reunió amb l'alcalde prevista pel proper 11 de novembre.

La FAVT demana que no hi hagi "ni vencedors ni vençuts"

Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) ha mostrat el seu suport als veïns i veïnes del Parc Francolí. El president de la FAVT, Alfonso López, considera que hi ha altres prioritats, abans de destinar els diners a un nou centre penitenciari: "Pensem que no fa falta perquè ja n'hi ha un". López ha dit que a Tarragona hi ha altres prioritats: "És molt lamentable que, al segle XXI, hi hagi nens en barracons, que la planta de cardiologia de l'hospital estigui tancada o que destinem dos milions a llogar magatzems per dipositar material i documents que no ens hi cap perquè no tenim una Ciutat Judicial".

Per tot plegat, el president de la Federació demana a l'alcalde "que doni un cop de puny damunt de la taula, ja que la Generalitat no ha estat transparent amb aquest tema". Alfonso López, conscient de la dificultat d'aturar la construcció de l'equipament, creu que ara és el moment de "seure en una taula totes les parts i negociar amb els veïns, que no hi ha hagi vencedors ni vençuts, perquè en un projecte pressupostat en 9 milions d'euros, no hi ha excusa per escoltar les peticions dels veïns del Parc Francolí".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: