Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La celebració de l'Any Nou xinès a la URV, una oportunitat per la interculturalitat

Aquest dilluns, 11 de febrer, es realitzen activitats, tallers i espectacles tradicionals xinesos al pati del Campus Catalunya

Tres estudiants xineses amb vestits tradicionals xinesos, durant la celebració de l'Any Nou xinès al Campus Catalunya Tres estudiants xineses amb vestits tradicionals xinesos, durant la celebració de l'Any Nou xinès al Campus Catalunya ALBA SANCHA
Societat Alba Sancha
Dilluns, 11 Febrer 2019 12:35

Els alumnes xinesos de la Universitat Rovira i Virgili (URV) celebren un any més l’Any Nou xinès, aquest dilluns 11 de febrer, al Campus Catalunya, amb tot un ventall d’activitats, tallers i espectacles que pretenen apropar aquesta cultura, aparentment tan allunyada de la cultura del territori, a la resta de la comunitat educativa. Un dels principals beneficis, més enllà del coneixement d’una altra societat i forma de vida, és l’oportunitat de crear llaços i relacions entre persones amb orígens culturals diferents, principalment, en aquest cas, entre la cultura xinesa i l’autòctona.

Tallers per aprendre a cuinar àpats típics xinesos, com les empanades xineses, espectacles de taitxí, activitats per aprendre com escriure el teu nom en xinès, o bé exposicions sobre la forma de vida moderna i actual a la Xina, com també sobre els seus vestits més tradicionals. Aquestes són algunes de les activitats que es desenvolupen durant aquest dilluns al pati del Campus Catalunya de la URV amb motiu de la celebració de l’Any Nou xinès, com ha explicat la representant de l’Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Tarragona, Luna Huang.

Dues estudiants xineses realitzant el taller de cuina d'empanades xineses. ALBA SANCHA 

any nou xines URV4

Un grup d'estudiants xinesos realitzant un taller de Taitxí. ALBA SANCHA

any nou xines URV2

“Fa més d’una dècada que celebrem l’Any Nou xinès al Campus Catalunya”, ha explicat Huang, per exemplificar que ja molts anys que la cultura xinesa és present a la universitat tarragonina, però també a Tarragona. En aquest sentit, Huang ha detallat que el pròxim diumenge, 17 de febrer, a partir de les 10:30 h, se celebrarà una festa per a la població en general, a la plaça Corsini, on també es realitzaran tallers, activitats i espectacles, a més d’una cursa popular que tindrà lloc de les 9:30 h a les 10:30 h. La representant de l’Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Tarragona ha animat a la gent a assistir a aquesta fira cultural que esdevindrà una oportunitat per establir relacions interculturals, a més de conèixer una altra cultura.

L’experiència dels estudiants xinesos a Tarragona

Aquesta celebració, organitzada pel Centre d'Estudis Hispànics de la URV i l’Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Tarragona, compta també amb la col•laboració directa dels estudiants xinesos, que demostren un interès i un grau d’involucració molt notables per donar a conèixer la seva cultura. L’Àngela, la Victòria i el Protos són tres estudiants xinesos del grau de Filologia Hispànica que han arribat a Tarragona amb la voluntat d’aprendre l’idioma en contacte directe amb la cultura. L’Àngela fa tres anys que és a Tarragona, ja que va arribar l’any 2016 per cursar el darrer any del grau de filologia hispànica i es va quedar per estudiar dos màsters alhora, el màster d’Ensenyament d’Espanyol com a Llengua Estrangera i un altre de Traducció d’Espanyol i Anglès. Actualment, l’estudiant és, a més, becaria al Centre d’Estudis Hispànics de la universit. L’Àngela destaca la “col•laboració” i l’ajuda que li han brindat els seus companys de màster a l’hora d’estudiar, practicar i aprendre. “A la Xina, sempre estudiava sola”, exemplifica l’estudiant, mentre que a Tarragona poden treballar en grup, i al CRAI de la universitat hi ha espais comuns on “discutir” i debatre sobre allò que han aprés. A més, respecte a la gastronomia catalana, la jove es declara amant del calçot, un àpat típic català “molt diferent amb els menjars de la cuina xinesa”.
L’experiència de la Victòria és semblant, tot i que ella només resideix a Tarragona des de fa cinc mesos. En el seu cas, la Victòria valora molt positivament el tracte del professorat de la URV, així com la gran varietat d’activitats que es poden realitzar fora de l’aula. Tot i que al juny tornarà a Xina, la jove assegura que voldrà tornar a Tarragona per cursar el màster.

D’altra banda, el cas del Protos és especial. Pocs són els xinesos que arriben a Tarragona per aprendre el català, ja que la majoria tenen com a porta d’entrada el Centre d’Estudis Hispànics i cursen la carrera de filologia hispànica en les seves universitats a Xina. Aquest també és el cas del Protos, encara que ell ha volgut aprendre també el català, ja que “aprendre l’idioma de Catalunya és respectar a la gent local i la cultura”, afirma l’estudiant, qui assegura que “si vosaltres vinguéssiu a la Xina, també ens agradaria que aprenguéssiu la llengua”. Tot i que el Protos aprèn el català des de fa només quatre mesos, és sorprenent el seu domini i com s’esforça en la seva dicció. “Intento aprendre cada dia”, diu, i afegeix que, tot i que hi ha moltes paraules que no coneix, intenta buscar els seus significats traduint-les al castellà. “Només necessito sortir al carrer a parlar amb la gent per aprendre el català”, manifesta el jove.

Estudiants xinesos explicant com funciona l'alfabet xinès. ALBA SANCHA 

any nou xines URV3

El Centre d’Estudis Hispànics de la URV, “la porta d’entrada dels estudiants xinesos”

Enguany, la URV compta amb un total de 63 estudiants xinesos de 9 universitats de la Xina, segons ha detallat el director del Centre d'Estudis Hispànics, Antoni Nomdedeu, que ha explicat que, normalment, aquests estudiants arriben a la URV per realitzar el tercer o quart curs del grau de filologia hispànica, però després molts es queden per cursar el màster d’ensenyament d’espanyol com a llengua estrangera. “Normalment, l’entrada dels xinesos a la URV és el Centre d’Estudis Hispànics”, ha assegurat Nomdedeu. El director també ha detallat que Tarragona sol ser un pol d’atracció per la seva proximitat a Barcelona, mentre que és “una ciutat més tranquil•la i segura”, com també per les bones comunicacions, amb un aeroport proper (el de Reus) i l’estació de l’AVE. Aquest curs, la majoria d’estudiants xinesos provenen de ciutats del nord, el centre, el sud i l’oest de Xina, segons ha manifestat Nomdedeu.

El director del Centre d’Estudis Hispànic ha explicat que la URV “té l’estratègia d’apostar per Àsia” i aquesta estratègia suposa que el professorat involucrat s’hagi de formar en l’idioma xinès, com també informar-se per conèixer aquesta cultura. Nomdedeu ha assegurat que aquesta és una oportunitat perquè els estudiants xinesos s’enriqueixen amb la cultura del territori, però també perquè els estudiants de Tarragona s’enriqueixin amb la cultura xinesa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: