Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Penedès tindrà vegueria pròpia la setmana que ve

El ple del Parlament debatrà la modificació de la llei de vegueries que suposa la inclusió d'aquest àmbit

Diada castellera de la vegueria Penedès, organitzada a Vilafranca del Penedès el 2009 Diada castellera de la vegueria Penedès, organitzada a Vilafranca del Penedès el 2009 R.LLAGOSTERA
Societat Cati Morell / Taempus
Dimecres, 01 Febrer 2017 08:30

El ple del Parlament aprovarà la setmana vinent la modificació de la llei de vegueries del 2010 per incloure-hi la modificació de la nova comarca del Moianès i la creació de la vegueria del Penedès. Aquest és el pas definitiu que obrirà la porta al nou estatus del Penedès dins la futura organització territorial de Catalunya.

L'anunci coincideix amb la presentació del document preliminar del Pla Territorial del Penedès, que, segons la Generalitat, podria ser definitiu abans de final d'any.

Els representants de la Plataforma per la Vegueria del Penedès van mostrar ahir la seva satisfacció després de dotze anys reivindicant el nou escenari. El president de la plataforma, Fèlix Simon, va remarcar el fet que totes les esmenes presentades pels partits es van acabar transaccionant i això permet aprovar una modificació de la llei en què tots els partits favorables al nou escenari –JxS, la CUP, CSQP i el PSC– se senten còmodes.

Amb l'actual calendari, segons Manel Cervera, membre de la plataforma, la vegueria arriba en un moment ideal, ja que el país està preparant les estructures d'estat necessàries per afrontar l'escenari de la independència. Això, segons ell, situa el Penedès en igualtat de condicions respecte a les vegueries que ja es van aprovar l'any 2010. “Hem tallat just, però hem arribat a temps”, va dir Cervera.

Fèlix Simon va advertir ahir que ara cal que les empreses i l'administració es fiquin al cap el Penedès de 72 municipis i que tots els grans projectes es facin amb aquesta vocació. Segons ell, al món econòmic i associatiu cada vegada està més interioritzada aquesta idea. I amb l'inici de les transferències s'acabarà de consolidar.

El debat de la capital es tancarà per llei

Una de les novetats de la modificació de la llei és que estableix un nou mecanisme parlamentari dins el procés de configuració de la nova vegueria. El text preveu que la capital de la vegueria del Penedès s'haurà de determinar per llei en un termini màxim de tres anys després de l'aprovació d'aquest text. Així, el Parlament acaba remetent un cop més al Parlament el debat sobre qui ha d'assumir aquest paper, tot i que les quatre comarques implicades semblen d'acord a repartir-se les competències.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: