Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Yolanda López (CatECP): “Abocar-nos a un turisme 'low cost' és tenir abandonat el territori”

La cap de llista dels comuns per Tarragona considera que la demarcació és “un territori oblidat” / López diu que l’objectiu del 21-D és "desbloquejar Catalunya per canviar Espanya"

La candidata per Tarragona de Catalunya En Comú- Podem, Yolanda López, a la plaça dedicada a la casa dels germans Ramon i Vidales del Vendrell La candidata per Tarragona de Catalunya En Comú- Podem, Yolanda López, a la plaça dedicada a la casa dels germans Ramon i Vidales del Vendrell J.CARTANYÀ
Societat Josep Cartanyà
Divendres, 15 Desembre 2017 08:17

Yolanda López Fernández, cap de llista per Tarragona de Catalunya en Comú-Podem (CatECP) a les eleccions del 21-D al Parlament. És nascuda a Barcelona i actualment resideix al Vendrell. Va ser la número dos de la candidatura de Podem per Tarragona en les darreres eleccions generals al Congrés.

La gent de Catalunya en Comú – Podem veniu de tradicions polítiques diferents. Com ha viscut aquest procés d’elecció com a cap de llista, tenint en compte que hi va haver algun sector crític amb la coalició?

Doncs gairebé no hem tingut ni temps de fer-nos els cordons de les sabates ja que la convocatòria d’eleccions ens va enxampar enmig de tot el procés de negociació entre Catalunya en Comú i Podem. Sobre les crítiques que van sorgir, són anecdòtiques. Dels 22 o 23 cercles que hi ha a la demarcació de Tarragona, només n’hi ha un parell que es van mostrar contraris i l’assemblea ciutadana –el màxim òrgan de Podem- va fer un mandat clar, de 17.000 persones, 13.000 ens van donar suport.

Des de CatECP parleu de l’objectiu de “desbloquejar Catalunya per canviar Espanya”...

Catalunya sempre ha estat un motor de canvi d’Espanya i pensem que, ara més que mai, ha de tornar a ser-ho. Davant dels dos blocs que han fracassat en les seves estratègies, -el del 155 i el de la DUI-, Xavier Domènech és l’únic candidat que pot oferir ponts de diàleg.

La vostra candidatura aposta per un govern d’esquerres a Catalunya. Una proposta que encara es veu més difícil si la feu extensiva perquè hi hagi un canvi de correlació de forces a Madrid.

Nosaltres a Catalunya sortim a guanyar i la primera parada és el 21-D. Sí que aspirem a que, si hi ha un consens i un canvi per una majoria progressista a Catalunya, es pot empènyer al PSOE a promoure la moció de censura a Rajoy i formar un govern progressista al Congrés i que es reformi la Constitució, que es va fer fa 40 anys en un moment molt concret de la història i ha quedat obsoleta. El que és gairebé impossible és que hi hagi algun tipus d’acord amb el PDeCAT (com a integrant de Junts per Catalunya) ja que han estat responsables de les retallades dels últims anys a Catalunya. Però sí és possible un canvi per un govern progressista i que també ens condueixi cap a un referèndum pactat.

Vostè ha dit en més d’una ocasió que considera que Tarragona és un territori oblidat. Per què?

Perquè està abandonat tant per la Generalitat com per l’Estat: les inversions, l’eterna arribada del Corredor del Mediterrani... S’està plantejant projectes com el de BCN World (ara Hard Rock), quan el nostre territori pot apostar per un altre tipus de turisme de més qualitat, que no sigui estacional. Abocar-nos a un turisme low cost és tenir abandonat el territori.

Quines haurien de ser les alternatives per a la nostra economia?

S’hauria de pensar en una industrialització intel·ligent, invertint en I+D+I (Investigació, desenvolupament i innovació) per atraure inversions de qualitat i que generin llocs de treball de qualitat.

Els sindicats s’han mostrat preocupats en més d’una ocasió per la precarietat del sector turístic de la Costa Daurada...

PortAventura ha atret un turisme de qualitat. Els sindicats estan lluitant perquè s’hi continuï generant llocs de treballs amb un mínim de qualitat. Però això no té res a veure amb Hard Rock, que és un model de turisme de baixa qualitat i de treball precari. No tenim necessitat d’aquest tipus de turisme.

Què en pensa de les experiències sorgides en comarques com el Priorat o la Conca al voltant del turisme d’interior o les cases rurals?

Representen una bona alternativa perquè té més qualitat i no és estacional. Tenim possibilitats de fer turisme gastronòmic i rural o l’enoturisme, amb moltes possibilitats.

Dins d’aquesta “Tarragona oblidada” encara hi ha sectors que sembla que estiguin més oblidats com els pagesos i els pescadors.

En el cas dels pescadors, tenen un problema greu. Els retenen la subvenció que reben per al període de veda i han de costejar les seves despeses sense poder sortir a la mar durant un temps. Tot i no ser sectors molt grans, se’ls ha d’ajudar per què hi ha famílies que viuen d’aquesta activitat. A més, si no es té cura dels productors de les denominacions d’origen, també se’n ressentirà l’oferta gastronòmica. Són els grans oblidats.

Diversos agents econòmics i socials han coincidit en criticar que, si no hi ha unes bones infraestructures, no serà possible un creixement econòmic del territori.

Hi ha diversos exemples d’aquesta paralització. Al Port de Tarragona no avancen les obres d’ampliació. El Corredor és prioritari per Catalunya, Espanya i Europa i s’hauria de recuperar la via Reus-Roda. El transport de viatgers segueix sent precari i no pot ser que, la gent vagi de peu en un trajecte en bus entre Tarragona i el Vendrell. En aquesta demarcació és vergonyós que per fer 30 km, el trajecte es converteixi en una odissea. En mobilitat i en altres temes, Tarragona és un territori “de segona” per a la Generalitat i, en canvi, som la segona àrea metropolitana. Hem de deixar de ser un territori de segona.

La cap de llista del PSC per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, ha demanat als candidats de la demarcació el seu compromís perquè, si governen, defensin un mínim d’un 10% d’inversions al territori, que és el que li correspondria segons la població que representa. Hi està d’acord?

És una bona proposta. M’agradaria que la proposta no fos només electoral. Jo espero que ens puguem asseure a parlar-ne.

Vostè resideix al Vendrell. M’agradaria saber què en pensa del procés de creació de la vegueria del Penedès –un dels temes paralitzats per la manca d’activitat al Parlament- i, especialment, des del punt de vista del Baix Penedès, una comarca a cavall entre dos territoris.

Els companys de Catalunya En Comú ja treballen i s’organitzen en forma de vegueria. La situació del Baix Penedès és curiosa perquè està enmig de dues vegueries, el Camp i el Penedès. En clau econòmica, al Vendrell i al Baix Penedès li convindria estar a la vegueria del Penedès, però és cert que hi ha molta gent d’aquí que no se sent del tot identificada amb que els posin amb una vegueria “de la província de Barcelona”. Però malgrat els vincles sentimentals amb Tarragona, nosaltres som partidaris de la vegueria.

Quin pronòstic fa dels resultats de cara a aquestes eleccions?

Venim d’un procés cansat i esgotador, que ho notes entre la gent. Però crec que la gent s’anirà animant a mesura que s’apropi el 21-D. Les enquestes no ens donen mai resultats favorables, i no entenem el perquè, però a nosaltres el desembre ens porta sort i espero que puguem repetir la remuntada i que el nostre missatge qualli. Estem lluny de discursos que fan esborronar, com el del senyor Albert Ribera, quan l’únic argument que té és que s’ha de votar per fer fora els independentistes i s’oblida que estan representant la meitat de la població. Apostem per un projecte de país, de consens. No es pot crear un país amb dos fronts enfrontats. Jo crec que la gent ens farà guanyadors com ens van fer en les dues darreres eleccions generals.

Doncs moltes gràcies.

Gràcies a vosaltres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: