Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 652

Altafulla, capital mediterrània dels viatgers del món

Altafulla va acollir el 3 de març la reunió del Grup de la Mediterrània, liderat pel notari tarragoní Martín Garrido Melero, on hi van participar els únics catalans que han visitat tots els països del món

Altafulla va acollir la reunió del Grup de la Mediterrània, amb els viatgers que han visitat la majoria o tots els països del món Altafulla va acollir la reunió del Grup de la Mediterrània, amb els viatgers que han visitat la majoria o tots els països del món T.CAROT
Societat
Diumenge, 11 Març 2018 01:13

Què pots fer quan et conviden a compartir un acte en el qual els convidats són les úniques persones de l'Estat espanyol que han donat la volta al món? Docs bàsicament escoltar. Però, és clar, també se’t plantegen sobtadament moltes preguntes, que afablement i en la conversa informal, van contestant els interlocutors, en la conversa fluida que neix del cor i no de cap ànsia protagonista.

Aquest escenari el vaig viure el vespre del dissabte 3 de març, una cita inèdita i una trobada segurament irrepetible: Carles Useros, Jorge Sánchez, Román Heréter i Magí Casajoanes. Són els “Big” que han viatjat als 193 estats reconeguts per l’ONU. Una trobada segurament irrepetible gràcies al notari tarragoní Martín Garrido Melero, que és el president del Grup de la Mediterrània del Travel Century Club, l’entitat que verifica i acredita els mèrits dels viatgers i que té la seu al forn del Senyor, a Altafulla.

Si la sorpresa pels convidats és notòria, no deixa de deixar-te bocabadat l’indret on té lloc la trobada reduïda. L’espai no és gran, però està ben aprofitat: les parets són expositors de llibres i codis medievals que han convertit l’edifici, també medieval, amb un museu privat visitable.

Les sorpreses, tenint en compte que d’antuvi no tenia coneixement directe ni de l’amfitrió ni de l’entitat ni del lloc, es veuen diluïdes immediatament per la calidesa de l’acollida, a la qual cosa ajuda la copa de vi, el formatge danès i uns talls d’una mena de llonganissa seca però de peix fumat, ambdues coses exquisides. Ho ha portat Biorg, un viatger, també, que ha estat convidat per l’acte per Franz.

Franz, nascut a Dinamarca, venia a Tarragona des dels 4 anys a estiuejar a la casa natal de l’avia. Físic de partícules, que va liderar un grup de treball al CERN de Suïssa, ara també és un viatger del TCC Mediterrània que viu a Cala Romana i, ja jubilat, s’ha passat al món de les lletres (té poesia, contes i una novel·la inèdita, en suec, és clar) i exerceix de bibliotecari.

Calidesa de l’ambient

La familiaritat i el contacte directe de tothom entre si, genera un preàmbul a l’acte en què s’assoleix un bon nivell de coneixement general de tot el que ha de passar tot seguit. Per exemple, sentir que Carles ha fet tres voltes al món, però Jorge Sánchez n’ha fet set: en 20 anys ha gastat 100.000 dòlars (és a dir, 5.000 per any; tampoc li ha resultat tan car), mentre que d’altres, per fer-ne una de sola igual se n’ha gastat un milió.
Comença l’acte formal. Oficia l’amfitrió. Martin Garrido obre el ritual. Presenta els convidats. S’obre un temps en que regeix l’espai (el que ens acull i sobre el què s’explica: el Planeta), més que la cronologia del rellotge. Els relats personals de les experiències flueixen.

Se sobreposen anècdotes, es complementen detalls en un viatge fotogràfic rapidíssim però exhaustiu pels 193 estats. “No es tracta de competir ni de fer rècords, sinó de compartir, i ajudar a qui vulgui viatjar amb criteris del TCC”, coincideixen a explicar els viatgers, guarnit amb detalls personals, records, preferències....

Tot això és gràcies a Carles Useros, que es va plantejar contactar amb els cinc espanyols que havien fet la mateixa gesta que ell, i va aconseguir la reunió un 22 de desembre. El seu denominador comú es posa al servei d’explicar a l’auditori la dimensió humana de l’experiència, la seva pròpia però també la d’interacció amb les comunitats i cultures, per reconèixer l’esperit de llibertat que genera el viatjar, i la solidaritat que es rep en fer-ho.

I més convidats

Òscar Cadiach és un dels convidats, que els TCC coneixen ja d’anteriors reunions. Surt Biorg a explicar la seva experiència, també Joao Peixoto, un dels dos portuguesos “Big”, i mentre compartim les seves explicacions arriba Pep Bernadas, l’antropòleg creador d’Altaïr, l’acreditada com a millor llibreria europea de viatges que dirigeix, que s’afegeix a la conversa en què ha derivat, ja amb la interacció de tothom.

En acabar, ja sobre les 10 de la nit, les converses es creuen mentre es degusta el bufet d’amanides i fajitas, que cuina al moment Xavier. L’intercanvi esdevé més interactiu, fins que les dinàmiques de l’espai i la taula central de l’indret porta la conversa a focalitzar en un interlocutor. Amb Pep Bernadas intercanviem punts de vista sobre l’acte, els convidats, l’excel·lència del vespre i després aspectes ja més concrets de les experiències personals.

Malgrat la seva lesió medul·lar, que l’obliga a moure’s ara amb bastons (ha deixat la cadira de rodes), Pep manté una activitat professional i viatgera envejable. Explica quan li va donar en mà un llibre a José Mújica, el mandatari uruguaià, que va derivar en una llarga conversa amb el president, desvetllant aspectes de la història dels tupamaros. O explicant el seu treball actual, amb un grup pluridisciplinar, als països subsaharians impulsant la formació de formadors per contribuir a canviar el món per fer-lo millor.

Passada la mitjanit, amb un escalf al cor, i al cos, agraeixo a Martin l’experiència i poso el punt final, mentre al carrer m’acull una nit en que la lluna plena de fa dos dies encara il·lumina lletosament, per un cel lleugerament entelat. Segons m’han dit, encara hi ha més fases per viure, aprofundint converses i experimentant beuratges. Les sensacions s’han de pair, i prefereixo no empatxar-me, viure-ho tot d’una tirada.

Per conèixer el TCC

El Travel Century Club (TCC) és una entitat que va nàixer el 1954 als EUA per aixoplugar el viatgers que certifiquin haver visitat més de cent països del món. Seixanta tres anys desprès hi ha 20 grups als EEUU, dos a Canadà, un al Regne Unit i un a Alemanya, i Altafulla acull el Grup de la Mediterrània, liderat pel notari tarragoní Martín Garrido Melero. Aquest organisme és el que publica la relació, reconeguda oficialment, dels països reconeguts per l’ONU (són 193), però també la llista dels territoris (a més dels Estats, nacions sense estat, indrets, illes –per exemple Mallorca, o Canàries, igual que Ceuta i Melilla, es consideren territoris, al marge de l’estat espanyol-) d’arreu del Planeta: en total 325 identificats l’any 2014. Sobre aquesta base, hi ha el registre de persones que els visiten i s’estableixen classificacions.

Així, els que han visitat els 193 països de l’ONU assoleixen el títol de “Big”, o grans, i es considera que han donat la volta al món. Actualment són només 130 persones de tot el món les que tenen acreditada aquesta fita, i d’entre tots aquests 4 són catalans (a Espanya hi ha un asturià, Sabino Antuña de 80 anys), a Portugal dos persones, dues se n’han registrat a França,...). La xifra sobta si es té en compte que són més de 5.000 les persones que han pujat a l’Everest, i passen de 500 les que han viatjat a l’espai.

El “Big” catalans van estar a Altafulla el vespre del dissabte 3 de març, una cita inèdita i una trobada segurament irrepetible: Carles Useros, Jorge Sánchez, Román Heréter i Magí Casajoanes.

L’amfitrió

Martin Garrido també és professor de dret, a la Facultat de Jurídiques de la URV, i especialista reconegut al país en Dret Civil Català (ha publicat llibres i molts articles, com col·laborador –també amb articles generals a Diari de Tarragona-). Són trets que revelen característiques d’aquesta persona culta i generosa, que amaga la timidesa amb una aparença de senzillesa franca, generosa, acollidora i oberta.

L’esperit de mecenes està arrelat en aquest home senzill, extremeny d’origen (de Càceres concretament), que dirigeix la primera col·lecció jurídica del dret civil català realitzada íntegrament per notaris: “Monográficos del derecho Civil Catalán”, que es va presentar al Col·legi de Notaris de Catalunya, sota la presidència del conseller Carles Mundó el 9 de març de 2016.

El forn del senyor és un edifici medieval, que va adquirir Martin Garrido. Com és ben sabut, els barons d'Altafulla eren senyors d'alltres poblacions, com Tamarit, el Morell o Botarell, en les quals retenien la possessió del forn; és a dir, de l'exigència d'haver de coure el pa únicament al seu forn. Actualment només es disposa d’una notícia d'un arrendament, l'any 1676, atorgat a favor de l'altafullenc Romeu Ferrer per un import de 40 lliures (els forns de pa constituïen una font d'ingressos força substanciosa per als senyors, que els arrendaven per anualitats).

Els Big

Román Hereter (el Viatger Fotògraf) (Lleida 1959)

Novel·la és periodista, fotògraf i viatger. Ha dedicat vint anys de la seva vida a l'objectiu de visitar tots els països del món, el que va aconseguir el 2004, abans de complir 45 anys, sent Timor de l'Est seu últim país.
Ell defineix així la seva manera de viatjar: "L'art de viatjar no s'aprèn ni a l'escola ni a la universitat, sinó respirant la pols dels camins".

Román ha escrit una desena de llibres de viatges, sent el més original "Guia del Viatger pel Món", on mostra fotografies de la totalitat dels països de les Nacions Unides.

La seva pàgina web, és: www.romanhereter.com

Jorge Sánchez (el Dervix Veloç) (L'Hospitalet de Llobregat 1954)

Des de ben petit va decidir emular el seu heroi, Sindbad el Marí, i conèixer el món sencer en set viatges amb el propòsit d'adquirir coneixements sobre la vida, que solia buscar a monestirs, temples i Tekkes de diverses religions. L'any 2003 va aconseguir penetrar en el seu últim país de les Nacions Unides: Somàlia.

La seva pàgina web és: www.jorgesanchez.es

Carles Useros (el Passatger del Món) (Figueres 1969)

Carles ha recorregut tots els països del món al llarg de 21 anys, sense patrocinadors, treballant en hostaleria la temporada turística per aconseguir els diners amb què pagar els seus bitllets d'avió i altres despeses de viatges, fins que l'any 2016, a l' aterrar a l'Aràbia Saudita, va sumar el seu país número 193 de les Nacions Unides. Fins al moment, Carles ha donat tres voltes al món. Ha escrit un llibre titulat 'Passatger del Món' on relata les seves mil i una peripècies.

La seva pàgina web, és: http://pasajerodelmundo.es/

Magí Casajoanes (el Viatger Elegant) (Barcelona 1950)

Magí ha sabut combinar la seva passió pels viatges amb els seus negocis immobiliaris. No és un motxiller ni s'allotja en els dormitoris dels albergs de joventut, sinó que viatja amb classe, de manera elegant. Sempre va vestit de manera impecable, amb vestit, corbata i bessons a joc, més les sabates ben raspallats amb betum negre. El seu últim país de les Nacions Unides va ser l'Afganistan, el visat va obtenir a l'Ambaixada d'aquest país a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units). Va volar amb ell a Tashkent (Uzbekistan) i va creuar la frontera afganesa per terra fins Mazar-i-Sharif.

No disposa de pàgina web, ni ha escrit (encara) cap llibre, tot i que té intenció de fer-ho.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: