Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Esports Redacció Infocamp

Els amants de la BTT sortiran d'Ulldemolins i recorreran diversos indrets del Parc Natural de la Serra del Montsant

Tot a punt a Ulldemolins per la celebració, aquest diumenge 1 de març, a partir de les 7:30 h, de la primera edició de la Gran Fons Montsant Bike BTT, una pedalada hivernal oberta a tots els públics i que travessa racons inèdits del Parc Natural de la Serra de Montsant.

La cita inaugural comptarà amb 200 participants, que es repartiran entre els recorreguts de 95, 81 i 39 quilòmetres respectivament. L'objectiu de l'organització és arribar a triplicar aquesta xifra a mitjà termini i consolidar el certamen com una prova ineludible per tots els amants de la BTT.

Margalef, La Bisbal de Falset, Cabacés, La Figuera, El Lloar, Gratallops, La Vilella Baixa, La Vilella Alta, La Morera de Montsant, Cornudella de Montsant i Albarca són les poblacions per on transita la prova, que compta amb el seu centre neuràlgic a Ulldemolins, com a punt de sortida i arribada.

Medi Ambient Redacció Infocamp

Aquest 25 de febrer s'inaugura la via ferrada que estava tancada des del 2011 per problemes de seguretat

El Parc Natural de Montsant farà aquest, dimecres 25 de febrer, a les 10:00 h, el bateig de la via ferrada amb la participació dels membres del Grup de Treball de Seguretat al Montsant, del Grup d'Escalada i Alta Muntanya del centre AEC de Reus, que van equipar la via inicialment el 2002.

Després del seu tancament l'any 2011 per les greus deficiències de manteniment i en matèria de seguretat, i dels treballs de rehabilitació efectuats durant el 2014, la via ferrada de Montsant tornarà a ser un equipament d'ús públic del Parc Natural de Montsant.

Millora de la seguretat

Durant el 2013 es va crear un Grup de Treball format per l'Ajuntament de la Morera de Montsant, Bombers de la Generalitat de Catalunya, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i personal tècnic del propi Parc amb l'objectiu de millorar la seguretat per a aquelles persones que realitzessin activitats al Montsant.

La primera de les accions va ser l'estudi de quines havien de ser les mesures de seguretat a dur a terme per a la reobertura de la via ferrada de Montsant. En primera instància, membres del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat van realitzar una inspecció tècnica de la via ferrada, mitjançant la qual van determinar els condicionants mínims de seguretat que havia de complir la via ferrada abans de ser reoberta. Així mateix, es va contactar amb el propietari de la finca per a demanar-li permís per aquest ús, ja que la via està ubicada en propietat privada.

Posteriorment, el Parc Natural de Montsant va encarregar un projecte tècnic per portar a terme el reequipament de la via ferrada a través dels membres de la comissió d'equipaments de la FEEC amb l'objectiu de poder tornar a obrir la via ferrada de Montsant en les condicions de seguretat pertinents i les instal·lacions adequades en cas d'accident i rescat.

La rehabilitació d'aquesta ferrada s'han dut a terme amb tecnologia i materials d'última generació. A més del sistema d'assegurança individual clàssic en ferrades, permetrà l'avanç en cordada per a principiants. Serà la primera via ferrada que té la línia de vida homologada per a ferrades amb tecnologia industrial. A més, des del Parc s'ha fet la senyalització corresponent sobre les característiques tècniques de la via, les normes d'ús i la responsabilitat de l'usuari.

Per tal de garantir la sostenibilitat econòmica i el manteniment de la via, les empreses que en facin ús hauran de demanar autorització al Parc Natural de Montsant per obtenir la llicència pertinent i pagar les taxes públiques establertes.

Turisme ACN

El Fòrum Permanent, conformat per una cinquantena d'agents, comença a caminar per definir quin ha de ser el model turístic de la comarca
Després que el passat mes de novembre el Parc Natural de Montsant demanés l'adhesió del Priorat a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), el projecte continua avançant segons s'havia previst. Així, el Grup de Treball que ha de liderar el procés es troba immers en la seva tasca ja des del novembre, i ara s'ha tancat el Fòrum Permanent, conformat per una cinquantena d'agents públics i privats que, amb les seves aportacions, ajudaran a definir l'estratègia a seguir i aprovaran el pla d'acció. Segons Jaume Salvat, membre del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya i coordinador del projecte, tot plegat servirà per "definir el model de turisme per a la comarca del Priorat".

L'associació EUROPARC promou que els parcs naturals s'adhereixin a la CETS, una iniciativa general perquè aquests indrets, i el seu territori d'influència, "promoguin el desenvolupament d'activitats turístiques que tinguin en compte la protecció del medi ambient i del patrimoni, així com l'activació de les economies locals", ha explicat Salvat.

En el cas del Parc Natural de Montsant, la primera reflexió es va haver de fer per decidir quina era la seva àrea d'influència. Ho ha aclarit el coordinador del projecte: "tota la comarca, perquè hi ha altres iniciatives, com la Carta del Paisatge o la sol·licitud perquè el paisatge del Priorat formi part del Patrimoni Mundial de la UNESCO, que van en aquesta direcció". "Es tractava de no fer una cosa més, sinó de sumar a aquestes iniciatives", ha exposat.

El procés va començar al novembre, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i tenint com a líders en l'àmbit tècnic membres del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili. De fet, ja al novembre es va constituir el Grup de Treball format, entre altres, pel Consell Comarcal del Priorat o les denominacions d'origen de la comarca.

Ara s'ha tancat Fòrum Permanent, que Salvat ha definit com un "element de participació", de manera que agents públics i privats, associacions o també particulars, puguin dir la seva a l'hora de definir la seva pròpia CETS. "No hi ha un model estàndard, sinó que cadascú ha de dibuixar el full de ruta", ha detallat, i és una oportunitat per definir el model de turisme per a la comarca del Priorat".

Pel que fa als terminis, el coordinador ha apostat per enllestir la part documental abans que acabi el 2015, és a dir, la diagnosi i el pla d'acció. D'aquesta manera, a final d'any es podria presentar la sol·licitud a EUROPARC, a la primavera del 2016 tindria lloc una auditoria, i el mateix any es podria aprovar la candidatura.

L'acreditació, com ha assenyalat Salvat, té dues vessants. Primer s'atorgaria al Parc Natural de Montsant, i en una segona fase les empreses del territori també podrien rebre el certificat. Entre els avantatges, ha destacat que "et permet connectar-te en xarxa amb altres territoris i accedir a mercats molt sensibles per aquest tipus de turisme". "Aquest model ha de contribuir a facilitar les activitats turístiques que són respectuoses amb el Priorat", ha manifestat.

Sense voler avançar encara cap a on anirà el pla d'acció, Salvat sí que ha deixat clar que "el Priorat té una personalitat molt pròpia", i que la idea és "seguir amb el model que ja ha iniciat la comarca", molt vinculat a la gent del territori, basat en elements que els són propis i distintius, amb una clara reivindicació dels valors locals... Com a exemple ha apuntat: "quan plantegem que el Priorat és un territori de vi i oli vol dir que és agrari, i cal veure com l'activitat agrària s'acompanya d'activitat turística sense generar conflictes".

Aquesta setmana passada el Parc Natural de Montsant va presentar la CETS a la comarca, després d'haver fet una crida a la participació en diversos municipis del seu entorn com la Bisbal de Falset, Ulldemolins, la Vilella Baixa, Cabacés i Cornudella de Montsant.

Medi Ambient Redacció Infocamp

El V Cens del Duc de Montsant tindrà lloc el proper dissabte 14 de febrer

Saber diferenciar el cant dels rapinyaires i distingir el del duc, el rapinyaire nocturn més gran d'Europa és un dels propòsits del V Cens del Duc de Montsant que tindrà lloc el proper dissabte 14 de febrer al Parc Natural del Montsant, ja que per motius metereològics no es podrà fer el cap de setmana del 7 de febrer. Es tracta d'una jornada formativa de tot el dia dedicada a conèixer la biologia i el comportament dels rapinyaires nocturns, especialment el duc, i poder reconèixer el seu cant.

Al migdia, hi ha prevista una demostració de falconeria. A la tarda, just a l'hora del crepuscle, tindrà lloc el cens de duc, on cadascun dels participants s'haurà de dirigir a un punt d'escolta. Després es retornarà a la seu per fer la posada en comú.

El punt de trobada serà a la Morera de Montsant, a les 11:00 h. L'activitat és gratuïta i adreçada a tota la família.

Dimecres, 04 Febrer 2015 00:00

El Camp de Tarragona, emblanquinat

Medi Ambient ACN

Les previsions del Servei Metereològic de Catalunya s'ha complert al Camp de Tarragona. Moltes zones de l'interior, especialment al Priorat, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Baix Camp i el Baix Penedès s'han despertat amb uns quants centímetres de neu acumulada. Poblacions com Falset, Valls, Marçà o Prades estan completament emblanquinades. A més, la neu ha quallat en cotes molt baixes, com per exemple a Vandellòs. Fins a les 9 del matí, el telèfon d'emergències 112 ha atès 750 trucades relatives a incidències causades per la neu o el gel, de les quals 13 del Baix Camp i 19, de la Conca de Barberà.

Com a curiositat, la neu ha emblanquinat els barris de Llevant de Tarragona, en zones com La Mora/Tamarit o Boscos i, en canvi, no ha nevat ni al centre ni als barris de Ponent de la ciutat. La neu també està agafant en localitats de l'interior del Tarragonès i l'Alt Camp com Els Pallaresos, El Catllar, Nulles o Renau.

Protecció Civil manté l'alerta i indica que en les properes hores la cota baixarà localment fins a nivell del mar. A partir dels 400 metres es podran acumular entre 5 i 15 centímetres de neu. De moment, a Reus només plou, malgrat que la temperatura és força baixa a les 10 del matí, amb 2,7 graus i un 93% d'humitat, segons Meteoreus. Es demana extremar la prudència davant les nevades i limitar els desplaçaments als que siguin imprescindibles. A hores d'ara, hi ha tallada l'AP-7, entre el Vendrell i Martorell, així com la N-420, a l'altura de Pradell de la Teixeta.

Suspensió del transport escolar

La neu ha obligat a suspendre les rutes de transport escolar aquest dimecres a les comarques del Priorat, Conca de Barberà, Baix Penedès, Alt de Penedès, Anoia, Segarra, Pla d'Urgell, Garrigues i Urgell. També hi ha altres afectacions puntuals en el transport escolar de l'institut Roquetes on no hi poden anar els alumnes de Paüls i Alfara.

Penja la teva foto a l'Instagram del Camp de Tarragona

Si voleu publicar alguna foto a l'Instagram de l'Infocamp sobre la caiguda de la neu al vostre municipi, podeu fer-ho etiquetant la vostre imatge amb el hashtag #Campdetarragona.

Societat Josep Cartanyà

Els ciclistes faran aquest diumenge 25 de gener els 22 municipis del Tarragonès

L'Albert, de 24 anys, i el Lluís, de 30 anys, són dos ciutadans de Falset que fa molts anys que comparteixen quilòmetres pedalant en bicicleta de carretera gràcies a l'amistat que els uneix. Enguany s'han marcat un nou repte, el 'Catalunya 947', que consisteix en recórrer a sobre de la bicicleta els 947 municipis de Catalunya.

Fins ara, ja han assolit les comarques del Barcelonès, el Montsià i el Baix Penedès. El proper repte tindrà lloc aquest cap de setmana a la comarca del Tarragonès. El punt de sortida serà diumenge 25 de gener, a les 08:30 h, a l'Arc de Berà, davant la parada de bus de la carretera N-340.

 

La ruta pel Tarragonès

L'itinerari pel Tarragonès serà una ruta lineal, amb sortida a l'Arc de Berà i arribada a Salou, que tindrà un recorregut d'uns 100 km amb 1.100 de desnivell. En total, pedalaran per 22 municipis en aquest ordre: Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Pobla de Montornès, Salomó, Vespella de Gaià, La Nou de Gaià, Riera de Gaià, el Catllar, Renau, La Secuita, Els Pallaresos, Perafort, Vilallonga del Camp, El Morell, La Pobla de Mafument, Constantí, Tarragona, la Canonja, Vila-seca i Salou.

Mobilitat Redacció Infocamp

En canvi, augmenta la utilització de targetes de l'ATM

L'Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) ha fet publiques les dades corresponents a l'ús del transport públic al Camp de Tarragona. Segons aquestes dades, el 2014 l'ús del transport públic va caure un 1,4% respecte al 2013. Durant l'últim any uns 18,8 milions de persones van utilitzar aquest servei, 177.944 menys que l'any anterior.

L'ATM admet que ja fa anys que ha anat caient el nombre d'usuaris de transport públic al territori però destaca que el 2014 ha estat l'any en que el descens ha estat menys pronunciat i que pràcticament s'ha frenat la caiguda.

Un altre aspecte positiu ha estat que cada cop són més els usuaris del Camp de Tarragona que adquireixen títols socials integrats en les targetes de l'ATM. El 2014 es van fer més de 334.000 viatges amb aquestes targetes, un 27% més que el 2013. L'increment més destacat s'ha produït amb la T-12, que utilitzen els nens i nenes d'entre 4 i 12 anys, que ha doblat el nombre de validacions de l'any anterior. També han crescut la T-Mes, amb un 28,10%, la T-50/30 ho ha fet un 6,38% i la T-10/30, un 3,85%.

El 70% dels viatgers anuals s'ha registrat entre els mesos de maig i octubre, mentre que les puntes més significatives s'han produït els mesos de juliol i agost.

Gastronomia Redacció Infocamp

El vi 'Lo Foc' del Castell de Falset és la referència seleccionada per impartir el taller a Barcelona

La Cooperativa Falset Marçà col·labora amb el projecte de coaching 'Vi, valors i vida' que tindrà lloc a Barcelona el proper 30 de gener, amb la idea de descobrir els valors personals a través del vi. L'enòloga i coach Ana María Miranda dirigirà la sessió de formació per a la qual es comptarà amb la referència 'Lo Foc' de la gamma Castell de Falset, un vi de la Cooperativa Falset Marçà que és representatiu de les elaboracions del celler i de la DO Montsant.

El vi serà el fil conductor de la sessió de coaching i es presentarà durant el taller com una metàfora de la vida. La referència seleccionada, Lo Foc del Castell – la renovada gamma de vins de la Cooperativa- permetrà passar una estona divertida i pràctica al voltant del món dels valors. A través del vi es podran identificar els valors que mouen les persones i a través del tast els assistents els aniran descobrint.

La sessió s'iniciarà amb un tast exprés de 'Lo Foc' del Castell de Falset i amb descripcions enològiques a càrrec de la coacher Ana María Miranda. Seguidament es reflexionarà en grup i s'identificaran els valors del vi i del món que l'envolta. Més enllà dels valors que els elaboradors del vi poden aportar, se sumen també l'exercici de tafanejar sobre factors com el temps, la seva genealogia vegetal i cultural, el moment i els estats valoratius en les persones.

En tercer lloc, es descriuran els valors i la metàfora del binomi vi-vida. I tot seguit, es plantejarà posar en marxa el joc 'El valor dels valors' mitjançant un joc de cartes que reuneix un conjunt de valors representatius als cinc continents ion hi són representades les principals cultures. D'aquesta forma, el taller serà el viatge explorador que primer descobreix el vi i després permet descobrir-se a un mateix, d'aquí que el nom de la sessió sigui "el gust de conèixer-te".

Per mitjà d'aquest sistema els assistents al taller descobriran els seus valors fonamentals, un aprenentatge necessari per clarificar, prioritzar i jerarquitzar els valors. La sessió finalitzarà amb el disseny d'un pla personal d'acció, alineat amb els objectius de cada participant.

El taller l'imparteix la coach i enòloga Ana María Miranda, certificada per Coaching per Valors i enòloga per l'Escuela de la Vid y el Vino de Madrid. Miranda va obtenir el premi al millor taller al primer Màster Internacional en Coaching de Valors. Ana María Miranda té clar que "el vi és un ésser viu que està subjecte a diversos processos a través d'un viatge que el porta de la vinya
a la copa" un paral·lelisme amb la vida de les persones que descobrirà en el marc del taller.

L'activitat tindrà lloc a l'Hotel Silken de Sant Gervasi, Barcelona, el proper 30 de gener en horari de tarda. Per a més informació i inscripcions a aquest enllaç.

Cultura Redacció Infocamp

La festa rememora l'atac falsetà contra les tropes estrangeres durant la Guerra del Francès

Coincidint amb Sant Antoni Abat, Falset celebra el 17 i 18 de gener la tradicional festa de l''Encamisada'. Una celebració identitària que commemora la victòria al segle XIX dels falsetans sobre tropes franceses en un 'atac sorpresa', on els defensors locals es van vestir amb camisa blanca per diferenciar-se de l'enemic. Durant el cap de setmana, Falset reviurà aquells fets amb actes destacats com la desfilada pels carrers de la vila i la benedicció dels animals.

Els actes donaran el tret de sortida demà dissabte, 17 de gener, a la una del migdia, amb el repic de campanes i l'explosió de coets anunciant la festa. A dos quarts de 8 del vespre, es reunirà l'Encamisada davant del Celler, que encapçalada pels Dimonis i la Banda de Música 'Vila de Falset', es dirigirà a l'església pels carrers de la vila. A continuació, a les 8 del vespre, a la plaça de l'Església, es farà la benvinguda i el pregó de la festa i seguirà la rua pels carrers.

L'endemà diumenge 18 de gener, a dos quarts de 9 del matí, tindrà lloc la Benedicció dels animals a la plaça de l'Església acompanyat d'un esmorzar gentilesa de l'Ajuntament de Falset. A les 11 del matí, es reunirà l'Encamisada davant del Celler per a desfilar pels carrers fins a l'església. A dos quarts de 12 del migdia, se celebrarà la Missa major amb una ballada de la Jota de Falset i es beneiran els panets de Sant Antoni que es podran adquirir sortint de la missa. Després continuarà la desfilada de l'Encamisada pels carrers de la vila.

L'origen

L'Encamisada és una festa molt arrelada entre els falsetans. El seu origen s'atribueix popularment a la commemoració d'una victòria dels falsetans sobre les tropes enemigues franceses que havien assetjat la població. Els falsetans es van vestir amb camisa blanca per diferenciar-se de l'enemic i encobrir-se,ja que era un dia boirós. Això els va permetre guanyar la lluita.

Al segle XIX, l'Encamisada era un acte més dins la celebració de la festa de Sant Anton fins que va guanyar personalitat pròpia amb el pas del temps. En l'actualitat, ja no hi ha pràcticament animals de treball emprats per a les tasques agrícoles. L'Encamisada dóna nom a la festa, i els referents llegendaris i d'identitat local predominen sobre el component religiós de devoció al sant patró dels animals.

Tothom amb camisa blanca

La vetlla de la diada del sant al vespre i el mateix dia al matí (en l'actualitat, el dissabte i el diumenge més propers) els falsetans es vesteixen amb calça curta, camisa blanca de fil, faixa, barretina i espardenyes per sortir, amb els animals i els carros, a tombar per la vila.

Medi Ambient

Aquest cap de setmana arriba el fred i una disminució de les temperatures. Segons el mapa de precipitació acumulada dels pròxims cinc dies de Baix Camp Meteo, hi ha força probabilitats que divendres es pugui veure la primera nevada de la temporada a Prades i al Priorat. Tot i que encara és aviat per indicar les cotes de neu, aquestes podrien situar-se per sota dels 1.000 metres la matinada de dissabte i arribar esporàdicament a zones més baixes.

Gastronomia Redacció Infocamp

El nou aplicatiu permet accedir a tota la informació relativa als vins, cellers, viles i llocs d'interès enoturístic

El Consel Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat ha posat en funcionament la seva nova aplicació per a dispositius mòbils i tauletes APP DOQ Priorat. La nova APP de la DOQ Priorat permet accedir a un gran volum d'informació relatiu als vins, les viles, els cellers, els llocs d'interès enoturístic i la seva geolocalització. Alhora, facilita a l'usuari tots els detalls relatius a aquesta regió vitivinícola i els vins que s'hi produeixen.

Després que durant els primers mesos de l'any 2014 s'ha posat en marxa el nou lloc web, aquest desembre el Consell Regulador ha fet un pas més i ha culminat el disseny i implementació d'una APP que és accessible tant des d'aparells amb sistema Android com Iphone, i es pot descarregar de manera gratuïta des dels respectius markets.

L'aplicatiu de la DOQ Priorat és una eina indispensable per a qualsevol persona que s'interessi per aquest territori i els seus vins, així com per l'oferta enoturística de la zona. Un dels principals avantatges de l'APP és el sistema de geolocalització que permet cercar el centenar de cellers existents en aquesta denominació d'origen, a través de la ubicació de l'usuari utilitzant la tecnologia GPS. Una geolocalització que també s'ha aplicat a establiments enoturístics i punts d'interès cultural.

Els apartats que ofereix l'APP DOQ Priorat són: 'Viles', 'Cellers', 'Mapa', 'Vins' i 'Favorits' i la informació està disponible en català, castellà, anglès i francès, que s'activen de manera automàtica depenent de la configuració del dispositiu des del qual es descarregui l'aplicació.

La DOQ Priorat disposa d'una interessant oferta enoturística, paisatgística i patrimonial, entre la qual hi ha les viles que conformen la denominació d'origen: Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, Masos de Falset la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Scala Dei, Solanes del Molar, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa. Entre els actius patrimonials, entre d'altres, hi ha la Cartoixa d'Scala Dei, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Museu de les Mines de Bellmunt, que són visitables durant tot l'any.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els visitants del celler participaran aquest pont en un seguit d'activitats adreçades a tots els públics

Del 6 al 8 de desembre, el Celler Joan Ametller obrirà les portes del 'Laboratori dels Sentits' per viure el Priorat en família. El celler inicia així la temporada de Tallers d'iniciació al tast de vins i oferirà regals, descomptes i promocions especials pensant en aquestes festes nadalenques.

El dissabte 6 de desembre, a les 10.30 h, serà el torn d''Experimentar, Descobrir, Gaudir', una jornada didàctica on grans i petits posen en funcionament tots els sentits per endinsar-se en el món del vi. Després d'un esmorzar, mentre els adults gaudeixen de la visita al celler i d'una amena degustació de vins, els menuts passaran un matí ben divertit i ple de sorpreses: recorreran la finca per desxifrar el misteri de la vinya, coneixeran de prop el procés d'elaboració dels vins i entraran al "laboratori dels sentits", on posaran a prova les seves habilitats olfactives i gustatives de la mà d'una peculiar enòloga boja pel raïm.

El mateix dissabte i també el diumenge dia 7, s'oferiran els Tallers d'iniciació al Tast de Vins del Priorat, on s'explicarà allò essencial sobre la DOQ Priorat. Els tallers inclouen la visita al celler i aperitiu amb productes locals per acompanyar el tast.

A més, durant les tres jornades, 6, 7 i 8 de desembre, s'oferiran promocions, descomptes i regals la DOQ Priorat. Els visitants podran crear els lots nadalencs a mida combinant els vins per gamma, varietat o color. Entre tots els compradors el celler sortejarà un lot de vins amb les seves noves anyades i un paquet enoturístic Premium.

Gastronomia Redacció Infocamp

Les II Jornades del Territori i el mercat d'artesans, oficis i productes KM 0 clouen un cap de setmana molt actiu, malgrat la pluja

Falset ha tancat amb satisfacció la Fira de Sant Andreu 2014, que enguany ha viscut un punt d'inflexió en la seva organització per esdevenir l'aparador del vi novell i l'oli del raig de Catalunya, tot aglutinant activitats culturals vàries per posicionar la capital del Priorat en el conjunt del territori català. Malgrat les inclemències meteorològiques durant tot el cap de setmana, Ajuntament i Castell del Vi valoren positivament els canvis introduïts en el certamen que han comptat amb una alta participació.

La capital del Priorat ha reivindicat dissabte i diumenge el seu potencial gastronòmic i paisatgístic amb la idea que Sant Andreu sigui la fira d'hivern més important del territori, equivalent a la Fira del Vi del mes de maig. La regidora de Festes i Esports de l'Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sànchez, ha explicat que "aquest 2014 hem iniciat un seguit de canvis que es consolidaran en properes edicions; Estem molt satisfets de les activitats organitzades, de la participació, i de la implicació d'entitats i empreses''. Segons la regidora, la renovació ''ha estat encertat i és viable, treballarem per seguir modelant i enfortint aquest model de fira".

Oleïcultura, gastronomia, paisatge, artesania i cultura, en general, han estat els principals protagonistes de les activitats del cap de setmana a Falset, que s'han dut a terme principalment a la plaça de la Quartera i al Castell del Vi. Sánchez ha destacat que "hem volgut donar visibilitat a tots aquests sectors que ens defineixen com a municipi i com a comarca i són el principal actiu per desenvolupar un model de turisme sostenible".

Les segones Jornades del Territori

Precisament, les segones Jornades del Territori, que s'han dut a terme al Castell del Vi, han estat aquest any un dels actes amb més participació. Representants del Consell Comarcal, la Diputació de Tarragona i l'associació Prioritat (integrants de la Taula que impulsa la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a Patrimoni Mundial) s'han reunit per explicar, d'una banda, en quin punt es troba la candidatura i, de l'altra, per debatre sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Una sessió, que també ha comptat amb la participació del Parc Natural de la Serra del Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia i altres institucions i entitats de la comarca.

Quant al procès en què es troba el projecte, els impulsors de la candidatura han informat els assistents que la seva intenció és que durant el 2015 s'acabi la redacció del pla de gestió i el document final que ha de permetre optar a la llista de la UNESCO el 2016, que requereix prèviament el vist-i-plau del govern espanyol. Diumenge també va tenir lloc l'esmorzar de l'oli a la plaça de la Quartera de Falset, com és tradicional amb pa torrat regat amb oli del raig i llonganissa per a tots els assistents.

La mostra de productors de quilòmetre zero, artesans i oficis s'ha celebrat tant dissabte com diumenge als porxos de la Quartera, en horari ininterromput, i els paradistes han mostrat la seva satisfacció per les compres que han realitzat els residents a Falset i comarca aprofitant la proximitat de les festes de Nadal. El taller de risoteràpia, els Tastets de Patrimoni i el ball de l'Espai Clavellinera amb Floka3 han estat també activitats molt participades durant la fira en les quals s'ha reivindicat la història, la cultura i el patrimoni locals, a més a més de l'oci.

Jornades gastronòmiques, fins el 14 de desembre

En paral·lel a la fira i fins el 14 de desembre, 10 establiments de Falset promouen les Jornades Gastronòmiques de l'Oli del Raig i del Vi Novell, que va presentar el cuiner amb estrella Michelin, Joan Bosch, la setmana passada en un acte on va reivindicar el consum de productes de temporada i proximitat. Com és sabut, tant l'oli del raig com el vi de l'any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset.

Hi ha propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l'oli nou i el vi novell agafats de la mà dels següents establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.

Exposició d'artistes al Castell del Vi

La mostra col·lectiva 'Territori&Art' es pot visitar a la sala de l'Absis del Castell també fins el proper 14 de desembre. Hi participen els artistes comarcals Adrià Vernet, Eloi Guerra, Isabelle Meyer, Joan Miró Oró, Jordi Capafons, Jordi Rofes, Jordi Vaqué, Josep Barjuan, Miquel Jardí, Montse Picas, Natàlia Sanahuges, Núria Estapé i Rachel Ritchie. Gastronomia, paisatge i oficis són la temàtica que enllaça les seves obres.

Gastronomia Redacció Infocamp

El cuiner cambrilenc, amb Estrella Michelin, inaugurarà les jornades 'Oli del raig i vi novell'

El xef del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una estrella Michelin des de l'any 1984, Joan Bosch, presentarà les jornades gastronòmiques 'Oli del raig i vi novell'' aquest divendres, a les sis de la tarda, al Castell del Vi de Falset, acompanyat dels 10 establiments que promouran la cultura de l'oli i del vi, entre el 22 de novembre i el 14 de desembre, a la capital del Priorat. La Fira de Sant Andreu busca posicionar l'oli del raig i el vi novell de la comarca arreu del país. Com a actes previs, destaca la descoberta del cartell d'Òscar Sánchez i la inauguració de l'exposició col·lectiva d'artistes comarcals 'Territori & Art'.

Com és sabut, tradicionalment, durant aquest temps a les cases es tastava el vi de la verema de l'estiu, s'eixataven les bótes, per triar la que tenia millor aroma i mantenia una concentració de carbònic natural de la fermentació, per destinar-la al consum immediat durant la tardor i l'hivern. Al mateix temps, es collien les olives per dur-les el molí i uns dels plaers d'anar al molí era sucar pa a l'oli del raig, un oli totalment tèrbol i molt bo de gust però molt efímer, que cal consumir molt aviat si volem gaudir-lo.

Tant l'oli del raig com el vi de l'any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset. En acabar la presentació de les jornades, es podrà degustar oli del raig i vi novell, gentilesa de la Cooperativa Falset Marçà i el Celler el Masroig.

Demà divendres, també es presentarà el cartell de la fira de Sant Andreu a càrrec del dissenyador falsetà Òscar Sànchez, i s'inaugurarà, a la sala de l'Absis del Castell, l'exposició col·lectiva 'Territori & Art' a càrrec dels artistes comarcals Adrià Vernet, Eloi Guerra, Isabelle Meyer, Joan Miró Oró, Jordi Capafons, Jordi Rofes, Jordi Vaqué, Josep Barjuan, Miquel Jardí, Montse Picas, Natàlia Sanahuges, Núria Estapé i Rachel Ritchie. La mostra es podrà veure fins el proper 14 de desembre.

La regidora de Festes i Esports de l'Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sànchez, ha explicat que "en aquesta edició la Fira fa un punt d'inflexió perquè Sant Andreu sigui l'aparador i la gran festa del territori, reconvertint-la en un certamen de referència a nivell de tot el país, per mostrar la riquesa i el potencial de la comarca en aspectes com l'oleïcultura, la gastronomia, el paisatge, l'artesania, la cultura i tots els altres que encara no tenen tanta visibilitat com la vinya i el vi".

Gastronomia i territori, protagonistes per Sant Andreu

Amb motiu de la Fira de Sant Andreu, els comerços de Falset es tematitzaran amb motius relacionats amb l'oli del raig i el vi novell. Mentrestant, el tradicional esmorzar de l'oli nou se celebrarà diumenge 30 de novembre, a les 08:00 h, a la Plaça de la Quartera,com és tradició.
Dissabte 29, però, es concentraran el gruix d'activitats de la Fira de Sant Andreu amb una mostra de productors de quilòmetre 0, artesans i oficis, des de les 11:00 fins les 21:00 h.

L'altre punt destacat de la fira serà la segona edició de les Jornades del Territori, a l'Absis del Castell del Vi de Falset, a partir de les 12:00 h, quan es constituirà la taula de la Candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, que integraran l'Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Tot seguit, a les 13:00 h, tindrà lloc un vermut-tertúlia durant el qual s'informarà de l'estat actual de la candidatura i s'obrirà un debat sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Hi participaran representants de Prioritat, del Parc Natural de la Serra de Montsant i del Consorci de la Serra de Llaberia.

Els establiments participants a les Jornades Gastronòmiques

Sant Andreu presenta propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l'oli nou i el vi novell agafats de la mà d'aquests establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.

Pàgina 174 de 176

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: