Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El nou POUM projecta Valls com a capital interior del Camp de Tarragona

La Comissió d'Urbanisme de la Generalitat dóna llum verda al POUM de Valls, que permet un sostre de 3.500 nous habitatges amb un topall de 7.560

El POUM preveu dues rondes de circumval·lació, una d’exterior que connectaria amb les principals carreteres i una ronda urbana amb portes d’entrada El POUM preveu dues rondes de circumval·lació, una d’exterior que connectaria amb les principals carreteres i una ronda urbana amb portes d’entrada TES
Urbanisme Redacció Infocamp
Dimarts, 10 Octubre 2017 16:50

La Comissió territorial d’urbanisme del Camp de Tarragona, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha informat favorablement avui del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Valls, que ara l’Ajuntament podrà aprovar de manera definitiva en el ple que podria celebrar-se, a principis de 2018, i amb l'aprovació definitiva de la CTU.

El POUM és l’instrument que orienta i ordena el desenvolupament urbanístic d’un municipi. En el cas de Valls, l’Ajuntament ha impulsat la seva renovació per adaptar-lo a les necessitat de transformació i creixement del terme municipal, que abasta 5.500 hectàrees amb una població de 24.300 habitants.

Primer, el Barri Antic

El nou planejament es basa en el concepte de desenvolupament sostenible i fixa els paràmetres que permetran fomentar la rehabilitació i la reutilització de la ciutat actual front el consum de noves extensions de sòl. Per això, el POUM contempla un desenvolupament de sòl residencial moderat. Així, entre plans de millora urbana, polígons d’actuació urbanística i sòl urbanitzable delimitat, el sostre s’estableix amb prop de 3.500 nous habitatges. Tot i així, entre aquests, es prioritza en primer terme el desenvolupament dels plans urbanístics al voltant del Barri Antic, amb un sostre estimat de 1.000 habitatges, amb l’objectiu de resituar el nucli històric com autèntic centre geogràfic urbà i consolidar la seva recuperació demogràfica, social, urbanística i comercial. Així, es prioritza el desenvolupament urbà de l’Hort del Carme, el Prado i Portal Nou. Amb el mateix objectiu d’assolir el reequilibri urbanístic del conjunt de la ciutat, el futur POUM limita el creixement residencial a les zones nord de la ciutat.

No obstant, s’aposta per incrementar el pes de Valls al territori diversificant els usos admesos al seu terme i augmentant-ne la població. Així, es classifiquen 172 hectàrees de sòl urbanitzable, que permetrien la construcció, si es desenvolupessin totalment, de 7.560 habitatges.

Valls, capital interior del Camp

El pla urbanístic estableix els eixos estratègics de desenvolupament urbanístic de Valls, en primer lloc consolidant el paper de la ciutat com a capital de l’interior del Camp de Tarragona. Un punt cabdal és la xarxa viària principal que estableix dues rondes de circumval·lació. La primera ronda seria una anella exterior que connectaria amb les principals carreteres de la ciutat i que discorreria per l’est a través de la ja en servei autovia A-27, pel nord amb un nou ramal que enllaçaria amb el polígon industrial i la carretera del Pla i per l’oest i el sud connectant amb les carreteres del Vendrell, Puigpelat, Nulles i Tarragona.

Amb funcions més internes, el POUM preveu com a segona anella viària de circumval·lació, una ronda urbana que tindria el paper de porta d’entrada a les diferents zones de la ciutat. Aquesta ronda aprofitaria bona part del recorregut de l’actual variant de l’N-240 o la sortida per la carretera de Montblanc, amb l’objectiu de relligar i cohesionar els diferents barris. En alguns trams d’aquesta ronda, com el dels barris de la Colla Vella, Pisos de Clols i Bon Sol, la via es transformaria en passeig, amb una configuració similar a l’adoptada recentment a l’entrada a Valls per la carretera del Pla.

També amb l’objectiu de reforçar el paper de capitalitat de Valls, el POUM contempla una reserva suficient de sòl per a equipaments públics educatius, esportius, assistencials, culturals o de promoció de ciutat, entre d’altres. A la vegada, les connexions del polígon industrial tenen un paper destacat en el futur POUM ja que a més de les noves connexions amb les rondes de ciutat, es preveu també la reserva de sòl per un nou ramal ferroviari de mercaderies.

Preservació del patrimoni paisatgístic

Un punt clau és també la preservació del patrimoni paisatgístic establint la protecció dels torrents i del seu entorn com espais naturals singulars i també les zones agrícoles del Tomb del Balcó i les Hortes de Valls com paisatge identificatiu de la imatge de la ciutat a salvaguardar. També s’estableix a través dels nous catàlegs una àmplia protecció del patrimoni arquitectònic, així com d’ambients urbans singulars o masies rurals.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: