Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una comtessa anomenada Pilar

Calafell ha aprovat el canvi de nom del carrer de la Comtessa del Castell de la Mota pel de carrer d'Eslovènia, que feia referència al càrrec nobiliari que Franco va atorgar a la dona de Primo de Rivera

Pilar Primo de Rivera (segona per la dreta), participant en una reunió a l'Alemanya nazi (1941) Pilar Primo de Rivera (segona per la dreta), participant en una reunió a l'Alemanya nazi (1941) ARXIU / EL PUNT AVUI
Societat Cati Morell / Taempus
Diumenge, 07 Mai 2017 14:09

El carrer de la Comtessa de la Mota ha passat desapercebut durant molts anys al nucli de Segur de Calafell. Després de la mort del dictador Francisco Franco i, amb l'inici de la transició democràtica, es va catalanitzar i es van perdre alguns referents històrics vinculats al règim dictatorial. Fins que, fa uns mesos, el grup municipal de la CUP va posar sobre la taula la voluntat de treballar perquè s'eliminessin del nomenclàtor local totes les referències a la dictadura franquista, i va aconseguir el suport de la resta de grups. Així va ser com alguns van descobrir que darrere el títol nobiliari de la Comtessa del Castell de la Mota hi havia, ni més ni menys, que Pilar Primo de Rivera, líder de la secció femenina de la Falange Espanyola durant la dictadura, i que el Castell de la Mota, en realitat, està ubicat a Medina del Campo (Valladolid) i va ser la seu principal d'aquesta organització.

L'any 1960, Francisco Franco va atorgar el títol nobiliari a Pilar Primo de Rivera en reconeixement a la seva tasca política dins del Movimiento Nacional, partit únic de la dictadura franquista.

Pilar Primo de Rivera mantenia una estreta relació amb el municipi de Calafell; per això, durant l'època de desenvolupament del model turístic del franquisme, Calafell va ser un dels primers municipis del Penedès a tenir estació de tren.

El ple municipal va acordar canviar aquest nom i dedicar aquest carrer a Eslovènia, un país que va néixer com a estat l'any 1991, després d'independitzar-se de l'antiga Iugoslàvia, i que forma part de la Unió Europea des del 2004. Tota una premonició!

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: