Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es registren 241 agressions al personal sanitari de les comarques tarragonines durant el 2017

Avui és el dia contra les agressions als professionals de la salut

Una infermera treballa en la consulta d'infermeria del nou Hospital de Dia de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa Una infermera treballa en la consulta d'infermeria del nou Hospital de Dia de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa JORDI MARSAL / ACN
Societat ACN
Dijous, 15 Març 2018 15:07

Els incidents i agressions al personal sanitari de les comarques del Camp de Tarragona i l'Ebre han tendit a l'alça. Coincidint amb el dia contra les agressions als professionals sanitaris, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, ha fet públic un informe sobre els incidents registrats durant l'últim any. Així, el 2017 es van registrar un total de 241 agressions, mentre que al 2016 van ser 195, el que representa un augment del 23,58%. Per centres, a la Fundació Sant Pau i Santa Tecla s'han produït 32 agressions -25% a homes i 75% a dones-, i al grup Sagessa se n'han registrat 129, on el 79,1% han estat a dones i el 20,9% a homes. Respecte als centres de l'ICS al Camp de Tarragona, s'han donat 95 situacions de violència, on el 84,2% dels incidents han estat a dones. Al Pius Hospital de Valls s'han registrat quatre agressions verbals a dones. Entre tot el personal sanitari, el que més incidents ha registrat ha estat el personal d'infermeria (51,87%). En total, han rebut 125 agressions.

Aquest dijous 15 de març se celebra el dia nacional contra les agressions al personal sanitari. Durant aquesta setmana s'ha desplegat una pancarta amb un llaç daurat a la façana del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona per demanar tolerància zero contra aquest tipus d'agressions. El president de la corporació, el doctor Fernando Vizcarro, recorda que "les agressions als metges estan considerades delicte penal" i afirma que ·cal aplicar tolerància zero contra aquests incidents·. A més, anima els professionals a denunciar aquests episodis i recorda que rebran tot el suport de la corporació. També assenyala que, si algun professional vol participar en un curs de formació sobre com afrontar una possible agressió, el col·legi posa a la seva disposició cursos gratuïts a través de la Organización Médica Colegial.

Notable descens en les agressions a metges

Durant l'any 2017 s'han registrat fins a cinquanta agressions als metges de les comarques tarragonines, xifra que suposa un descens del 41% respecte l'any anterior, quan es van comptabilitzar 70 agressions. D'aquests incidents, el 66% han afectat el gènere femení, mentre que el 34% han implicat el masculí. Així ho mostra l'informe elaborat pel col·legi amb les dades proporcionades pels diferents proveïdors sanitaris. Com en anys anteriors, la majoria dels episodis han estat verbals i a la corporació no li consta que cap denúncia hagi arribat a l'àmbit judicial.

Amb tot, les xifres no són definitives perquè no s'han facilitat a la corporació les dades corresponents a l'Hospital Verge de la Cinta i als centres d'Atenció Primària de l'ICS a les Terres de l’Ebre. De fet, la majoria d'incidents han succeït als centres d'atenció primària de l'ICS al Camp de Tarragona. Les causes desencadenants d'aquestes situacions han estat l'assistència rebuda (19’51%), el temps d'espera (17,07%), el tracte rebut (13,66%), la informació rebuda (13,17%) i l'incompliment de les normes de convivència i educació (12,68%).

3.429 agressions a metges en 7 anys

En el conjunt de l'Estat les agressions a metges han augmentat de manera moderada, fet que manté la tendència ascendent. Tot i això, des del col·legi es remarca que la problemàtica persisteix, ja que hi ha agressions que no es comuniquen.

Amenaces i coaccions centren la major part de les 3.429 agressions que han patit els metges/ses en l'exercici de la seva professió a tot l'estat espanyol durant els darrers set anys, segons dades de la Organización Médica Colegial. D'aquests casos de violència, el 12% va acabar amb lesions, el 31% van ser insults i el 57% amenaces.

La Organización Médica Colegial, conjuntament amb els 52 Col·legis de Metges estatals, va posar en marxa l'observatori d'agressions arran de la mort, l'any 2009, de la doctora María Eugenia Moreno, una resident de 34 anys que va ser assassinada per un pacient quan estava treballant al centre de salut de Moratalla (Múrcia).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: