Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 638

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 703

InfoCamp | Arxiu de notícies del Priorat
Ciència Redacció Infocamp

La detecció i prevenció de malalties de la fusta és una de les línies de treball de VITEC i una de les preocupacions del sector arreu d'Europa

Vuit universitats i centres de recerca d’arreu del món juntament amb un grup de centres d’investigació francesos, tot liderats per UMR-SAVE (una unitat mixta de recerca entre l’Institut de les Ciències de la Vinya i el Vi de la Universitat de Bordeus i l’Institut Nacional de la Recerca Agronòmica de França), duran a terme un projecte per aturar un dels problemes que més preocupa el sector vitivinícola, les malalties de la fusta de la vinya. El Parc Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) és un dels vuit centres internacionals que hi participaran i l’únic representant de l’Estat en aquest consorci. La detecció de les malalties de la fusta de la vinya és una de les línies estratègiques de treball del VITEC.

El treball, que té una durada de tres anys, ha estat distingit com a guanyador pel comitè avaluador de la convocatòria Jas Hennesy, a la qual es van presentar projectes d’arreu del món. La proposta la liderarà la Unitat Mixta UMR-SAVE, que integra els equips d’investigació d’enologia i viticultura de Bordeus, i ha rebut una dotació econòmica de 600.000 euros, un pressupost sense precedents per a un programa d’investigació vitivinícola finançat per fons privats.

Amb motiu dels 250 anys, la Casa Hennessy va organitzar una convocatòria de projectes oberts a experts de tot el món, amb l’objectiu de trobar solucions aplicades per combatre els problemes derivats de les malalties de la fusta. S’hi van presentar 23 casos de grups de tretze nacionalitats i el comitè avaluador va valorar l’enfocament innovador i sistemàtic del projecte, la rellevància científica dels líders i la qualitat de les col·laboracions, inclosa la dimensió internacional. També van tenir en compte les aplicacions pràctiques de la proposta, entre altres aspectes.

Medi Ambient

El consistori ha editat un vídeo i facilita dispensadors de bosses als propietaris

L'Ajuntament de Falset ha posat en marxa una campanya de sensibilització perquè els propietaris recullin de la via pública els excrements dels seus animals de companyia. Sota el lema 'Jo recullo la caca, i tu?', l'objectiu d'aquesta campanya de conscienciació no és altre que tant els veïns com la gent que visita Falset puguin gaudir d'uns carrers nets, evitant així les incomoditats i la mala imatge que les defecacions dels animals provoquen.

Per tal d'assolir aquest objectiu, l'Ajuntament ha endegat diverses accions. Una de les més destacades és un vídeo en què veïns de Falset, propietaris d'animals de companyia, mostren la seva implicació amb la campanya. La regidora de Comunicació, Núria Borja, afirma que “amb el testimoni d'aquests veïns volem evidenciar que es tracta d'una qüestió de civisme”. “Els carrers són de tots i per a tots i, per tant, la responsabilitat ha de ser compartida”, afegeix Borja.

Una altra de les mesures empreses per l'Ajuntament és facilitar dispensadors de bosses per recollir els excrements, una acció que, en paral·lel, ha de servir per actualitzar el cens d'animals de companyia de la població.

En el marc de la campanya, el consistori també informarà de les sancions que implica no recollir de la via pública els excrements dels animals. Segons especifica l'article 112 de l'Ordenança de Convivència Ciutadana, l'incompliment de la normativa pot ser sancionat amb una multa de fins a 750 euros.

El regidor de Governació, Carlos Brull, explica que “la posada en marxa de la campanya per solucionar aquesta problemàtica respon a la voluntat de l'Ajuntament de millorar el dia a dia de la gent de Falset i, per tant, d'estar pendent del que passa al carrer, que és on es desenvolupa bona part de la vida quotidiana”. Brull afegeix que “són molts els veïns que també ens han fet arribar la seva preocupació per aquesta problemàtica, cansats de veure i patir uns carrers bruts per culpa d'alguns incívics”.

 El vídeo de la campanya:

Gastronomia Redacció Infocamp

Coincidint amb la Marató de TV3, el tast dedicarà una part de la recaptació a aquesta iniciativa

La vila de Bellmunt del Priorat organitza aquest dissabte, 5 de desembre, a partir de les 11.00 i fins a loes 14.00 h, a la plaça de Miquel Muntané (davant de l'ajuntament), el 6è Tast de Santa Bàrbara, una mostra anual de vins locals que coincideix amb les celebracions que organitza aquest municipi en honor a la patrona de la mineria. Com l'any passat, l'Agrupació de Cellers de la Conca del Siurana vol dedicar una part de la recaptació del tast a La Marató de TV3, que enguany es dedica a l'obesitat i la diabetis.

En aquesta sisena edició han confirmat la participació al tast els cellers Casa Gran del Siurana, Celler Rosa Maria Bartolomé, Costers del Priorat, Estriacus, Gran Clos, Mas Blanc Pinord, Mas d'en Gil, Portal del Priorat, Solà Clàssic i Sedó Barceló. Aquest darrer celler també presentarà el seu oli nou, que oferirà a degustació.

Tast solidari amb La Marató

Coincidint amb la proximitat d'un dels esdeveniments solidaris més importants del país, La Marató de TV3, el Tast de Santa Bàrbarà dedicarà una part de la recaptació a aquesta iniciativa. El preu del tiquet de tast serà de 10 euros i donarà dret a 6 degustacions. D'aquests 10 euros, 2 euros es destinaran als fons de 'La Marató' 2015.

El tast és la darrera de les mostres i degustacions populars que s'organitzen durant l'any a la DOQ Priorat, una programació que té el suport del Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen.

Salut

Més de 46.000 persones d'entre 50 i 69 anys seran convidades a fer-se un senzill test amb el qual pot detectar-se la malaltia

Aquest dimecres s'ha presentat la implantació del programa de detecció precoç de càncer de còlon a les comarques del Baix Camp i Priorat, que durant els dos propers anys convidarà més de 46.000 persones d'aquests territoris a prendre part en un test amb el qual pot detectar-se aquesta malaltia. La presentació del programa s'ha fet en un acte al qual han intervingut el delegat del govern a Tarragona, Quim Nin, el gerent de la regió sanitària Camp de Tarragona, Josep Mercadé, la presidenta de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Montserrat Vilella, el president de la Lliga Contra el Càncer, Joan Borràs i el director de la Fundació Lliga per a la Investigació i la Prevenció del Càncer (FUNCA), Jaume Galceran.

Al Baix Camp i al Priorat, l'objectiu del programa és poder donar abast a una població diana de més de 46.000 persones que, durant els dos propers anys, prendran part en un test de sang oculta en femta per tal de detectar possibles casos de càncer de colon i de les quals s'espera que hi participi un 50%. Des del passat febrer, el programa ja funciona a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà per tal d'estendre'l posteriorment al conjunt de les comarques de la demarcació. A les dues comarques esmentades, la població diana del programa és d'unes 14.500 persones.

De cara a l'any vinent, el programa s’implantarà també a les comarques del Baix Penedès, on es calcula que hi ha més de 18.000 persones de població diana, i al Tarragonès, on es convidaran més de 56.000 persones d'entre 50 i 69 anys a fer-se el test. Es preveu que en aquestes dues comarques el programa s’iniciï al mes de febrer i al mes d’abril, respectivament.

El projecte forma part del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Catalunya, que actualment s’està aplicant en algunes zones del territori català i que s’està ampliant de manera progressiva a tot el país. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, ja està operatiu a les comarques del Baix Ebre, Montsià i Terra Alta, i properament s’iniciarà l’enviament de cartes d’invitació a la Ribera d’Ebre. En aquestes comarques i fins a l’actualitat, ja s’ha convidat a participar a més de 33.000 persones.

S'espera, a més, que un cop el programa estigui en ple funcionament hi haurà un total de 180.000 persones de la demarcació tarragonina seran convidades a participar-hi cada dos anys. Amb tot, el programa s'ha proposat reduir la mortalitat produïda pels càncers de còlon i recte (que és d’unes 250 defuncions anuals en el conjunt de la demarcació de Tarragona) i reduir-ne també la seva incidència, ja que actualment es detecten 700 nous casos d'aquest tipus de càncer cada any.

Un test que es fa a casa

La Regió Sanitària Camp de Tarragona ha encarregat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus el desenvolupament del programa al territori. Aquest compta amb la participació de la FUNCA com a oficina tècnica a tal efecte. La FUNCA realitza des de 1998 la coordinació del Programa de detecció precoç del càncer de mama Tarragona-Terres de l'Ebre, i ara serà l’encarregada de coordinar el programa de detecció precoç de càncer de còlon i Recte a les comarques més poblades de la demarcació.

La prova utilitzada al programa és un test de sang oculta en femta amb el qual es poden detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. La prova, senzilla, pot fer-se a casa i no necessita cap tipus de preparació prèvia. En els casos en què el test surti positiu, es realitzarà una colonoscòpia per tal de descartar l’existència d’un càncer o, en cas d’haver-n’hi, diagnosticar-lo i començar el tractament de forma ràpida. D’aquesta manera, es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una alta probabilitat de curació. Val a dir, de fet, que en la majoria dels casos en què el test de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer, ja que hi pot haver altres causes per les quals es pot trobar sang a la femta.

Totes les persones residents a l'àmbit d'aplicació del programa, d’entre 50 i 69 anys, rebran en primer lloc una carta de presentació i, al cap d’uns dies, una segona carta en què se'ls convidarà a participar al programa. Les persones que vulguin fer-ho hauran d’anar al seu Centre o consultori d’atenció primària (CAP) a buscar el kit per recollir la femta i tornar-lo allà mateix. Les anàlisis es realitzaran al Laboratori de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

En cas de resultat positiu, la persona serà citada a la consulta d’infermeria de cribratge per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. En funció del resultat d’aquesta, es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d’un càncer, serà el seu tractament immediat. Com a conseqüència dels tests que donin un resultat positiu es calcula que es realitzaran unes 750 colonoscòpies anuals i es detectaran més de 45 càncers cada any, la majoria d’ells en estadis inicials de la malaltia.

Societat Redacció Infocamp

La fira, que tindrà lloc aquest cap de setmana, manté el vessant artesà i multisectorial

Aquest cap de setmana, 28 i 29 de novembre, se celebra la tradicional Fira de Sant Andreu. La principal novetat de l’edició d’enguany és la incorporació del Rebost de Nadal, un espai situat a la plaça de la Quartera que aplegarà una mostra de vins dolços i generosos - en col·laboració amb la DO Montsant - i la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons. Més enllà d’aquestes novetats, la Fira de Sant Andreu mantindrà els vessants, cultural, artesà i multisectorial. La inauguració oficial del certamen tindrà lloc el dissabte, a partir de les 13.00 h, i estarà presidida per Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.

Pel que fa al vessant artesà, cal destacar la presència de productors de tota classe i, especialment, la Mostra d’arts i oficis i demostració d’oficis artesans, que tindrà lloc al carrer de Baix, diumenge, a partir de les 10.00 h. En aquesta mostra, els visitants podran retrobar-se amb antigues professions, com eren el baster, el terrissaire i el cisteller, entre moltes altres.

La Fira de Sant Andreu d’enguany –en la qual tampoc no hi faltaran les atraccions infantils– també promourà el vermut de Falset i donarà cabuda a altres actes d’interès. En són exemples la conferència sobre dieta mediterrània, organitzada per Falset Acció, aquest divendres, 27, a les 20.00 h, a càrrec del Dr. Jordi Salas; o el vermut i taula rodona 'De la terra, al rebost i a la taula' sobre l'estat de la qüestió pel que fa a la producció, la distribució i el consum a la comarca dels productes propis, organitzada per Prioritat, i que tindrà lloc el diumenge, a les 13.00 h.

Altres activitats previstes són el taller infantil Arri arri tatanet, a la Biblioteca, aquest divendres a les 17.00 h, una jornada de rebaixes - a l’estil del black friday anglosaxó-, organitzada per l’Associació de Comerciants de Falset, durant tot el dissabte, i el concert Gràcies Ovidi, promogut pel Centre Quim soler i el Casal Carrasclet que es farà aquest dissabte, a les 19.00 h, al teatre de l’Artesana.

El Rebost de Nadal

El Rebost de Nadal de la Fira de Sant Andreu vol posar en valor la tradició i, en certa mesura, retornar als orígens d’un certamen que servia per proveir-se de cara a les festes de Nadal. En aquesta línia s’hi han programat dos tastos de vins molt especials, de cada un dels quals se’n faran dues sessions. Són la Ruta dels Rancis i el Tast de Vins Generosos de la DO Montsant.

En el cas de la Ruta dels Rancis, es tracta d’unes visites guiades i tastos de vins rancis elaborats per particulars de Falset. La Ruta dels Rancis, les places per a la qual són molt limitades, comptarà amb el guiatge de l’enòloga Sara Pérez. Es farà el dissabte 28, a les 17.00 h i el diumenge 29 a les 11.00h. El preu és de 15 euros i les inscripcions s’han de fer al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. L’inici de la ruta serà la plaça de la Quartera.

Pel que fa als Tastos de Vins Generosos, dirigits per un enòleg, s’hi podran tastar cinc vins dolços, rancis i misteles de la DO Montsant. Els Tastos de Vins Generosos, les places per al qual són limitades, es faran el dissabte 28, a les 19.00h i el diumenge 29 a les 12:30h, tots dos a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat. El preu és de 10 euros i les inscripcions s’han de fer al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Per a més informació o consultar el programa complet: www.falset.org.

Gastronomia Redacció Infocamp

El vi Mas de la Rosa (Celler Vall Llach) ha estat escollit el 'Millor Vi de Catalunya', segons la guia

Amb el premi al millor vi i el reconeixement de tres primers premis en les categories de millor vi blanc, millor vi rosat i millor vi negre, la Guia de Vins de Catalunya 2016 situa els vins DOQ Priorat entre els millors del panorama català.

Els responsables de la Guia de Vins de Catalunya, Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, han presentat aquest dilluns els resultats dels tastos a cegues i avaluacions corresponents a l'edició 2016 d'aquesta publicació, que és previst que surti a la venda aquesta mateixa setmana.

El veredicte d'aquesta exigent guia de vins catalana ha escollit el vi Mas de la Rosa - Vi de Finca Qualificada 2013 (Celler Vall Llach) com a Millor Vi de Catalunya (amb 9,79 punts) i també com a Millor Vi Negre. El vi Terra de Cuques 2012 (Terroir al Límit) ha estat el primer en la categoria de Millor Vi Blanc. Finalment, el vi Pla dels Àngels 2014 (Cellers Scala Dei) ha estat distingit com a Millor Vi Rosat.

Gastronomia Laia Castells / El Portal Nou

Castells farà equip amb Matías Fernández,cap de cuina del restaurant Quinoa de Falset

El xef vallenc del restaurant Portal 22, Joan Castells, representarà Catalunya en el prestigiós concurs de cuina Bocuse d'Or, que es disputarà al Centre Cultural Miguel Delibes de Valladolid el 27 i el 28 de novembre. Castells farà equip amb Matías Fernández Hernández, guanyador del Concurso Nacional de Cocina Creativa Gamba de Denia 2013 i cap de cuina del restaurant Quinoa de Falset. El concurs enfrontarà els millors joves cuiners de l'Estat per seleccionar l'equip que disputarà l'edició europea d'aquest concurs internacional a Budapest.

A Valladolid, els 16 equips de xefs participants hauran de fer una demostració de cuina en dos torns de vuit equips. Després d'un sorteig previ per conèixer els cuiners que s'enfrontaran en cadascuna de les dues jornades del concurs, aquests hauran d'elaborar dos plats utilitzant com a ingredient principal la truita de riu de la terra d'Alba, a Salamanca, per al plat de peix, i el lletó IGP Castella i Lleó per al de carn. Els cuiners disposaran de cinc hores per cuinar els plats principals i els tres acompanyaments per a cadascun d'ells, dels quals se n'hauran de servir respectivament deu racions. En el cas de la truita, s'haurà de servir en plat, mentre que el lletó es presentarà en safata.

Castells ha destacat que el concurs, inspirat en la nouvelle cuisine, vol realçar la cuina francesa i, per aquest motiu, aspectes com “les mides idèntiques dels acompanyaments o la presentació estan molt puntuats”. El sistema de puntuacions, ha assenyalat, atorga un 50% dels punts al gust de les propostes presentades, un 40% a la presentació i el 10% restant a la higiene. Una vintena de prestigiosos xefs, de l'Estat i de fora, puntuaran, valoraran i seleccionaran el guanyador de la fase estatal del Bocuse d'Or 2015, a més de seleccionar l'equip que participarà en la fase europea.

Gastronomia Redacció Infocamp

Un total de 31 establiments del cor de Barcelona oferiran, del 20 al 29 de novembre, tapes amb vins prioratins

Els vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat repetiran protagonisme aquest novembre al cor de Barcelona durant la Ruta del Vi del Raval, que tindrà lloc, del 20 al 29 de novembre, a una trentena d’establiments d’aquest cèntric barri barceloní. Després de la bona acollida de l’any passat, aquesta iniciativa promoguda per l’Eix Comercial del Raval, torna a tenir la col·laboració del Consell Regulador de la DOQ Priorat.

D’aquesta manera, un total de 31 bars i restaurants del Raval oferiran un itinerari gastronòmic que, a un preu de 3 euros, donarà l’oportunitat d’acompanyar una tapa amb una copa de vi de la DOQ Priorat. Els establiments participants a la Ruta del Vi del Raval presentaran més de 30 tapes diferents que es poden consultar al web www.rutadelvi.cat o bé a www.doqpriorat.org.

L’Eix Comercial del Raval ha recordat que “la Ruta del Vi del Raval vol mostrar la qualitat dels productes de proximitat i de la terra, entre els quals el vi del Priorat és un element singular clarament identificable com un dels referents dels productes de qualitat del nostre país”.

Les persones que decideixin recórrer el Raval els pròxims dies podran escollir entre 12 referències diferents de vins Priorat, originaris de les diferents viles que configuren la regió vitivinícola de la DOQ Priorat.

Gastronomia

L'edició d'enguany manté el vessant artesà

L’Ajuntament de Falset ha presentat el programa de la tradicional Fira de Sant Andreu, que se celebrarà el cap de setmana del 28 i 29 de novembre. La principal novetat de l’edició d’enguany és la incorporació del Rebost de Nadal, un espai situat a la plaça de la Quartera que aplegarà una mostra de vins dolços i generosos (en col·laboració amb la DO Montsant) i la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons.

En el marc d’aquest Rebost de Nadal, que posarà en valor la tradició i, en certa mesura, suposarà un retorn als orígens d’una fira que servia per proveir-se de cara a les festes de Nadal, s’hi han programat dos tastos de vins molt especials, dels quals se’n faran dues sessions de cadascun. Són la Ruta dels Rancis i el Tast de Vins Generosos de la DO Montsant.

En el cas de la Ruta dels Rancis, es tracta d’unes visites guiades i tastos de vins rancis elaborats per particulars de Falset. El regidor de Festes de l'Ajuntament de Falset, Joan Coll, ha explicat que “estem molt agraïts a aquests veïns per col·laborar en una proposta que obre les portes a un món com és l’elaboració de vins rancis a les cases, un món força desconegut i que, en certa manera, s’està perdent”. “Pocs símbols són tan nostres i parlen millor de la tradició de les cases de poble com les de Falset, com les bótes del racó on les famílies hi tenien el millor vi de la casa, el ranci”, ha dit.

La Ruta dels Rancis, les places per a la qual són limitades, comptarà amb la guia de l’enòloga Sara Pérez. Es farà el dissabte 28, a les 5 de la tarda, i el diumenge 29, a les 11 del matí. El preu és de 15 euros i les inscripcions s’han de fer al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. L’inici de la ruta serà la plaça de la Quartera. En el cas dels Tastos de Vins Generosos, dirigits per un enòleg, s’hi podran tastar cinc vins dolços, rancis i misteles de la DO Montsant. La presidenta de la DO, Pilar Just, ha indicat que “aquests vins, poc coneguts, són un producte d’una qualitat excel·lent, extremadament expressius i molt arrelats a les terres de Montsant i a la comarca, vins que creiem que cal apropar al consumidor. De fet, qui els tasta sempre se sorprèn i se n’enamora”.

Els Tastos de Vins Generosos, les places per al qual són limitades, es faran el dissabte 28, a les 7 de la tarda, i el diumenge 29 a dos quarts d'1 del migdia, tots dos a la sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat. El preu és de 10 euros i les inscripcions s’han de fer al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

L'artesania continua present

A banda del Rebost de Nadal i d’aquests tastos, la Fira de Sant Andreu mantindrà els vessants artesà i multisectorial. Pel que fa al primer, cal destacar la presència de productors de tota classe i, especialment, la Mostra d’arts i oficis i demostració d’oficis artesans, que tindrà lloc al carrer de Baix, a partir de les 10 del matí, del diumenge. En aquesta mostra, els visitants podran retrobar-se amb antigues professions, com eren el baster, el terrissaire i el cisteller, entre moltes altres.

A la Fira de Sant Andreu d’enguany tampoc no hi faltaran les atraccions infantils, també es promourà el vermut de Falset a través dels empresaris locals de restauració i donarà cabuda a altres actes. En són exemples la conferència sobre dieta mediterrània, organitzada per Falset Acció; la taula rodona sobre productes de proximitat, organitzada per Prioritat; tallers infantils com l’Arri arri tatanet, a la Biblioteca; una jornada de rebaixes (a l’estil del black friday anglosaxó), organitzada per l’Associació de Comerciants de Falset, i el concert Gràcies Ovidi, organitzat pel Centre Quim soler i el Casal Carrasclet.

Medi Ambient Brigitte Urzaiz

Poboleda (Priorat) i Miravet (Ribera d'Ebre) són els municipis del Camp i l'Ebre que millor van reciclar el 2014

El Camp de Tarragona va superar el 2014 la mitjana catalana en la recollida selectiva de residus, amb més de 341.000 tones, un 1,46% més respecte a l'any anterior, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). La comarca del Priorat encapçala la recollida selectiva de residus al territori, al davant de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Tarragonès. La Terra Alta és la primera als municipis de les Terres de l'Ebre amb prop de 82.000 tones, un 3,13% menys que el 2013, al davant de la Ribera d'Ebre, el Montsià i el Baix Ebre.

També cal destacar que la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis –els que no corresponen a la fracció orgànica on s'han dipositat–, és al Camp de Tarragona del 28,46%, una xifra molt inferior a la de les Terres de l'Ebre, en què s'assoleix el 35%. Al conjunt de Catalunya, la recollida selectiva neta se situa en el 31,24%.

Quant a la generació de residus per càpita, a Catalunya va ser d'1,33 kg per habitant i dia, una xifra molt similar a la mitjana europea de l'any 2013. Al Camp de Tarragona, es va situar en 1,52 kg/h./dia, i a les Terres de l'Ebre, en 1,29 kg/h./dia.

Durant la presentació d'aquestes dades, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va diagnosticar que els cinc anys vinents seran fonamentals per promoure la recollida orgànica, que és “l'assignatura pendent com a país”, ja que suposa entre el 35% i el 40% dels residus que es generen. “Distingim perfectament els envasos, el vidre, el paper i cartró”, va assenyalar, “però la fracció orgànica ens fa peresa”, va reconèixer. Finalment, Tost va animar els ciutadans a separar aquest tipus de residus assegurant que “no és brut, no fa olor”.

Noves mesures

El director de l'Agència de Residus de Catalunya va assenyalar que la recollida selectiva bruta a Catalunya està “estancada” des de fa tres o quatre anys. La Unió Europea demana que el 2020 aquest percentatge hagi augmentat fins al 50%, i que amb vista al 2030, arribi al 70%. Per aquest motiu, Tost va dir que cal buscar nous sistemes per optimitzar la recollida de residus, com ara el porta a porta o el pagament per generació. Pel que fa a les poblacions on es concentra més turisme, es produeix una gran alteració de dades amb l'arribada de visitants. Per Tost, “hem de fer un fort treball amb els grans productors”, com ara càmpings, hotels o restaurants. Aquesta serà la via per millorar la separació en origen i apel·lar a la implicació de tot el sector de l'hostaleria i la restauració de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre.

Els que reciclen millor

El municipi de Poboleda (Priorat) té un índex de recollida selectiva del 67,25%, cosa que el converteix en el que més recicla al Camp de Tarragona, seguit de Bellmunt del Priorat (66,53%) i de la Masó (64,77%). A les Terres de l'Ebre, destaca Miravet (Ribera d'Ebre), que encapçala la llista amb un índex del 69,18%, seguit per Prat de Comte (61%), Batea (59%), Rasquera (59%) i l'Ametlla de Mar (54%).

Que pagui menys el que recicli més

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va manifestar que “hem de ser capaços” de millorar aquests resultats buscant nous mecanismes per conscienciar la població, com ara el sistema de pagament per regeneració, una alternativa que l'Agència vol aplicar en els anys vinents. En aquest sentit, Tost va recordar que en molts països de la Unió Europea ja s'ha posat en marxa aquesta mesura, que consisteix en el fet “que pagui menys qui recicli més”. Aquesta tecnologia funciona mitjançant contenidors amb clau i un sistema de xips a les bosses de recollida que permeten identificar la llar que està reciclant i com ho està fent. D'aquesta manera, s'aconseguiria una diferenciació positiva i aquells ciutadans que més reciclen pagarien menys en el rebut de la taxa municipal.

 

Dimecres, 04 Novembre 2015 18:45

Catorze cellers participaran al 'Tasta Porrera'

Gastronomia Redacció Infocamp

La mostra de vins i gastronomia tindrà lloc el proper dissabte, 7 de novembre, a la plaça Catalunya de Porrera

Un total de catorze cellers de Porrera participaran aquest dissabte, 7 de novembre, a una nova edició de ‘Tasta Porrera’, la mostra de vins i gastronomia local organitzada per l'Associació de Cellers de Porrera i l'Ajuntament de Porrera. La plaça de Catalunya d'aquesta vila de la DOQ Priorat tornarà a aplegar els elaboradors locals i els restauradors del poble, des de les 11:00 i fins a les 14:00 h.

El tiquet de tast donarà dret a vuit degustacions i copa i tindrà un preu de 12 euros. El tiquet de degustació de cuina local es podrà adquirir per 8 euros i donarà dret a tres tastos. Fins divendres, 6 de novembre, es poden aconseguir anticipadament a l'Ajuntament de Porrera els tiquets de degustació de vi al preu esmentat. A més,sis establiments de restauració de Porrera col·laboren en l'elaboració dels plats elaborats amb ingredients i receptes tradicionals vinculats a la població del Priorat.

Com en els darrers anys, Cellers de Porrera també ha previst un espai de venda on es podran comprar els vins locals a preus especials només durant aquesta jornada. Des de l'entitat que agrupa els elaboradors locals es recorda que ‘Tasta Porrera’ “és una ocasió única per conèixer els vins d'aquesta vila i les seves característiques”, al mateix temps que es pot comentar i canviar impressions amb els productors que els han fet possibles.

Esports

Els amants dels automòbils clàssics esportius tenen una cita  els dies 6 i 7 de novembre

L'Escuderia Baix Camp organitza el Ral·li Costa Daurada Legend, una prova exclusiva per aquest tipus de vehicles. La competició tindrà lloc per carretera tancada en diversos trams cronometrats a la demarcació de Tarragona, amb arribada i sortida a Salou. En total hi haurà dotze trams, 106 quilòmetres cronometrats i 550 de recorregut.

El Ral·li Costa Daurada Legend es disputarà per les carreteres del Baix Camp, Priorat i Tarragonès pels trams cronometrats disputats en diverses edicions en el Ral·li Catalunya i és exclusiu per automòbils clàssics esportius amb una antiguitat superior als 20 o 25 anys. Principalment hi participen vehicles de ral·li dels anys 70, 80 i principis dels 90, considerada per molts com l'època daurada d'aquesta modalitat.

Els vehicles es dividiran en quatre categories de velocitat i regularitat. Les categories Legend i Xmax estan reservades a automòbils de competició en la modalitat de velocitat pura. Les SuperSport i Sport són de regularitat. En funció de la categoria, tenen assignades diverses mitjanes de velocitat que han de complir escrupolosament per no penalitzar.

La competició començarà oficialment el divendres 6, amb una cerimònia de sortida de la primera etapa al pòdium de Salou, a les 18.00 h. a les 18.45 h, tindrà lloc un reagrupament a Falset, després de fer el primer bucle pels trams especials de la Mussara (10,200 km) i Porrera-Falset (7,290 km). A les 20.15 h, sortirà el primer vehicle per a fer el segon bucle pels mateixos trams, per acabar a Salou passades les 23.00 h.

El dissabte 7 serà el dia més intens del Ral·li. A les 09.00 h, sortirà el primer vehicle des de Salou cap al primer bucle dels trams de La Teixeta (11,270 km) i Colldejou (6,980 km) i l’especial urbana de Salou (2,210km), pel recorregut del shakedown del Ral·li Catalunya, a les 10 i 57 minuts. A continuació completaran el segon bucle pels trams de la Teixeta i Colldejou, per finalitzar el final de secció a l’assistència de Salou.

A les 14.45 h, s'iniciaran les dues seccions finals del Ral·li, consistents en dues voltes al bucle dels trams del Molar i Scala Dei, que repetiran després de reagrupar-se a Falset. La competició finalitzarà amb la cerimònia de pòdium a Salou, a les 19.30 h.

Participants reconeguts

En total hi ha 65 corredors inscrits al Ral·li Costa Daurada Legend, diversos d’ells de nacionalitat estrangera. Entre els assistents hi haurà noms rellevants com Jordi Gaig, campió de Catalunya Ral·lis d’Asfalt en diverses ocasions; Juan Breda, campió d’Espanya de Ral·lis de Regularitat el 2011; o vehicles com el Lancia Delta Integrale, del campió finlandès Markku Alén, pilotat per l’andorrà Marc Riba.

El Ral·li Costa Daurada Legend es va deixar de fer l'any 1984. Ara, l'Escuderia Baix Camp vol reprendre de nou aquest certamen. "Volem que el territori es beneficiï de la competició", ha explicat el vicepresident de l'entitat, Josep Ramos. En aquest sentit, una de les intencions és promocionar el Camp de Tarragona, amb Salou com a organitzador. Tot i les similituds amb el RallyRAC Catalunya Costa Daurada, Ramos ha afirmat que es tracta d'un "ral·li diferent, però volem que els participants tinguin una experiència única per les carreteres de casa nostra". Així mateix, el vicepresident de l'Escuderia Baix Camp considera que la competició pot aglutinar "entre 500 i 600 espectadors".

Esports Redacció Infocamp

El circuit, que començarà a Mont-roig del Camp, inclou vuit proves, entre febrer i novembre del 2016

El passat divendres, 30 d'octubre, es va dur a terme, a la Sala d'Actes del Museu d'Art Modern de Tarragona, la presentació del nou Circuit de Curses per Muntanya del Camp de Tarragona. La presentació va anar a càrrec de diferents representants del comitè del circuit: Arturo Neriz, president; Judit Juncosa, secretària; Marc Fernández, sotspresident; Sergi Abril, sotspresident i David Vallverdú, tresorer; que van explicar el funcionament d'aquest.

El circuit tindrà un calendari de vuit proves ,una per mes, de febrer a novembre del 2016, exceptuant el mes de juliol. Cada prova tindrà un coeficient de puntuació, seguirà el reglament propi del circuit i el sistema de puntuació individual i per equips. També es van anunciar els premis i regals per als participants, així com l'acte d'entrega dels mateixos a final de temporada. A més, es va comptar amb la presència de Gemma Soler, representant territorial de la Secretaria General de l'Esport a Tarragona que en el torn de precs i preguntes va destacar la gran feina feta per les entitats implicades i va agrair la creació d'aquest circuit, "necessari a les nostres comarques".

L'acte es va cloure amb un vídeo de totes les proves i amb el sorteig, entre tots els assistents, d'una inscripció per a cadascuna de les curses incloses en el circuit. La primera prova, la Cursa 4 Termes de Mont-roig del Camp, va obrir inscripcions en acabar la presentació i ja hi ha els primers corredors inscrits.

El Circuit és present a les xarxes socials: tant al facebook (facebook.com/circuitcamptgn) com al twiter (@circuitcamptgn) i també compta amb una adreça de correu electrònic (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) i pàgina web (http://www.circuitcamptgn.cat) per a qualsevol dubte i/o consulta.

Gastronomia Redacció Infocamp

Els elaboradors locals i cellers de l'àmbit de la DOQ Priorat mostraran els seus vins dolços, rancis i tranquils

La Festa del Vin Blanc torna aquest any a tenir com a escenari principal la vila de la Morera de Montsant. Com és habitualm en dates properes a Tots Sants, el pròxim dissabte, 31 d'octubre, els elaboradors locals i diferents cellers convidats d'altres zones de la DOQ Priorat mostraran als carrers de la Morera els seus vins dolços, rancis i tranquils. Com altres anys, també hi haurà parades
de productes artesans com ara formatges, mel o embotits.

Aquest 2015 torna a centrar les activitats principals al municipi, de les 10:00 a les 14:00 h. La mostra i degustació de vins es concentrarà a la plaça del Priorat, davant de l'ajuntament i inclourà, com cada any, vins dolços i rancis, entre els quals el tradicional "vin blanc", un vi dolç local sense graduació que antigament s'elaborava en dates properes a la festivitat de Tots Sants i la Castanyada. El tiquet de tast tindrà un preu de 10 EUR i donarà dret a 10x degustacions.

Durant la jornada es podrà visitar el Castell de la Morera de Montsant i la seu del Parc Natural de Montsant, espai que a partir de les 12:00 h
serà escenari d'una mostra de gastronomia local a càrrec de la cuinera reusenca Mariona Quadrada. El tiquet de tast també permetrà la visita
a la Cartoixa d'Scala Dei. A més, els cellers locals de la Morera i Scala Dei estaran oberts a tarda i ofereixen visites en un moment de l'any de gran activitat pel final de la verema.

La Festa del Vin Blanc és organitzada per l'Ajuntament de la Morera amb la col·laboració del Consell Regulador de la DOQ Priorat, el Parc
Natural de Montsant i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural -Cartoixa d'Scala Dei.

Pàgina 165 de 172

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

BANER 300x250px LLUCAdvertisement
No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: