Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Gastronomia Redacció Infocamp

El vi 'Lo Foc' del Castell de Falset és la referència seleccionada per impartir el taller a Barcelona

La Cooperativa Falset Marçà col·labora amb el projecte de coaching 'Vi, valors i vida' que tindrà lloc a Barcelona el proper 30 de gener, amb la idea de descobrir els valors personals a través del vi. L'enòloga i coach Ana María Miranda dirigirà la sessió de formació per a la qual es comptarà amb la referència 'Lo Foc' de la gamma Castell de Falset, un vi de la Cooperativa Falset Marçà que és representatiu de les elaboracions del celler i de la DO Montsant.

El vi serà el fil conductor de la sessió de coaching i es presentarà durant el taller com una metàfora de la vida. La referència seleccionada, Lo Foc del Castell – la renovada gamma de vins de la Cooperativa- permetrà passar una estona divertida i pràctica al voltant del món dels valors. A través del vi es podran identificar els valors que mouen les persones i a través del tast els assistents els aniran descobrint.

La sessió s'iniciarà amb un tast exprés de 'Lo Foc' del Castell de Falset i amb descripcions enològiques a càrrec de la coacher Ana María Miranda. Seguidament es reflexionarà en grup i s'identificaran els valors del vi i del món que l'envolta. Més enllà dels valors que els elaboradors del vi poden aportar, se sumen també l'exercici de tafanejar sobre factors com el temps, la seva genealogia vegetal i cultural, el moment i els estats valoratius en les persones.

En tercer lloc, es descriuran els valors i la metàfora del binomi vi-vida. I tot seguit, es plantejarà posar en marxa el joc 'El valor dels valors' mitjançant un joc de cartes que reuneix un conjunt de valors representatius als cinc continents ion hi són representades les principals cultures. D'aquesta forma, el taller serà el viatge explorador que primer descobreix el vi i després permet descobrir-se a un mateix, d'aquí que el nom de la sessió sigui "el gust de conèixer-te".

Per mitjà d'aquest sistema els assistents al taller descobriran els seus valors fonamentals, un aprenentatge necessari per clarificar, prioritzar i jerarquitzar els valors. La sessió finalitzarà amb el disseny d'un pla personal d'acció, alineat amb els objectius de cada participant.

El taller l'imparteix la coach i enòloga Ana María Miranda, certificada per Coaching per Valors i enòloga per l'Escuela de la Vid y el Vino de Madrid. Miranda va obtenir el premi al millor taller al primer Màster Internacional en Coaching de Valors. Ana María Miranda té clar que "el vi és un ésser viu que està subjecte a diversos processos a través d'un viatge que el porta de la vinya
a la copa" un paral·lelisme amb la vida de les persones que descobrirà en el marc del taller.

L'activitat tindrà lloc a l'Hotel Silken de Sant Gervasi, Barcelona, el proper 30 de gener en horari de tarda. Per a més informació i inscripcions a aquest enllaç.

Cultura Redacció Infocamp

La festa rememora l'atac falsetà contra les tropes estrangeres durant la Guerra del Francès

Coincidint amb Sant Antoni Abat, Falset celebra el 17 i 18 de gener la tradicional festa de l''Encamisada'. Una celebració identitària que commemora la victòria al segle XIX dels falsetans sobre tropes franceses en un 'atac sorpresa', on els defensors locals es van vestir amb camisa blanca per diferenciar-se de l'enemic. Durant el cap de setmana, Falset reviurà aquells fets amb actes destacats com la desfilada pels carrers de la vila i la benedicció dels animals.

Els actes donaran el tret de sortida demà dissabte, 17 de gener, a la una del migdia, amb el repic de campanes i l'explosió de coets anunciant la festa. A dos quarts de 8 del vespre, es reunirà l'Encamisada davant del Celler, que encapçalada pels Dimonis i la Banda de Música 'Vila de Falset', es dirigirà a l'església pels carrers de la vila. A continuació, a les 8 del vespre, a la plaça de l'Església, es farà la benvinguda i el pregó de la festa i seguirà la rua pels carrers.

L'endemà diumenge 18 de gener, a dos quarts de 9 del matí, tindrà lloc la Benedicció dels animals a la plaça de l'Església acompanyat d'un esmorzar gentilesa de l'Ajuntament de Falset. A les 11 del matí, es reunirà l'Encamisada davant del Celler per a desfilar pels carrers fins a l'església. A dos quarts de 12 del migdia, se celebrarà la Missa major amb una ballada de la Jota de Falset i es beneiran els panets de Sant Antoni que es podran adquirir sortint de la missa. Després continuarà la desfilada de l'Encamisada pels carrers de la vila.

L'origen

L'Encamisada és una festa molt arrelada entre els falsetans. El seu origen s'atribueix popularment a la commemoració d'una victòria dels falsetans sobre les tropes enemigues franceses que havien assetjat la població. Els falsetans es van vestir amb camisa blanca per diferenciar-se de l'enemic i encobrir-se,ja que era un dia boirós. Això els va permetre guanyar la lluita.

Al segle XIX, l'Encamisada era un acte més dins la celebració de la festa de Sant Anton fins que va guanyar personalitat pròpia amb el pas del temps. En l'actualitat, ja no hi ha pràcticament animals de treball emprats per a les tasques agrícoles. L'Encamisada dóna nom a la festa, i els referents llegendaris i d'identitat local predominen sobre el component religiós de devoció al sant patró dels animals.

Tothom amb camisa blanca

La vetlla de la diada del sant al vespre i el mateix dia al matí (en l'actualitat, el dissabte i el diumenge més propers) els falsetans es vesteixen amb calça curta, camisa blanca de fil, faixa, barretina i espardenyes per sortir, amb els animals i els carros, a tombar per la vila.

Medi Ambient

Aquest cap de setmana arriba el fred i una disminució de les temperatures. Segons el mapa de precipitació acumulada dels pròxims cinc dies de Baix Camp Meteo, hi ha força probabilitats que divendres es pugui veure la primera nevada de la temporada a Prades i al Priorat. Tot i que encara és aviat per indicar les cotes de neu, aquestes podrien situar-se per sota dels 1.000 metres la matinada de dissabte i arribar esporàdicament a zones més baixes.

Gastronomia Redacció Infocamp

El nou aplicatiu permet accedir a tota la informació relativa als vins, cellers, viles i llocs d'interès enoturístic

El Consel Regulador de la Denominació d'Origen Qualificada Priorat ha posat en funcionament la seva nova aplicació per a dispositius mòbils i tauletes APP DOQ Priorat. La nova APP de la DOQ Priorat permet accedir a un gran volum d'informació relatiu als vins, les viles, els cellers, els llocs d'interès enoturístic i la seva geolocalització. Alhora, facilita a l'usuari tots els detalls relatius a aquesta regió vitivinícola i els vins que s'hi produeixen.

Després que durant els primers mesos de l'any 2014 s'ha posat en marxa el nou lloc web, aquest desembre el Consell Regulador ha fet un pas més i ha culminat el disseny i implementació d'una APP que és accessible tant des d'aparells amb sistema Android com Iphone, i es pot descarregar de manera gratuïta des dels respectius markets.

L'aplicatiu de la DOQ Priorat és una eina indispensable per a qualsevol persona que s'interessi per aquest territori i els seus vins, així com per l'oferta enoturística de la zona. Un dels principals avantatges de l'APP és el sistema de geolocalització que permet cercar el centenar de cellers existents en aquesta denominació d'origen, a través de la ubicació de l'usuari utilitzant la tecnologia GPS. Una geolocalització que també s'ha aplicat a establiments enoturístics i punts d'interès cultural.

Els apartats que ofereix l'APP DOQ Priorat són: 'Viles', 'Cellers', 'Mapa', 'Vins' i 'Favorits' i la informació està disponible en català, castellà, anglès i francès, que s'activen de manera automàtica depenent de la configuració del dispositiu des del qual es descarregui l'aplicació.

La DOQ Priorat disposa d'una interessant oferta enoturística, paisatgística i patrimonial, entre la qual hi ha les viles que conformen la denominació d'origen: Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, Masos de Falset la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Scala Dei, Solanes del Molar, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa. Entre els actius patrimonials, entre d'altres, hi ha la Cartoixa d'Scala Dei, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Museu de les Mines de Bellmunt, que són visitables durant tot l'any.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els visitants del celler participaran aquest pont en un seguit d'activitats adreçades a tots els públics

Del 6 al 8 de desembre, el Celler Joan Ametller obrirà les portes del 'Laboratori dels Sentits' per viure el Priorat en família. El celler inicia així la temporada de Tallers d'iniciació al tast de vins i oferirà regals, descomptes i promocions especials pensant en aquestes festes nadalenques.

El dissabte 6 de desembre, a les 10.30 h, serà el torn d''Experimentar, Descobrir, Gaudir', una jornada didàctica on grans i petits posen en funcionament tots els sentits per endinsar-se en el món del vi. Després d'un esmorzar, mentre els adults gaudeixen de la visita al celler i d'una amena degustació de vins, els menuts passaran un matí ben divertit i ple de sorpreses: recorreran la finca per desxifrar el misteri de la vinya, coneixeran de prop el procés d'elaboració dels vins i entraran al "laboratori dels sentits", on posaran a prova les seves habilitats olfactives i gustatives de la mà d'una peculiar enòloga boja pel raïm.

El mateix dissabte i també el diumenge dia 7, s'oferiran els Tallers d'iniciació al Tast de Vins del Priorat, on s'explicarà allò essencial sobre la DOQ Priorat. Els tallers inclouen la visita al celler i aperitiu amb productes locals per acompanyar el tast.

A més, durant les tres jornades, 6, 7 i 8 de desembre, s'oferiran promocions, descomptes i regals la DOQ Priorat. Els visitants podran crear els lots nadalencs a mida combinant els vins per gamma, varietat o color. Entre tots els compradors el celler sortejarà un lot de vins amb les seves noves anyades i un paquet enoturístic Premium.

Gastronomia Redacció Infocamp

Les II Jornades del Territori i el mercat d'artesans, oficis i productes KM 0 clouen un cap de setmana molt actiu, malgrat la pluja

Falset ha tancat amb satisfacció la Fira de Sant Andreu 2014, que enguany ha viscut un punt d'inflexió en la seva organització per esdevenir l'aparador del vi novell i l'oli del raig de Catalunya, tot aglutinant activitats culturals vàries per posicionar la capital del Priorat en el conjunt del territori català. Malgrat les inclemències meteorològiques durant tot el cap de setmana, Ajuntament i Castell del Vi valoren positivament els canvis introduïts en el certamen que han comptat amb una alta participació.

La capital del Priorat ha reivindicat dissabte i diumenge el seu potencial gastronòmic i paisatgístic amb la idea que Sant Andreu sigui la fira d'hivern més important del territori, equivalent a la Fira del Vi del mes de maig. La regidora de Festes i Esports de l'Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sànchez, ha explicat que "aquest 2014 hem iniciat un seguit de canvis que es consolidaran en properes edicions; Estem molt satisfets de les activitats organitzades, de la participació, i de la implicació d'entitats i empreses''. Segons la regidora, la renovació ''ha estat encertat i és viable, treballarem per seguir modelant i enfortint aquest model de fira".

Oleïcultura, gastronomia, paisatge, artesania i cultura, en general, han estat els principals protagonistes de les activitats del cap de setmana a Falset, que s'han dut a terme principalment a la plaça de la Quartera i al Castell del Vi. Sánchez ha destacat que "hem volgut donar visibilitat a tots aquests sectors que ens defineixen com a municipi i com a comarca i són el principal actiu per desenvolupar un model de turisme sostenible".

Les segones Jornades del Territori

Precisament, les segones Jornades del Territori, que s'han dut a terme al Castell del Vi, han estat aquest any un dels actes amb més participació. Representants del Consell Comarcal, la Diputació de Tarragona i l'associació Prioritat (integrants de la Taula que impulsa la candidatura del paisatge agrícola del Priorat a Patrimoni Mundial) s'han reunit per explicar, d'una banda, en quin punt es troba la candidatura i, de l'altra, per debatre sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Una sessió, que també ha comptat amb la participació del Parc Natural de la Serra del Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia i altres institucions i entitats de la comarca.

Quant al procès en què es troba el projecte, els impulsors de la candidatura han informat els assistents que la seva intenció és que durant el 2015 s'acabi la redacció del pla de gestió i el document final que ha de permetre optar a la llista de la UNESCO el 2016, que requereix prèviament el vist-i-plau del govern espanyol. Diumenge també va tenir lloc l'esmorzar de l'oli a la plaça de la Quartera de Falset, com és tradicional amb pa torrat regat amb oli del raig i llonganissa per a tots els assistents.

La mostra de productors de quilòmetre zero, artesans i oficis s'ha celebrat tant dissabte com diumenge als porxos de la Quartera, en horari ininterromput, i els paradistes han mostrat la seva satisfacció per les compres que han realitzat els residents a Falset i comarca aprofitant la proximitat de les festes de Nadal. El taller de risoteràpia, els Tastets de Patrimoni i el ball de l'Espai Clavellinera amb Floka3 han estat també activitats molt participades durant la fira en les quals s'ha reivindicat la història, la cultura i el patrimoni locals, a més a més de l'oci.

Jornades gastronòmiques, fins el 14 de desembre

En paral·lel a la fira i fins el 14 de desembre, 10 establiments de Falset promouen les Jornades Gastronòmiques de l'Oli del Raig i del Vi Novell, que va presentar el cuiner amb estrella Michelin, Joan Bosch, la setmana passada en un acte on va reivindicar el consum de productes de temporada i proximitat. Com és sabut, tant l'oli del raig com el vi de l'any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset.

Hi ha propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l'oli nou i el vi novell agafats de la mà dels següents establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.

Exposició d'artistes al Castell del Vi

La mostra col·lectiva 'Territori&Art' es pot visitar a la sala de l'Absis del Castell també fins el proper 14 de desembre. Hi participen els artistes comarcals Adrià Vernet, Eloi Guerra, Isabelle Meyer, Joan Miró Oró, Jordi Capafons, Jordi Rofes, Jordi Vaqué, Josep Barjuan, Miquel Jardí, Montse Picas, Natàlia Sanahuges, Núria Estapé i Rachel Ritchie. Gastronomia, paisatge i oficis són la temàtica que enllaça les seves obres.

Gastronomia Redacció Infocamp

El cuiner cambrilenc, amb Estrella Michelin, inaugurarà les jornades 'Oli del raig i vi novell'

El xef del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una estrella Michelin des de l'any 1984, Joan Bosch, presentarà les jornades gastronòmiques 'Oli del raig i vi novell'' aquest divendres, a les sis de la tarda, al Castell del Vi de Falset, acompanyat dels 10 establiments que promouran la cultura de l'oli i del vi, entre el 22 de novembre i el 14 de desembre, a la capital del Priorat. La Fira de Sant Andreu busca posicionar l'oli del raig i el vi novell de la comarca arreu del país. Com a actes previs, destaca la descoberta del cartell d'Òscar Sánchez i la inauguració de l'exposició col·lectiva d'artistes comarcals 'Territori & Art'.

Com és sabut, tradicionalment, durant aquest temps a les cases es tastava el vi de la verema de l'estiu, s'eixataven les bótes, per triar la que tenia millor aroma i mantenia una concentració de carbònic natural de la fermentació, per destinar-la al consum immediat durant la tardor i l'hivern. Al mateix temps, es collien les olives per dur-les el molí i uns dels plaers d'anar al molí era sucar pa a l'oli del raig, un oli totalment tèrbol i molt bo de gust però molt efímer, que cal consumir molt aviat si volem gaudir-lo.

Tant l'oli del raig com el vi de l'any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset. En acabar la presentació de les jornades, es podrà degustar oli del raig i vi novell, gentilesa de la Cooperativa Falset Marçà i el Celler el Masroig.

Demà divendres, també es presentarà el cartell de la fira de Sant Andreu a càrrec del dissenyador falsetà Òscar Sànchez, i s'inaugurarà, a la sala de l'Absis del Castell, l'exposició col·lectiva 'Territori & Art' a càrrec dels artistes comarcals Adrià Vernet, Eloi Guerra, Isabelle Meyer, Joan Miró Oró, Jordi Capafons, Jordi Rofes, Jordi Vaqué, Josep Barjuan, Miquel Jardí, Montse Picas, Natàlia Sanahuges, Núria Estapé i Rachel Ritchie. La mostra es podrà veure fins el proper 14 de desembre.

La regidora de Festes i Esports de l'Ajuntament de Falset, Maria Jesús Sànchez, ha explicat que "en aquesta edició la Fira fa un punt d'inflexió perquè Sant Andreu sigui l'aparador i la gran festa del territori, reconvertint-la en un certamen de referència a nivell de tot el país, per mostrar la riquesa i el potencial de la comarca en aspectes com l'oleïcultura, la gastronomia, el paisatge, l'artesania, la cultura i tots els altres que encara no tenen tanta visibilitat com la vinya i el vi".

Gastronomia i territori, protagonistes per Sant Andreu

Amb motiu de la Fira de Sant Andreu, els comerços de Falset es tematitzaran amb motius relacionats amb l'oli del raig i el vi novell. Mentrestant, el tradicional esmorzar de l'oli nou se celebrarà diumenge 30 de novembre, a les 08:00 h, a la Plaça de la Quartera,com és tradició.
Dissabte 29, però, es concentraran el gruix d'activitats de la Fira de Sant Andreu amb una mostra de productors de quilòmetre 0, artesans i oficis, des de les 11:00 fins les 21:00 h.

L'altre punt destacat de la fira serà la segona edició de les Jornades del Territori, a l'Absis del Castell del Vi de Falset, a partir de les 12:00 h, quan es constituirà la taula de la Candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, que integraran l'Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Tot seguit, a les 13:00 h, tindrà lloc un vermut-tertúlia durant el qual s'informarà de l'estat actual de la candidatura i s'obrirà un debat sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Hi participaran representants de Prioritat, del Parc Natural de la Serra de Montsant i del Consorci de la Serra de Llaberia.

Els establiments participants a les Jornades Gastronòmiques

Sant Andreu presenta propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l'oli nou i el vi novell agafats de la mà d'aquests establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.

Turisme Redacció Infocamp

La proposta de CiU i ICV vol fomentar el potencial paisatgístic i enoturístic de la comarca

La diputada de CiU al Parlament de Catalunya, Victòria Forns, ha acordat amb el grup d'ICV, el text d'una proposta de resolució un projecte de senyalització integral que permeti dotar de visibilitat el patrimoni del Priorat. La proposta, que ha estat aprovada per unanimitat aquest dimecres, 19 de novembre a la Comissió de Territori i Sostenibilitat, servirà per dinamitzar econòmicament una comarca amb gran potencial paisatgístic i pionera en enoturisme. D'altra banda, també s'ha debatut una proposta per a la reordenació forestal de l'antic campament militar de Castillejos (Baix Camp).

Forns ha emplaçat al Consell Comarcal del Priorat perquè redacti el projecte i també a totes les administracions que són part afectada perquè es coordinin i es pugui millorar la senyalització a les carreteres. La diputada de CiU ha recordat que la comarca del Priorat ara mateix ''és la candidata a Patrimoni Mundial com a paisatge agrari de muntanya de la Mediterrània per la UNESCO''. Forns ha afegit ''a més de la candidatura hem de ser capaços de visualitzar les oportunitats del territori''.

La diputada ha mostrat el compromís de CiU i del Govern de la Generalitat, assegurant que el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural a les comarques de Tarragona, Anton Ballvé, ''està fent tots els esforços necessaris perquè es puguin portar a terme aquestes modificacions''.

La reordenació forestal de Castillejos

D'altra banda, també s'ha debatut una proposta de resolució sobre l'antic campament militar de Castillejos, que es troba al municipis d'Alforja, l'Arbolí, Vilaplana i la Febró, perquè es consensuï la seva reordenació forestal i poder donar una sortida útil a les instal·lacions. Segons Forns, des de la Generalitat ''s'està fent es posen les bases perquè aquest pla d'ordenació, de manera coordinada amb l'Incasòl i la Direcció General de Medi Natural, sigui una realitat''.

La diputada ha assegurat que la zona de Castillejos té un gran valor paisatgístic i que ''és necessari que les antigues instal·lacions militars, ara mateix en estat d'abandonament, puguin tenir una sortida a favor del territori i per la reactivació econòmica''.

Gastronomia Redacció Infocamp

El xef amb Estrella Michelin, Joan Bosch, presenta divendres les jornades gastronòmiques que promouen deu restaurants

L'Ajuntament de Falset vol convertir la Fira de Sant Andreu en un gran aparador dels productes de proximitat i qualitat, perquè es conegui la riquesa vitivinícola, oleícola, gastronòmica, paisatgística i artesana de la comarca. Per l'edició de 2014, la Fira de Sant Andreu,que se celebrarà el cap de setmana del 29 i 30 de novembre, ha multiplicat el nombre d'activitats culturals, atorgant tot el protagonisme a l'oli del raig i el vi novell del Priorat. Com a novetat, s'organitzaran les primeres jornades gastronòmiques amb la participació de restaurants de Falset i que arrencaran aquest divendres, 21 de novembre,amb la presència del prestigiós cuiner cambrilenc, Joan Bosch.

Amb la promoció d'aquests dos productes de temporada, l'objectiu és que el certamen es consolidi com la cita enogastronòmica d'hivern de la comarca, equivalent a la Fira del Vi del mes de maig. Després de les Jornades del Territori celebrades el 2013, per Sant Andreu, al Castell de Falset, en aquesta edició s'ha volgut promoure un programa d'actes més ambiciós, en col·laboració amb la iniciativa privada i les entitats falsetanes, que arrancarà aquest divendres dia 21 de novembre amb una exposició col·lectiva d'artistes comarcals 'Territori &Art' centrada en el sector agroalimentari, la presentació del cartell de Sant Andreu i les primeres jornades gastronòmiques que s'han organitzat amb la participació de 10 restaurants del municipi.

Un cartell al·legòric

La imatge del cartell de la Fira de Sant Andreu és una al·legoria, obra del dissenyador de Falset, Òscar Sànchez. A la imatge, comparteixen protagonisme les icones del paisatge prioratí i falsetà com la Serra de Llaberia i del Montsant, el campanar i el fanal de la Quartera, però també arbres autòctons com l'olivera i el teix, i objectes artesanals i agrícoles elaborats a la comarca com el sac de roba, el cistell i la bóta.

El conjunt d'elements es presenta com una illa flotant que simbolitza el Priorat amb la seva identitat pròpia, el gran viatge de la comarca per ser reconeguda Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO" explica l'autor. En aquest sentit, la inserció del cavall a la imatge accentua la idea dels somni, l'aventura i la natura, propis de la idiosincràsia de la comarca, segons Sànchez.

L'oli del raig i el vi novell, protagonistes a taula

El proper divendres 21 de novembre es presentaran les jornades gastronòmiques de la mà del cuiner Joan Bosch, del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb una Estrella Michelin. Un total de 10 establiments, entre hotels, restaurants i bars, promouran la cultura de l'oli del raig i del vi novell entre el 22 de novembre i el 14 de desembre.

Com és sabut, tradicionalment, durant aquest temps a les cases es tastava el vi de la verema de l'estiu, s'eixataven les bótes, per triar la que tenia millor aroma i mantenia una concentració de carbònic natural de la fermentació, per destinar-la al consum immediat durant la tardor i l'hivern. Al mateix temps, es collien les olives per dur-les el molí i uns dels plaers d'anar al molí era sucar pa a l'oli del raig, un oli totalment tèrbol i molt bo de gust però molt efímer, que cal consumir molt aviat si volem gaudir-lo.

Tant l'oli del raig com el vi de l'any són petits plaers carregats de significat que es podran retrobar en aquestes propostes gastronòmiques que han dissenyat amb ofici i imaginació els establiments de Falset. Hi ha propostes per esmorzar, dinar, berenar o sopar; menús, plats i tapes de diferents autories i preu, però a totes l'oli nou i el vi novell agafats de la mà d'aquests establiments: Restaurant AJ-Falset, Restaurant Hotel-Hostal Sport, Restaurant El Cairat, Casa Rural Mas Ardèvol, Restaurant Lotus Priorat, Restaurant Quinoa, Calaix de Sastre, Àgora, El Tomb i Vi Novell.

El 29 de novembre, els plats forts de Sant Andreu

Amb motiu de la Fira de Sant Andreu, els comerços de Falset es tematitzaran amb motius relacionats amb l'oli del raig i el vi novell. Mentrestant, el tradicional esmorzar de l'oli nou se celebrarà diumenge 30 de novembre, a les 08:00 h, a la Plaça de la Quartera,com és tradició.
Dissabte 29, però, es concentraran el gruix d'activitats de la Fira de Sant Andreu amb una mostra de productors de quilòmetre 0, artesans i oficis, des de les 11:00 fins les 21:00 h.

L'altre punt destacat de la fira serà la segona edició de les Jornades del Territori, a l'Absis del Castell del Vi de Falset, a partir de les 12:00 h, quan es constituirà la taula de la Candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, que integraran l'Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona.

Tot seguit, a les 13:00 h, tindrà lloc un vermut-tertúlia durant el qual s'informarà de l'estat actual de la candidatura i s'obrirà un debat sobre el model de turisme sostenible al Priorat. Hi participaran representants de Prioritat, del Parc Natural de la Serra de Montsant i del Consorci de la Serra de Llaberia.

Sant Andreu a les xarxes socials

Coincidint amb el certamen, s'ha estrenat el compte d'Instagram del Castell del Vi de Falset a través del qual es compartiran imatges de la fira amb l'etiqueta #SantAndreu. També a Facebook i Twitter es donarà compte de les novetats del programa i de les activitats que es vagin realitzant.

Gastronomia Redacció Infocamp

L'Eix Comercial del Raval tria els vins de la DOQ Priorat per la seva 'gran qualitat'

Els vins de la DOQ Priorat protagonitzaran la Ruta del Vi del Raval a Barcelona durant els dos pròxims caps de setmana, una iniciativa promoguda per l'entitat Eix Comercial del Raval. Un total de 32 bars i restaurants del barri barceloní oferiran un itinerari gastronòmic que, a un preu de 3 euros, donarà l'oportunitat d'acompanyar una tapa amb una copa de vi de la DOQ Priorat. Coincidint amb aquesta ruta de tapes, el proper dissabte 15 de novembre, l'establiment barceloní Museu Gastronòmic ha programat el tast de vins de la Denominació 'La Màgia del Priorat'.

La Ruta del Vi del Raval s'oferirà els dies 14, 15 i 16 de novembre i 21, 22 i 23 de novembre, i els establiments participants presentaran fins a 40 tapes diferents que es poden consultar al web de l'Eix del Raval o bé al de la DOQ Priorat. L'elecció de la DOQ Priorat per protagonitzar aquest esdeveniment és degut, segons explica el secretari tècnic de l'Eix del Raval, Ignasi Sans, al fet que "la DOQ Priorat és una DO de gran qualitat i es troba a l'alçada de l'oferta gastronòmica que hom podrà tastar durant la Ruta del Vi, que també fa especial èmfasi en els productes de proximitat i de la terra, uns valors que compartim totes les entitats que hi participem".

Les persones que decideixin recórrer el Raval els dos pròxims caps de setmana podran escollir entre una quinzena de vins Priorat entre els quals, n'hi ha de blancs i negres originaris de les diferents viles que configuren la regió vitivinícola de la DOQ Priorat.

La Màgia del Priorat

D'altra banda, també aquest dissabte, 15 de novembre, a les 18:30 h, l'establiment barceloní Museu Gastronòmic ha programat dins el seu espai Taller l'activitat 'La Màgia del Priorat', un tast de tres vins de la DOQ Priorat que servirà per inaugurar el calendari de propostes d'aquest establiment inaugurat recentment.

La sommelier responsable del Museu Gastronòmic, Carme Saló, ha explicat que "la màgia especial que té aquesta regió vinícola i que no tenen altres zones, juntament amb el meu enamorament per aquest territori i el seu vi, han fet que decidíssim escollir-la per iniciar les nostres activitats, amb l'objectiu de fer entendre el valor afegit que tenen els seus vins i fer que els participants s'animin a visitar-la".

L'activitat inclourà una introducció del territori de la DOQ Priorat juntament amb una presentació poètica i musical que situarà els assistents en el context d'aquesta zona vitivinícola. La bona acceptació que ha tingut aquesta proposta ha fet que s'hagi programat una segona sessió d'aquesta activitat, el dia 17 de novembre, de 18:30 a 20:00 h.

Societat ACN

El 'sí-no' obté 13.097 vots, un 8%, i el 'no' 8.486 vots, el 5,19%, amb el 100% dels vots d'aquest 9N escrutats

El 81,85% dels ciutadans que han participat en el 9-N al Camp de Tarragona han votat 'sí-sí', amb una participació total de 163.649 persones i el 100% dels vots emesos aquest diumenge escrutat. En concret, 133.950 persones han optat per la doble resposta afirmativa. El 8% ha apostat pel 'sí-no' -13.097 persones-, i el 5,19% ha optat per votar en contra, la qual cosa equival a 8.486 participants. La resta s'han repartit entre el vot afirmatiu en la primera pregunta i el blanc en la segona, amb un 1,04% -1.707 persones-; el vot en blanc total, amb un 0,57% -938 votants-, i les altres opcions, que suposen un 3,34% -5.471 persones-. A Tarragona ciutat el sí-sí s'ha imposat amb un 77,57% Amb el 100% dels vots emesos durant la jornada d'aquest diumenge, al Tarragonès 42.472 de les 54.946 persones que han votat han optat pel 'sí-sí', un 77,3%. El 'sí-no' ha obtingut 5.635 vots, un 10,26%, i el 'no' 3.971, un 7,23%.

Comarca a comarca

Al Baix Camp el nombre de participants s'ha situat en els 53.923, dels quals 44.779, un 83,04%, han apostat pel 'sí-sí'. El 'sí-no' ha obtingut 4.074 vots, un 7,56%, i el 'no' 2.477, un 4,59%. A la capital, Reus, han votat 28.234 persones i el 'sí-sí' s'ha imposat amb el 82,18% dels vots. El 'sí-no' ha rebut 2.329 vots, un 8,25%, i el 'no' n'ha obtingut 1.348, un 4,77%.

Al Baix Penedès el nombre de votants s'ha situat en els 22.121, dels quals un 80,25% -17.753 persones- han apostat per la doble resposta afirmativa. El 'sí-no' ha rebut 1.977 vots, un 8,94%, i el 'no' 1.240, un 5,61%. Al Vendrell el 'sí-sí' ha recollit 6.380 vots, el 80,77%. El 'sí-no' ha obtingut 749 vots, un 9,48%, i el 'no' 354 vots, un 4,48%.

A l'Alt Camp el 'sí-sí' ha obtingut 15.012 vots, el 87,35% del total -17.186 participants-. El 'sí-no' ha rebut 846 vots, un 4,92% i el 'no' 519, un 3,02%. A la ciutat de Valls, el 'sí-sí' ha comptabilitzat 7.976 vots, el 87,47%. El 'sí-no' n'ha sumat 463, un 5,08%, i el 'no' 280, un 3,07%.

A la Conca de Barberà han participat 10.107 persones, de les quals 9.047 -un 89,51%- han optat pel 'sí-sí'. El 'sí-no' s'ha quedat amb un 3,84% i 388 vots, mentre que el 'no' n'ha obtingut 197, l'1,95% del total. A Montblanc han votat 3.331 persones i el 'sí-sí' ha estat l'opció de 2.941 participants, un 88,29%. El 'sí-no' ha tingut 140 vots, un 4,2%, i el 'no' 77, un 2,31%.

Al Priorat el 'sí-sí' s'ha enfilat fins al 91,07%, ja que han votat aquesta opció 4.887 de les 5.366 persones que han participat del procés. De la resta, destaquen els 177 ciutadans que han votat 'sí-no', un 3,3%, i els 82 que han optat pel 'no', un 1,53%. A Falset han votat 1.419 persones, de les quals 1.318, un 92,88%, ho han fet pel 'sí-sí'. El 'sí-no' ha sumat 48 vots, un 3,38% i el 'no' només 20, un 1,41%.

Més de 200 persones voten en cinc hores a la Delegació del Govern

Un degoteig constant de ciutadans s'apropen a votar l'endemà del 9-N a la Delegació del Govern a Tarragona, la qual cosa està fent que durant la jornada s'estiguin registrant algunes cues. Entre les 9 del matí i les 2 de la tarda s'han comptabilitzat un total de 235 persones, que han aprofitat el termini de quinze dies addicionals per respondre la doble pregunta. La majoria ho fan perquè al seu DNI hi consta una adreça diferent d'allà on viuen i ahir no van poder dipositar la butlleta a l'urna, o perquè aquest diumenge no van poder anar a algun dels punts de votació.

Abans de dipositar el vot a l'urna, a la mesa habilitada se'ls recullen les dades. El sobre amb la butlleta emplenada s'introdueix dins d'un altre sobre, juntament amb un paper on figura el seu DNI. L'objectiu és poder comprovar que aquests ciutadans no hagin votat amb anterioritat.

Societat Redacció Infocamp

El 80,76% dels ciutadans voten 'Sí-Sí', el 10,09% aposten pel 'Sí-No' i el 4,54% opten pel 'No'

Un total de 2.236.806 persones han votat en el procés participatiu del 9-N a tot Catalunya amb el 96,8% de meses escrutades. El 80,76% dels ciutadans que han participat en el 9-N han votat 'Sí-Sí', que representa un total de 1.806.336 persones. El 10,09% de persones, i el 4,54% ha optat per votar en contra, és a dir, 101.601 participants. La resta s'han repartit entre el vot afirmatiu en la primera pregunta i el blanc en la segona, amb un 0,97% (21.787 persones), i les altres opcions, que suposen un 3,08%, 68.885 persones.

Pel que fa a les dades per pregunta, a la de 'Vol que Catalunya esdevingui un estat ?', han optat pel 'sí' el 91,82% (2.053.782); pel 'no' el 4,54% (101.601); en blanc el 0,56% (12.538)i altres 3,08% (68.885). A la segona pregunta de 'En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent',el 'Sí-Sí' ha rebut el 87,95% (1.806.335); el Sí-No' el 10,99% (225.659) i 'Sí-en blanc' el 1,06% (21.787).

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, havia estimat en la seva roda de premsa final que amb la participació definitiva s'arribaria al voltant de les 2.250.000 persones. Un total d'1.142.910 persones havien participat fins a les 13:00 h en el 9-N a tot Catalunya, una xifra que havia augmentat fins a 1.977.531 persones, a les 18:00 h.

La participació al Camp de Tarragona

A les 18:00 h del 9 de novembre, aquestes eren les dades de participació a les comarques del Camp de Tarragona:

Alt Camp: 14.498
Baix Camp: 45.348
Baix Penedès: 19.123
Conca de Barberà: 8.884
Priorat: 4.585
Tarragonès: 46.936

Per a fer el seguiment de les dades i resultats del procés de participació, es pot consultar el web Participa 2014.

Dissabte, 08 Novembre 2014 00:00

El Camp de Tarragona es prepara per viure el 9N

Societat Redacció Infocamp

A les sis comarques del territori s'obriran 161 locals amb 577 meses

El Camp de Tarragona es prepara aquest diumenge per viure la jornada del 9N que començarà, a les 09:00 h, amb l'obertura dels punts de participació. La majoria dels punts estan instal·lats en els instituts i escoles del territori. A les sis comarques del Camp de Tarragona s'obriran 161 locals que disposaran de 577 meses.

Les urnes es repartiran, per comarques, de la manera següent: l'Alt Camp disposarà de 26 locals i 51 meses; el Baix Camp, 38 i 168; el Baix Penedès, 17 i 90; la Conca de Barberà, 22 i 34; el Priorat, 23 i 25 i el Tarragonès, 35 i 209. A la ciutat de Tarragona, per exemple, es podrà votar en 11 instituts, mentre que a Reus es podrà participar en 8 centres de secundària.

Segons s'informa des del web Participa 2014, les persones que vulguin votar hauran d'emplenar la sol·licitud d'inscripció de participants i preparar la papereta amb l'opció de participació en un sobre tancat (114 x 162 mm). El material necessari estarà a disposició de tothom en els punts de participació.

Els votants hauran d'acreditar-se amb el DNI o la TIE vigent en què consti l'adreça en un municipi de Catalunya. Les persones que no tinguin l'adreça de residència a Catalunya en el DNI, poden participar si aporten, a més del document d'identitat, el volant o certificat d'empadronament en un municipi català.

Els catalans residents a l'exterior que no tinguin l'adreça de residència a Catalunya en el DNI poden presentar el DNI o el passaport espanyol vigent, juntament amb el comprovant d'inscripció en el Registre de catalans i catalanes a l'exterior o el Certificat del padró d'espanyols residents a l'exterior (PERE), en què consti l'adscripció territorial.

L'ANC i Òmnium despleguen un dispositiu perquè tothom pugui votar

Els voluntaris de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural es repartiran en diversos punts del territori per resoldre dubtes o problemes entre els ciutadans. A Reus, per exemple, l'Assemblea posarà a disposició un vehicle adaptat a persones amb mobilitat reduïda o gent gran perquè puguin anar a votar.

D'altra banda, les entitats també recolliran signatures de denúncia a l'Estat espanyol per portar davant les Nacions Unides. La campanya 'Ara és l'hora' estarà present al carrer, al costat de la majoria de locals electorals per posar a disposició fulls de signatures per a tots els ciutadans que vulguin signar la denúncia contra l'Estat espanyol, que ja han signat la majoria de representants polítics al Parlament de Catalunya, a les Corts Espanyoles i al Parlament Europeu, així com també molts alcaldes i regidors. Aquesta denúncia serà presentada a l'ONU i a molts altres organismes internacionals.

Gastronomia Redacció Infocamp

El final de la campanya se celebrarà dissabte 8 de novembre a la mostra 'Tasta Porrera'

La campanya de verema 2014 de la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat tancarà oficialment dimarts 4 de novembre. Les dades oficials del registre de verema del Consell Regulador constaten una collita de més de 5,5 milions de quilos de raïm, una quantitat superior a la recol·lectada el 2013, que va ser de 5,3 milions, i amb previsió que la collita sigui de 'qualitat extraordinària'. Coincidint amb el final de campanya, el proper dissabte, 8 de novembre, se celebrarà la 6a Mostra de vins i gastronomia local 'Tasta Porrera', que serveix per celebrar el final de la verema en aquest poble de la DOQ Priorat.

El Consell Regulador de la DOQ Priorat espera una collita 2014 molt bona, d'acord amb tots els indicadors actuals i els que s'han donat en els darrers mesos en aquesta regió vitivinícola. El president del Consell Regulador, Toni Alcover, ha comentat que la collita es preveu d'una "qualitat extraordinària".

De fet, des que va començar el cicle fenològic de vinya, la climatologia ha estat molt favorable a una molt bona formació del raïm. La temperatures de l'estiu, que no han estat extremes, juntament amb les humitats registrades, han fet que les vinyes presentin un equilibri vegetatiu molt bo.

Maduració lenta i progressiva

Les intenses i continuades precipitacions del mes de setembre han fet que en alguns casos el volum de collita sigui més reduït en relació a les previsions inicials i també han aconsellat realitzar una selecció més acurada de la verema en el moment d'entrar al celler. Tot i això, en el conjunt de la denominació d'origen, el volum recol·lectat s'ha mantingut i superat en relació a la campanya anterior.

Les condicions climàtiques (temperatures de juliol i agost no tan altes com anys anteriors) han fet que la maduració hagi estat lenta i progressiva, i això ajudarà a configurar un perfil aromàtic més complex i un bon balanç àcid-sucres que poden comportar uns vins més frescos, sempre dins els paràmetres de tipicitat de la DOQ Priorat.

La sisena 'Tasta Porrera'

Tots els cellers de Porrera s'aplegaran a la plaça de Catalunya, a partir de les 11:00 h, per oferir la degustació dels seus vins, que un any més es podran maridar amb els diversos plats de gastronomia local oferts per diferents establiments del poble. El tiquet degustació es podrà adquirir per 10 euros i donarà dret a vuit degustacions amb copa. El tiquet per a 3 tastets de cuina local també mantindrà el preu de l'any passat, 8 euros.

Una de les característiques de la Mostra de vins i gastronomia local 'Tasta Porrera' és la possibilitat d'adquirir els vins locals a preus amb descomptes especials només per aquesta jornada, a través d'un punt de venda que aplega el conjunt dels vins que elaboren els cellers de Porrera. 'Tasta Porrera' s'allargarà, fins a les 14:30 h aproximadament, i de nou estarà amenitzada per la interpretació de música en viu.

Pàgina 172 de 174

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

BANER PE22 300x250pxAdvertisement
No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: