Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torra torna a demanar a Felip VI que el rebi i que demani "disculpes" pel discurs del 3-O

El president del Govern insisteix en tenir una trobada amb el monarca per explicar "què està passant" al país

El president del Govern, Quim Torra, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en la inauguració del Palau d'Esports Catalunya per als Jocs Mediterranis El president del Govern, Quim Torra, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en la inauguració del Palau d'Esports Catalunya per als Jocs Mediterranis SÍLVIA JARDÍ / ACN
Societat ACN
Dijous, 21 Juny 2018 07:25

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dimecres en què Felip VI el rebi perquè li pugui "explicar què està passant al nostre país". En la inauguració del Pavelló d'Esports Catalunya a Tarragona, ha afirmat que espera que si el monarca "té la voluntat d'inaugurar uns Jocs a Tarragona tingui també la responsabilitat d'escoltar què pensen bona part dels tarragonins i respecti l'opinió dels catalans". Després que s'hagi rebutjat des de la Moncloa una trobada entre Torra i Felip VI, el president del Govern ha reiterat la voluntat que el rebi. Torra, que no ha desvetllat si assistirà o no a la inauguració dels Jocs Mediterranis divendres, ha reclamat al rei "que demani disculpes al poble de Catalunya" pel discurs del 3 d'octubre i que tingui "el respecte exigible a qualsevol cap d'estat".

Torra ha insistit en mantenir una reunió després que, amb Puigdemont i Mas, hagi demanat aquest dimecres, per carta, una trobada amb Felip VI que aposti pel diàleg, i que el govern espanyol no ho hagi autoritzat. En el discurs, ha afirmat que els dies posteriors a l’1-O van ser incomprensibles per als ciutadans que no entenien com s’havia emprat la violència contra ciutadans “indefensos” que “simplement exercien el seu dret a vot”. Aprofitant que Felip VI serà a Tarragona en la inauguració dels Jocs, el president li ha reclamat –“li preguem”, ha dit- que demani “disculpes” al poble de Catalunya” pel discurs del 3 d’octubre. “La situació actual no pot durar més temps”, ha dit.

En la seva intervenció, Torra ha demanat que els Jocs Mediterranis, que comencen divendres, serveixin també per explicar "la situació de greu excepcionalitat" que es viu a Catalunya, i que tothom que vingui de fora i "vulgui saber què passa" i "què són aquests llacets grocs" no se'n vagin sense una resposta. "Hem de respondre que mig Govern és a la presó i l'altre mig és a l'exili; és inaudit i no pot passar desapercebut quan parlem d'uns Jocs que parlen de cohesió", ha afirmat.

El president de la Generalitat també ha fet referència als "esforços" que s'han hagut de fer per arribar a celebrar l'esdeveniment esportiu, que es va haver d'ajornar un any. En aquesta línia, ha lamentat la "manca" d'un "finançament a l'alçada de les circumstàncies" per part de l'Estat, mentre que ha ressaltat que el govern català ha complit amb els seus compromisos. En total, la Generalitat ha invertit 32 milions d'euros en els Jocs Mediterranis, i ha fet possible el Palau d'Esports Catalunya.

Torra ha defensat que l'esdeveniment esportiu a Tarragona és una "oportunitat" perquè es conegui Catalunya. "Tarragona demostra el lideratge del país i és exemple del país que desitgem", ha explicat. També ha destacat la "tenacitat" de l'alcalde Ballesteros per tirar endavant l'esdeveniment en què seran "els millors Jocs Mediterranis de la història", segons el president, que també ha recordat el drama que s'està vivint al Mediterrani.

Durant la inauguració del Palau d'Esports, s'ha emès un vídeo de Carles Puigdemont que, des de Berlín, ha celebrat que s'hagi arribat a celebrar els Jocs "tot i les dificultats, les incomprensions i les deslleialtats". Així, a Ballesteros l'ha felicitat per "no defallir" en cap moment. De fet, l'alcalde ha explicat que Puigdemont ha estat una de les personalitats que va tenir "des del principi" al costat i que va confiar en els Jocs.

Després de veure el vídeo, l'alcalde de Tarragona ha assegurat en el seu discurs que li sap "molt greu" pel que està passant Puigdemont: "és la representació de la unió malgrat les dificultats i de vèncer els obstacles". "Els guanyadors veuen l'obstacle i des del minut zero veuen com ho han de superar", ha defensat el batlle, que ha reconegut la feina dels presidents de la Generalitat, començant per Montilla, en què va començar la candidatura, Mas, Puigdemont, i Torra, per "culminar la feina feta".

Ballesteros ha assegurat que se sent "feliç" en inaugurar el Pavelló d'Esports perquè considera que "s'ha materialitzat un somni". L'alcalde ha admès que "el camí ha estat difícil i feixuc" en l'organització d'un esdeveniment que es va haver d'ajornar un any.

Durant l'acte inaugural, hi ha hagut una exhibició de la secció de gimnàstica rítmica del Club Gimnàstic de Tarragona i una actuació musical de Joan Rovira i l'Orquestra de Vent de Tarragona, en què han interpretat 'Encara tenim temps' i 'Germans de Llengua'. El nou Pavelló a la ciutat de Tarragona, que ha suposat una inversió per part del Govern de 17,8 milions d'euros, té una capacitat per a 5.000 espectadors.

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, que les instal·lacions dels Jocs, com la del Palau d'Esports, que acollirà les competicions d'handbol, serà un dels llegats més tangibles de l'esdeveniment. A més, ha afirmat que totes les infraestructures permetran posar Tarragona al mapa del món per acollir, en un futur, més esdeveniments esportius europeus. "Que la treva olímpica es mantingui durant els Jocs", ha desitjat.

La CUP demana a Torra que no participi d'una "farsa"

Els regidors de la CUP de Tarragona han entregat una carta a Torra per demanar-li que no es presti a participar en els Jocs, una "farsa" que "conjuga malbaratament de recursos públics amb l'expressió d'un espanyolisme que poc té a veure amb la realitat social i cultural de Tarragona". En aquest sentit, li reclamen que se centri en "recuperar la construcció de la República Catalana". Els regidors li han entregat en el moment en què tots els membres del consistori l'han rebut en la visita institucional a l'Ajuntament.

A la carta, qüestionen el cost del Palau d'Esports, i argumenten que els 17 milions d'euros invertits en la infraestructura haurien anat bé per reformar íntegrament l'hospital Joan XXIII o per millorar tots els centres educatius públics. "Al costat del palau tenim una escola en barracons", apunten.

La CUP també fa menció a l'1-O i afirmen que el pacte municipal entre PP i PSC ha servit per negar el què va passar i "no plantar cara a la repressió", que ha fet que desenes de persones hagin estat citades als jutjats.

En la seva visita a l'Ajuntament, Torra ha signat el Llibre d'Honor i ha rebut obsequis del consistori, entre els quals no ha faltat un ninot de Tàrracvs, la mascota dels Jocs Mediterranis.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: