Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Vendrell dona el tret de sortida a l’Any Carner

Aquest any es commemoren 150 anys del naixement del polític vendrellenc, que va ser ministre de Finances del govern d’Azaña

Les autoritats i familiars de Jaume Carner, davant la casa natal Les autoritats i familiars de Jaume Carner, davant la casa natal GENERALITAT
Societat J.M. Flores/ Taempus
Dissabte, 15 Juliol 2017 11:42

El Vendrell va donar ahir el tret de sortida als actes que se celebraran arreu del país per commemorar els 150 anys del naixement de l’advocat i polític republicà d’esquerres Jaume Carner, nat a la capital del Baix Penedès l’any 1867. L’acte oficial d’homenatge d’ahir va ser organitzat per l’Ajuntament de la vila i hi va assistir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, a més de la família del polític.

La consellera Borràs va aprofitar la figura i el llegat polític de Carner per afirmar que Catalunya és subjecte polític i no neix amb la Constitució del 1978. “La nació catalana ve de molt lluny, com ho demostra la nostra història i el propi retorn del president Tarradellas abans de la Constitució”, va assenyalar la representant del govern de la Generalitat, que va aprofitar per reivindicar també la implicació i participació popular com la base principal per canviar les coses. Meritxell Borràs va fer aquestes declaracions al costat de l’alcalde socialista del Vendrell, Martí Carnicer, antiindependentista declarat, i el dia que el president Puigdemont anunciava la nova reorganització del seu govern, del qual ella va ha estat a punt de saltar.

L’alcalde del Vendrell va recordar la vida de Jaume Carner i la seva relació amb la vila natal, i va fer especial esment de les reformes fiscals que Carner va impulsar com a ministre de la República, entre les quals l’import de la renda que perviu avui. Les autoritats i familiars de Jaume Carner es van desplaçar després a la casa natal del polític, al carrer de les Garrofes, on van descobrir una placa commemorativa obra de l’artista Camil·la Pérez. Alfons Carner i Sunyol, net de Jaume Carner, va destacar la saviesa, el coratge i la capacitat visionària del seu avi.

Ministre, republicà i d’esquerra

Jaume Carner i Romeu va néixer al Vendrell el 22 de febrer del 1867. Doctor en dret, va ocupar la vicepresidència del Centre Nacional Català. Va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona entre el 1901 i el 1904. Va abandonar la Lliga Regionalista per fundar el Centre Nacionalista Republicà i el diari El Poble Català. Va ser elegit diputat pel Vendrell amb Solidaritat Catalana. Republicà d’esquerra, va formar part de la comissió que va redactar el projecte d’autonomia de Catalunya, i va ser ministre de la República.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: