Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC denuncia que fa 30 anys que l'Estat no fa cap simulacre nuclear i el govern espanyol ho nega

El govern espanyol assegura que els plans d'emergència nuclear de la demarcació s'actualitzen periòdicament, així com els plans interiors de les pròpies centrals

Representants d'alcaldies i regidories republicanes, diputats i diputades al Parlament, al Congrés, a la Diputació de Tarragona i senadors han comparegut avui al Casal Rovira i Virgili Representants d'alcaldies i regidories republicanes, diputats i diputades al Parlament, al Congrés, a la Diputació de Tarragona i senadors han comparegut avui al Casal Rovira i Virgili ERC
Societat Redacció Infocamp
Dilluns, 22 Octubre 2018 20:53

Esquerra Republicana al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre fa un front comú per exigir a l'Estat espanyol que actualitzi els plans d'emergència nuclear. Denuncien que fa 30 anys que no es realitza cap simulacre i consideren intolerable que després de l'accident de Fukushima (2011) el Ministerio del Interior i el Consejo Nacional de Seguridad Nuclear (CSN) "no hagin actualitzat el Plan Básico de Emergencia Nuclear (Plaben), tal com s'havien compromès el 2012", una acusació que ha negat el govern espanyol.

Els alcaldes i alcaldesses republicans del territori consideren que cal una inversió en matèria de seguretat, per poder fer front a possibles incidents que es puguin produir. Una situació que es pot veure agreujada per l'envelliment de les centrals, alerta ERC. El diputat al Parlament Lluís Salvadó ha titllat aquesta situació "d'escàndol" i ha senyalat que "es tracta d'una evidència de la falta d'inversió i actuació de l'Estat en aquesta matèria". Salvadó també ha recordat que en el debat estatutari l'any 2006 els grups parlamentaris catalans ja van exigir un traspàs de competències en matèria de seguretat nuclear, ja que, com ha recordat, és el territori qui hauria d'actuar i posar els recursos en cas d'emergència. Així mateix ha denunciat que "l'accident ocorregut a Fukushima l'any 2011 ha fet que s'actualitzés la seguretat nuclear a tot el món, excepte a l'Estat espanyol on ni tan sols s'ha trasposat la directiva europea que es va aprovar l'any 2014".

Accions al Parlament i al Congrés

Des d'ERC es preveu iniciar tot un seguit d'iniciatives que contemplen la creació d'una comissió d'estudi al Parlament de Catalunya i una trobada amb el Ministerio de Interior, competent en matèria de seguretat nuclear. Consideren obsolets alguns dels protocols vigents com la comunicació d'accidents amb els alcaldes del territori via fax; la falta de cobertura telefònica a la zona o l'estat de la majoria de les vies d'evacuació en cas d'emergència, com per exemple la línia fèrria R-15 o la carretera T-702.

El diputat al Congrés Jordi Salvador ha explicat que el CSN ha respost per escrit les peticions fetes per Esquerra els darrers anys, on es pot comprovar, entre altres qüestions que "no s'actualitzen el pla PENTA des de l'any 2004 i el Plaben des de 2009". Salvador també s'ha mostrat molt crític amb el fet que durant els últims 30 anys el president del Consejo Nacional de Seguridad Nacional hagi visitat en una sola ocasió les centrals ubicades al Camp Tarragona i les Terres de l'Ebre.

En una roda de premsa que s'ha realitzat aquest migdia a la seu d'ERC al Camp de Tarragona representants d'alcaldies i regidories republicanes, diputats i diputades al Parlament, al Congrés, a la Diputació de Tarragona i Senadors, entre altres càrrecs electes, han posat l'accent en la necessitat d'actualitzar aquests protocols i han explicat les pròximes iniciatives que preveuen dur a terme. Consideren que el canvi de Govern a l'Estat pot ser una bona oportunitat per reivindicar aquestes mesures que en els últims 30 anys han suposat una deixadesa de funcions per part del Govern espanyol.

El govern espanyol assegura que els plans d’emergència nuclear s’actualitzen periòdicament

La resposta de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona no s'ha fet esperar. El govern espanyol vol manifestar que els plans d’emergència nuclear de la demarcació de Tarragona, pertanyents al PENTA (entre els que s’inclouen els plans d’actuació municipal) "s'actualitzen periòdicament així com els plans d’emergència interior de les pròpies centrals".

D’altra banda, també afirmen que el Consejo de Seguridad Nuclear, amb la Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l’Interior més la subdelegació del Govern amb la delegació del Govern a Catalunya, "realitzen periòdicament simulacres amb participació de tots els actuants del pla convocats als exercicis, que afecten tan a les centrals nuclears d’Ascó com a la de Vandellòs".

Per que fa als simulacres amb o sense participació de la població, la subdelegació reitera "la seva col·laboració amb tots els ajuntaments implicats per portar a terme els simulacres que considerin necessaris".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: