Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona acollirà una jornada sobre les criatures robades per les dictadures

Entrepobles organitza aquest acte el proper 16 de novembre, a l’IMET, en el marc de les 5es jornades ‘La memòria històrica contra la impunitat’

El País Valencià va ser un dels llocs més afectats per criatures robades El País Valencià va ser un dels llocs més afectats per criatures robades CEDIDA
Societat Redacció Infocamp
Dimarts, 14 Novembre 2017 17:52

L’ONG Entrepobles organitza, el proper dijous 16 de novembre, a les 19h, a l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), les 5es jornades ‘La memòria històrica contra la impunitat’, que se centraran en ‘Les criatures robades per les dictadures’. Hi assistiran, entitats com Pro-búsqueda, que treballa en la recerca de nens robats o desapareguts a El Salvador i comptaran amb col·laboració de CONAVIGUA (Coordinadora de Vídues de Guatemala). La jornada també tractarà de la investigació per conèixer la magnitud de la desaparició forçada de criatures durant la dictadura franquista i bona part de la transició espanyola.

En l’actualitat Entrepobles col·labora amb l’organització Pro-búsqueda en tasques de recuperació de la memòria històrica a El Salvador. Els familiars de l'Associació Pro-Búsqueda de Niñas y Niños Desaparecidos promouen una justícia efectiva a favor de las víctimes que s'assumeix como un dret inalienable que alhora “constitueix una condició necessària per a construir una pau sostenible i promoure una autentica reconciliació entre las i els salvadorenys”.

Pro-búsqueda comença la seva lluita l'any 1992, l'any que es signen els acords de pau d'El Salvador. Des de llavors ha rebut un gran reconeixement internacional per la seva tasca, com el premi català dels Drets Humans Vidal i Lleixa que li va ser concedit l’any 2000.

Les criatures, també robades pel Franquisme

Les jornades també es referiran a la investigació que s’està portant a terme per saber la magnitud de la desaparició forçada de criatures durant la dictadura franquista i una gran part de la transició. Molts familiars que saben o intueixen que els seus fills els i van ser robats, estan organitzant-se per saber què va passar realment. La mostra més clara d’això és l’Observatorio de las desapariciones forzadas de menores, que col•laboren en aquesta jornada.

Treballant per la memòria històrica

Des de l’any 2006, Entrepobles ve organitzant les jornades de la Memòria Històrica lligades a projectes d’empoderament i defensa dels drets de les poblacions víctimes de conflictes armats, d’exhumacions de fosses comunes i de recerca de desapareguts. En totes elles, l’organització aprofita per parlar de la nostra Memòria Històrica, “un fet que considerem necessari per entendre el present que vivim i el futur que volem aconseguir”, assenyala Entrepobles.

Les intervencions en la jornada aniran a càrrec d’Eduardo Garcia, director de l'Associació Pro-Búsqueda i de José Antonio Antón Valero, catedràtic d’Història, membre d’Entrepobles.

Aquesta jornada està organitzada per Entrepobles amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONG pel Desenvolupament, la Defensa dels Drets Humans i la Pau a Tarragona; el Fòrum de Tarragona per la Memòria i l’Observatorio de las Desapariciones Forzadas de Menores.

Publicitat