Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les pluges tornen a inundar el barri del Port de Tarragona i incrementen el cabal del riu Francolí

Veïns del carrer Smith es plantegen interposar una demanda col·lectiva contra l’Ajuntament per les deficiències del clavegueram

Imatge d'una tapa de clavegueram desbordada per l'aiguat caigut diumenge al Barri del Port Imatge d'una tapa de clavegueram desbordada per l'aiguat caigut diumenge al Barri del Port BARRI DEL PORT DE TARRAGONA
Societat ACN
Dilluns, 15 Octubre 2018 11:08

Les intenses pluges que han caigut aquest diumenge a la ciutat de Tarragona, amb registres d’uns 100 litres per metre quadrat, han tornat a afectar el barri del Port. Aquesta zona ja va acumular nombroses incidències dimarts passat arran d’una altra tempesta. Aquest dilluns la zona s’ha tornar a llevar amb locals, baixos, pàrquings i vehicles inundats, tot i que les afectacions han estat menors. La indignació entre els veïns va en augment i n’hi ha que es plantegen interposar una demanda col·lectiva contra l’Ajuntament per les deficiències del clavegueram. El temporal ha fet que el riu Francolí baixi més carregat que de costum i ha deixat incidències arreu del Camp de Tarragona.

En menys d’una setmana el barri del Port, a Tarragona, ha tornat a patir els efectes de les pluges. Al carrer Smith aquest diumenge a la nit s’hi va acumular més de mig metre d’aigua i aquest dilluns els veïns i comerciants s’han hagut de tornar a arremangar per netejar la zona. “Això passa cada vegada més sovint i reclamem que hi hagi una solució definitiva”, ha explicat Vanessa Pont, que té un taller familiar al carrer. A l’interior d’aquest establiment l’aigua va arribar a una altura d’uns 60 centímetres i ara hauran de llençar molt material a les escombraries.

Una veïna del número 28, Lucila Rodríguez, ha explicat que anit l’aigua li arribava fins als genolls, que l’escala s’ha omplert “de merda” i que l’ascensor s’ha tornat a quedar fora de servei. Aquesta tarragonina ha apuntat que uns quants veïns s’estan agrupant per fer una demanda col·lectiva i ha ironitzat que les asseguradores potser els faran “un dos per un”. I és que els problemes d’inundacions s’estan convertint en habituals cada vegada que plou a la zona. El clavegueram no dona a l’abast i l’aigua de la pluja es barreja amb aigües fecals. Arran de l’aiguat de dimarts passat, per exemple, una màquina va retirar durant tres dies fins a 800.000 litres d’aigua acumulats de l’interior d’un pàrquing del carrer Castaños. Aquest dilluns, però, l’aparcament només presenta alguns tolls.

Com la setmana passada, l’aigua també ha entrat als vehicles estacionats al carrer. La majoria s’engeguen, però alguns hauran de passar pel taller. Un mecànic que viu a la zona, Toni Puente, donava aquest matí un cop de mà als residents afectats. “L’aigua ha inutilitzat els elements electrònics i ha malmès la centraleta. Caldrà gastar molts diners per reparar-ho”, ha explicat mentre inspeccionava un dels turismes danyats. Puente també ha exigit solucions perquè “no pot ser que un barri s’inundi cada dos per tres”.

Segons ha informat l’Ajuntament, cap a tres quarts de deu de la nit d’aquest diumenge es va tallar l'accés al trànsit al polígon Francolí i als ponts d'accés al Serrallo per l'acumulació d'aigua. La circulació s'ha restablert progressivament al llarg de la matinada. L’avinguda del President Tarradellas també ha estat tallada durant diverses hores. Durant tota la nit s'ha tingut constància de l'aixecament de tapes del clavegueram a diferents zones de la ciutat com els carrers Reial, Castaños, Comerç, Zamenhoff, Francolí, Beethoven, Bloc Uruguai i Estanislau Figueras.

Abans de las una de la matinada s’ha rebut l’avís de la caiguda de part d’un mur de contenció a la vorera al carrer Mestre Benaiges. Poc després de les cinc de matinada s'ha tingut constància de l'aparició d'un forat a la vorera del passeig de la Independència. La via es va senyalitzar per evitar incidències. També es té constància de la caiguda d’arbres als carrers Ritort i Faus i Joaquima Vedruna. Aquest matí s'estan retirant arbres caiguts als carrers Baix Camp i al Vial J. Bryant, que han comportat afectacions al trànsit.

A més, aquest dilluns al matí tècnics de l'Institut Municipal d'Educació s'han desplaçat a les escoles Ponent, Pràctiques i Tarragona, on s'hi ha detectat presència lleu d'aigua. Malgrat tot, les classes han començat amb normalitat en tots els centres, segons l’Ajuntament.

En aquest vídeo enregistrat per un veí del Barri del Port es pot veure el carrer Reial inundat (José Manuel Jiménez)

Incidències a Reus, Salou i Cambrils

Després dels aiguats de la setmana passada, Salou ha registrat menys incidències arran de les darreres pluges. Aquest diumenge el barranc de Barenys va baixar amb força quantitat d'aigua i es va desbordar perquè no la va poder absorbir. Tot i això, la riera estava neta del darrer xàfec i els veïns, previnguts, per la qual cosa no hi ha hagut cap vehicle afectat per aigua o fang. Les feines de neteja s'han centrat al barri de la Salut.

A Reus, aquest diumenge a la nit es van registrar diverses acumulacions d'aigua que van obligar a tallar alguns vials de forma temporal. A l'avinguda de Marià Fortuny amb el camí de Tarragona, inundat, es va haver de donar pas alternatiu durant unes hores; a l'avinguda de Josep Pla va quedar un vehicle atrapat per l'aigua, com també va passar al carrer de la Cambra de Comerç; o la rotonda de l'autopista a la T-11, que va quedar plena d'aigua.

D'altra banda, al carrer de Josep Maria Prous i Vila s'ha produït un incident quan han sortit espurnes d'uns cables elèctrics aeris i una dotació de Bombers s'ha fet càrrec de la situació. Alguns grups semafòrics també s'han vist afectats pels aiguats i han interromput el servei a l'avinguda de Salou amb el carrer de mossèn Josep Paniello i a l'avinguda de Pere el Cerimoniós amb Jaume I.

A Cambrils, el gual de la riera de Riudoms continua tallat aquest dilluns al matí a l’altura del camí de Vilafortuny i del barri del Molí de la Torre perquè continua baixant aigua i fang. Es dona la circumstància que diumenge a la nit ja havia plogut més de 100 litres per metre quadrat a la serralada de la Mussara, capçalada d’aquesta riera, i l’acumulació d’aigua fa que encara no hagi cessat del tot.

A banda d'això, al municipi, on es van recollir prop de 46 litres per metre quadrat al voltant de les vuit del vespre, la intensitat de pluja va fer que punts baixos del municipi quedessin inundats. És el cas dels ponts i passos inferiors a la via del tren o l'avinguda Diputació. Un pi d'una gran alçada que va caure a la calçada al carrer de les Quetgles va fer que la policia local hagués de tallar la circulació. També es va produir el desplaçament de diversos contenidors de recollida de brossa per la força de l'aigua i l'enllumenat públic de la ciutat va deixar de funcionar en punts del barri del Prat d'en Fores. A partir de les nou del vespre, quan l'aigua va frenar, i amb el funcionament de les bombes extractores de la xarxa pluvial, la majoria d'inundacions van desaparèixer.

Al Priorat, Pradell de la Teixeta va registrar 18 trucades al 112 fins a les onze de la nit. La incidència més destacada ha estat una esllavissada d'un marge de pedra seca de la carretera que va cap a la Torre de Fontaubella. La runa ha anat a parar a un dels carrils de la carretera, que ha quedat bloquejat.

Baixos i garatges afectats a Valls

A l'Alt Camp i la Conca de Barberà, malgrat haver-se registrat més de 100 litres per metre quadrat de precipitació acumulada en les darreres 24 hores -fins a les deu d'aquest matí-, les incidències han estat menors. A Valls hi ha hagut alguns baixos i garatges afectats. La carretera de Montblanc, que travessa la ciutat, es va haver de tallar al trànsit. A primera hora d'aquest dilluns ja s'ha reobert. També va quedar afectada la carretera d'Aiguamúrcia, per on discorre el riu Gaià, que anava carregat d'aigua i va arribar a superar la calçada, sense majors conseqüències que vegetació per terra i algun contenidor desplaçat.

A Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, s’han registrat 115 litres per metre quadrat i a la capital de comarca, Montblanc, 107. Tot i la quantitat de pluja acumulada, a la Conca no hi ha hagut cap desperfecte remarcable, segons han confirmat fonts del Consell Comarcal.

Talls de trànsit en rieres i passos subterranis al Baix Penedès

Al Baix Penedès, l’acumulació d’aigua al Vendrell ha provocat el tall de trànsit a la riera de la Bisbal al seu pas pel nucli de Sant Salvador, amb algunes inundacions als carrers propers a l’espai natural de les Madrigueres. Al nucli del poble també s’ha interromput el trànsit a l’altura del torrent del Lluc amb la riera de Sant Salvador, i durant la nit la Policia Local ha hagut de tallar el pas sota la via del tren que hi ha prop de la riera de la Bisbal. En aquests dos últims casos, les brigades de neteja tenen previst treballar a la zona tot el matí per desbrossar les restes d’arbres arrossegades pel temporal. Al municipi del Montmell han caigut fins a 133 litres per metre quadrat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: